Το ISIS επέστρεψε, λέει ο επικεφαλής της βρετανικής κατασκοπείας

Το ISIS επέστρεψε, λέει ο επικεφαλής της βρετανικής κατασκοπείας Facebook Twitter
ISIS / Φωτογραφία αρχείου: ΕΡΑ
0

«Το ISIS συνεχίζει τις προσπάθειές του να εξάγει την τρομοκρατία στη Βρετανία» δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής κατασκοπείας του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς προειδοποίησε ότι είναι η απειλή που «με ανησυχεί περισσότερο».

Ο Κεν ΜακΚάλουμ, ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας ασφαλείας MI5, έδωσε την Τρίτη την πρώτη ενημέρωση για τις απειλές του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2022, προσφέροντας μια ευρεία αξιολόγηση των απειλών από τη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία - και πολύ πιο κοντά στο σπίτι. Προειδοποίησε ότι υπάρχει πλέον αυξημένη απειλή τρομοκρατίας από την Αλ Κάιντα «και ιδίως» από το ISIS, επίσης γνωστό ως Ισλαμικό Κράτος. 

«Το σημερινό Ισλαμικό Κράτος δεν είναι η δύναμη που ήταν πριν από μια δεκαετία, αλλά μετά από μερικά χρόνια που είχαν καθηλωθεί για τα καλά, επανέλαβαν τις προσπάθειές τους να εξάγουν την τρομοκρατία» δήλωσε ο Μακκάλουμ σε συνέντευξη Τύπου, στο κεντρικό Λονδίνο. Όπως επεσήμανε, η τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα τον Μάρτιο, από το παρακλάδι ISIS-K,  αποτελεί «βάναυση επίδειξη της ικανότητάς του».

Ο επικεφαλής της MI5, η υπηρεσία του οποίου εποπτεύει την εγχώρια αντικατασκοπεία, δήλωσε ότι μόνο τον τελευταίο μήνα πάνω από το ένα τρίτο των ερευνών ύψιστης προτεραιότητας της MI5 είχαν «κάποιας μορφής σύνδεση με οργανωμένες υπερπόντιες τρομοκρατικές ομάδες», το ISIS.

«Αυξανόμενη η κακόβουλη επιρροή Ρωσίας και Ιράν»

Ο Κεν ΜακΚάλουμ χρησιμοποίησε επίσης την εμφάνισή του στο Λονδίνο -σπάνια για έναν επικεφαλής των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών- για να προειδοποιήσει για την αυξανόμενη κακόβουλη επιρροή της Ρωσίας και του Ιράν στο βρετανικό έδαφος και να στοχεύσει στην «αυξημένη κρατική επιθετικότητα» από τις δύο αυτές χώρες. Είπε ότι ο αριθμός των ερευνών της MI5 για εχθρικά κράτη όπως η Ρωσία και το Ιράν αυξήθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ μέσα σε ένα μόνο έτος.

Η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών GRU βρίσκεται, είπε, σε μια «διαρκή αποστολή να δημιουργήσει χάος στους βρετανικούς και ευρωπαϊκούς δρόμους».

Πάνω από 750 Ρώσοι διπλωμάτες -«στη μεγάλη τους πλειοψηφία κατάσκοποι», σύμφωνα με τον Κεν Μακκάλουμ- έχουν απελαθεί από την Ευρώπη από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία, είπε. Η Βρετανία απέλασε νωρίτερα φέτος αυτόν που πιστεύει ότι είναι ο τελευταίος εναπομείναντας αξιωματικός της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών από τη χώρα.

Ωστόσο, η απειλή έχει εμφανιστεί και αλλού. Η τακτική της Ευρώπης «διώξτε τους, κρατήστε τους έξω» -όταν πρόκειται για αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών, ξεκαθάρισε ο ΜακΚάλουμ- οδήγησε σε αυξημένη εξάρτηση από κυβερνοεπιθέσεις από τη Ρωσία. Φέτος παρατηρήθηκε επίσης αύξηση στη χρήση «πληρεξουσίων», όπως ιδιωτικοί πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών και εγκληματίες μέσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό για να κάνουν τη «βρώμικη δουλειά» εχθρικών κρατών, είπε. Σε ένα μήνυμα προς επίδοξους εγκληματίες που είναι έτοιμοι να πάρουν χρήματα από το Ιράν ή τη Ρωσία για να πραγματοποιήσουν παράνομες πράξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε: «Είναι μια επιλογή που θα μετανιώσετε».

Περιέγραψε την απειλή του Ιράν για τη Βρετανία ως αυξανόμενη σε «πρωτοφανή κλίμακα και ρυθμό» και δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ανταποκριθεί σε 20 «δυνητικά θανατηφόρες» συνωμοσίες που υποστηρίζονται από το Ιράν από το 2022.

«Αμετάβλητη» η απειλή από την Κίνα

«Η Κίνα είναι διαφορετική. Η οικονομική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Κίνας στηρίζει την ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία στηρίζει την ασφάλειά μας» δήλωσε ΜακΚάλουμ. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την προφανή έλλειψη κριτικής προς το Πεκίνο, είπε ότι «δεν είχε πρόθεση να μειώσει» τη σημασία της απειλής από την Κίνα και ότι η εστίαση της MI5 είναι «αμετάβλητη». 

