Η Χαμάς αναζητά τον διάδοχο του Σινουάρ: Ο Χαλίλ Αλ-Χάγια και ο αδίστακτος αδελφός

Η Χαμάς αναζητά τον διάδοχο του Σινουάρ: Ο Χαλίλ Αλ-Χάγια και ο αδίστακτος αδελφός Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Στην αναζήτηση διαδόχου του Γιαχία Σινουάρ βρίσκεται η Χαμάς με τον Χαλίλ Αλ-Χάγια, αυτή τη στιγμή, να θεωρείται ως η πιθανότερη επιλογή και τον αδελφό του νεκρού ηγέτη να διαδραματίζει κομβικό ρόλο. 

Δύο αξιωματούχοι της Χαμάς είπαν στο BBC ότι οι συζητήσεις για την επιλογή διαδόχου για τον ηγέτη της οργάνωσης Γιαχία Σινουάρ, του οποίου η δολοφονία επιβεβαιώθηκε την Πέμπτη, θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Χαλίλ Αλ-Χάγια, ο αναπληρωτής του Σινουάρ και ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς εκτός Γάζας, θεωρείται ισχυρός υποψήφιος.

Ο Αλ-Χάγια, ο οποίος εδρεύει στο Κατάρ, ηγείται επί του παρόντος της αντιπροσωπείας της Χαμάς στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της ομάδας και του Ισραήλ, και διαθέτει βαθιά γνώση, σύνδεση και κατανόηση της κατάστασης στη Γάζα.

Οι ηγέτες της Χαμάς θα συνεδριάσουν για άλλη μια φορά για να επιλέξουν τον διάδοχο του Σινουάρ, ο οποίος ήταν ο πιο καταζητούμενος άνδρας του Ισραήλ, μόλις δύο μήνες μετά τη δολοφονία του πρώην ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη.

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς είχε περιγράψει τον Σινουάρ ως τον αρχιτέκτονα των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι ο διορισμός στην αρχηγεία της Χαμάς θεωρήθηκε ως τολμηρό μήνυμα περιφρόνησης κατά του Ισραήλ.

Από τον Ιούλιο, οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός έχουν σταματήσει και πολλοί πιστεύουν ότι η ηγεσία του Σινουάρ ήταν ένα σημαντικό εμπόδιο σε οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Παρά τη δολοφονία του, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς επανέλαβε στο BBC ότι οι όροι του κινήματος για την αποδοχή της κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων δεν έχουν αλλάξει.

Η Χαμάς συνεχίζει να απαιτεί την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα, τον τερματισμό των εχθροπραξιών, τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας - συνθήκες που το Ισραήλ έχει κατηγορηματικά απορρίψει, επιμένοντας ότι η Χαμάς πρέπει να παραδοθεί.

Όταν ρωτήθηκαν σχετικά με την προτροπή του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου προς τη Χαμάς να παραδώσει τα όπλα και να παραδοθεί, αξιωματούχοι του κινήματος απάντησαν: «Είναι αδύνατο να παραδοθούμε. Αγωνιζόμαστε για την ελευθερία του λαού μας και δεν θα δεχθούμε την παράδοση. Θα πολεμήσουμε μέχρι την τελευταία σφαίρα και τον τελευταίο στρατιώτη, όπως έκανε ο Σινουάρ».

Η δολοφονία του Σινουάρ ήταν μια από τις πιο σημαντικές απώλειες για την οργάνωση εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, παρά τις προκλήσεις για την αντικατάστασή του, η Χαμάς έχει μια ιστορία με απώλειες ηγεσίας από τη δεκαετία του 1990.

Ενώ το Ισραήλ έχει καταφέρει να σκοτώσει τους περισσότερους ηγέτες και ιδρυτές της Χαμάς, το κίνημα έχει αποδειχθεί ανθεκτικό στην ικανότητά του να βρίσκει νέους.

Εν μέσω αυτής της κρίσης, πλανώνται ερωτήματα σχετικά με την τύχη των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και ποιος θα είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια και την προστασία τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μοχάμεντ Σινουάρ, αδερφός του Γιαχία, έχει αναδειχθεί σε μια κομβική προσωπικότητα. Πιστεύεται ότι ηγείται των υπόλοιπων ένοπλων ομάδων της Χαμάς και μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος του κινήματος στη Γάζα.

Καθώς η Χαμάς διανύει αυτήν την κρίσιμη στιγμή, ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται.

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα το Σάββατο καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα ενίσχυσαν τις επιθέσεις εναντίον, όπως λέει το Ισραήλ, απόπειρες ανασυγκρότησης της Χαμάς.


Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ BREXIT ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Brexit: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς υποστηρίζουν την επανένταξη στην ΕΕ, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Η αυξανόμενη στήριξη των Βρετανών για επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει το Εργατικό Κόμμα αντιμέτωπο με πολιτικά διλήμματα, καθώς η «προσεκτική στάση» του κινδυνεύει να του κοστίσει σε ψηφοφόρους
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διεθνή / Η Ευρώπη «αποφασίζει» για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς τους Αμερικανούς: Τι προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα, κυρίως με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ειδήσεις / Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του, Ράμα Ντουάτζι, θα παραστούν στο φετινό Met Gala. Η απόφασή του έρχεται σε μια στιγμή που ο Μαμντάνι επιμένει δημόσια στο κόστος ζωής και στη φορολόγηση των πολύ πλούσιων.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΓΚΑΛΟΠ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΝΔΡΕΣ

Διεθνή / Gallup: Η αύξηση της θρησκευτικότητας στους νέους άνδρες αλλάζει τις ισορροπίες μεταξύ των φύλων

Στις ΗΠΑ, το 42% των ανδρών ηλικίας 18 έως 29 ετών δηλώνει ότι η θρησκεία είναι «πολύ σημαντική» για τους ίδιους, ποσοστό αυξημένο αισθητά από το 28% που καταγραφόταν το 2022-2023
THE LIFO TEAM