«Οι επιλογές είναι πολύπλοκες και δικαίως εναπόκειται στους υπουργούς να κάνουν τις μεγάλες στρατηγικές κρίσεις για τη σχέση μας με την Κίνα» υπογράμμισε ο ΜακΚάλουμ. 

*Με πληροφορίες από Politico

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι ΗΠΑ είχαν κάνει δοκιμές για την του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν» λέει πρώην επικεφαλής της CIA

Διεθνή / «Οι ΗΠΑ έχουν κάνει δοκιμές για την εξουδετέρωση των πυρηνικών του Ιράν» λέει πρώην επικεφαλής της CIA

«Ο περαιτέρω εμπλουτισμός ουρανίου σε επίπεδα κατάλληλα για όπλα είναι πλέον εφικτός σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς το Ιράν έχει αναπτύξει την τεχνογνωσία να το πραγματοποιήσει» δήλωσε ο Ντέιβιντ Πετρέους
LIFO NEWSROOM
«Σαν ταινία τρόμου»: Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν πώς ισραηλινά πυρά χτύπησαν πλήθος που περίμενε ανθρωπιστική βοήθεια

Διεθνή / «Σαν ταινία τρόμου»: Αυτόπτες μάρτυρες για την ισραηλινή επίθεση κατά πλήθους που περίμενε ανθρωπιστική βοήθεια

Το αιματοκύλισμα στη Χαν Γιούνις είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 59 Παλαιστίνιοι να χάσουν τη ζωή τους, ενώ περίμεναν να ξεφορτωθούν σακιά με αλεύρι - Ακόμη 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά και αεροπορικές επιδρομές σε άλλα σημεία της Γάζας μόνο την Τρίτη, 17 Ιουνίου
LIFO NEWSROOM
Kellogg's, Coca-Cola και μπύρα Brewdog στα ρωσικά ράφια παρά τις κυρώσεις

Διεθνή / Kellogg's, Coca-Cola και μπύρα Brewdog στα ρωσικά ράφια παρά τις κυρώσεις - Το «παραθυράκι» των εισαγωγών

Η Ρωσία είναι η οικονομία με τις περισσότερες κυρώσεις στον κόσμο, αλλά περισσότερα από τρία χρόνια μετά την υποτιθέμενη απομόνωσή της τα ράφια εξακολουθούν να είναι γεμάτα με δυτικά προϊόντα
LIFO NEWSROOM
Σουδάν: Τουρκία και ΗΑΕ κλιμακώνουν τη σύγκρουση με drone και έμμέσες παρεμβάσεις

Διεθνή / Σουδάν: Τουρκία και ΗΑΕ κλιμακώνουν τη σύγκρουση με drone και έμμεσες παρεμβάσεις

Η σύγκρουση στο Σουδάν μετατρέπεται σε περιφερειακή κρίση, με την Τουρκία να στηρίζει τον κυβερνητικό στρατό με drones και τα ΗΑΕ να ενισχύουν παραστρατιωτικές δυνάμεις. Αναλυτές προειδοποιούν για περαιτέρω αποσταθεροποίηση
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Ανεξέλεγκτο το νέο «σύστημα θαλάσσιων ταξί» μεταναστών στη Μάγχη: Ανήμπορη η γαλλική αστυνομία

Διεθνή / Ανεξέλεγκτο το νέο «σύστημα θαλάσσιων ταξί» μεταναστών στη Μάγχη: Ανήμπορη η γαλλική αστυνομία

Η γαλλική αστυνομία αδυνατεί να αναχαιτίσει την αύξηση των παράνομων διελεύσεων προς τη Βρετανία μέσω «θαλάσσιων ταξί» - Νέες τακτικές από κυκλώματα διακινητών και αυξημένος κίνδυνος για γυναίκες και παιδιά
LIFO NEWSROOM
Θα επιτεθούν οι ΗΠΑ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν;

Διεθνή / Η βόμβα GBU 57 και τα βομβαρδιστικά B-2: Θα επιτεθούν οι ΗΠΑ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν;

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Μέση Ανατολή, τηρώντας μία ασάφεια ως προς την πιθανότητα να επιτεθούν κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, καθώς ο Τραμπ εξετάζει την επέμβαση στον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν
LIFO NEWSROOM
Ρωσία και Μέση Ανατολή: Η αντίδραση στην επιχείρηση «Rising Lion» του Ισραήλ και οι στρατηγικές επιπτώσεις

Ανάλυση / Ρωσία και Μέση Ανατολή: Η αντίδραση στην επιχείρηση «Rising Lion» του Ισραήλ και οι στρατηγικές επιπτώσεις

Η Ρωσία χαρακτηρίζει την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή «επικίνδυνη» αλλά βλέπει και οφέλη, ενώ η στρατηγική της θέση δοκιμάζεται εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και της σύγκρουσης Ισραήλ-Ιράν
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται ο πόλεμος Ισραήλ - Ιράν: Ο Τραμπ απαιτεί «άνευ όρων παράδοση» της Τεχεράνης

Διεθνή / Κλιμακώνεται ο πόλεμος Ισραήλ - Ιράν: Ο Τραμπ απαιτεί «άνευ όρων παράδοση» της Τεχεράνης

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να στοχοποιεί κρίσιμες ιρανικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα και συστημάτων εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή ενώ κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Εξετάζεται και η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων ικανών να αναχαιτίζουν βαλλιστικούς πυραύλους στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου
LIFO NEWSROOM