Τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος είναι πιο υγιεινά και πιο φιλικά για το περιβάλλον από το ίδιο το κρέας

Τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος είναι πιο υγιεινά και πιο φιλικά για το περιβάλλον από το ίδιο το κρέας Facebook Twitter
Συνταγή με tofu
0

Οι φυτικές εναλλακτικές λύσεις για την κατανάλωση κρέατος είναι καλύτερες για τον πλανήτη και ως επί το πλείστον πιο υγιεινές από προϊόντα όπως τα μπιφτέκια και τα λουκάνικα που παρασκευάζονται από ζώα, σύμφωνα με νέα έρευνα. 

Από περιβαλλοντική άποψη, η παραγωγή των υποκατάστατων κρέατος συνεπάγεται πολύ λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και πολύ λιγότερο νερό σε σχέση με εκείνη των κρεατοσκευασμάτων, σύμφωνα με το Ίδρυμα Τροφίμων.  

Τα προϊόντα που μιμούνται το κρέας έχουν επίσης περισσότερα διατροφικά οφέλη από ότι τα αυθεντικά προϊόντα. Περιέχουν λιγότερες θερμίδες, λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και περισσότερες φυτικές ίνες, σύμφωνα με τη μελέτη του φιλανθρωπικού ιδρύματος. 

Η έρευνα συνέκρινε τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο, το διατροφικό προφίλ και την τιμή 68 φυτικών προϊόντων με 36 προϊόντα κρέατος, συμπεριλαμβανομένων πιάτων όπως - πραγματικό και ψεύτικο - μπέικον, κοτομπουκιές και κεφτέδες. 

Ορισμένοι ωστόσο, από τους τρεις κύριους τύπους «εναλλακτικών πρωτεϊνών» αναδείχθηκαν ως κατά κάποιο τρόπο χειρότεροι από διατροφική άποψη από τα προϊόντα κρέατος, συμπέρανε το Food Foundation.  

«Πολλά από τα πιο πρόσφατα αναπτυγμένα επεξεργασμένα εναλλακτικά προϊόντα κρέατος είναι πιο πιθανό να περιέχουν υψηλότερα επίπεδα αλατιού από ό,τι άλλες εναλλακτικές πρωτεΐνες, και μόνο το ένα τρίτο από αυτά, είναι εμπλουτισμένο με σίδηρο και βιταμίνη Β12, που περιέχει το κρέας», διαπίστωσε η έρευνα.  

Για παράδειγμα, τα λουκάνικα χωρίς κρέας της μάρκας Richmond βρέθηκαν να περιέχουν ανησυχητικά μεγάλες ποσότητες αλατιού, δήλωσε η Ρεμπέκα Τόμπι, ανώτερη διευθύντρια επιχειρήσεων και δέσμευσης επενδυτών της φιλανθρωπικής οργάνωσης Food Foundation. Αλλά οι κατασκευαστές θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν τα προϊόντα τους για να τα κάνουν πιο θρεπτικά, πρόσθεσε η ίδια.  

Επιπλέον, «τα εναλλακτικά προϊόντα κρέατος φυτικής προέλευσης είναι κατά μέσο όρο χαμηλότερα σε πρωτεΐνες σε σχέση με το κρέας», διαπίστωσαν οι ερευνητές. Ωστόσο, αυτό το εύρημα δεν αποτελεί ανησυχία, επειδή η διαφορά ήταν μικρή και ο γενικός πληθυσμός στον οποίο βασίστηκε η έρευνα, ήδη καταναλώνει υπεραρκετή πρωτεΐνη για να διατηρηθεί υγιείς, δήλωσε ο Τόμπι, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας. 

Η έρευνα έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η αγορά των τροφίμων χωρίς κρέας συνεχίζει να επεκτείνεται και η δημοτικότητα της χορτοφαγικής και vegan διατροφής, όλο και αυξάνεται. 

Αναλυτές όπως το Bloomberg αναμένουν ότι η εν λόγω αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο θα συνεχίσει να αναπτύσσεται σημαντικά, μέχρι το 2030. Μια ανάλυση που πραγματοποιήθηκε πέρυσι από την Green Alliance προέβλεψε ότι ο τομέας θα μπορούσε να αξίζει 6,8 δισ. λίρες ετησίως και να δημιουργήσει 25.000 θέσεις εργασίας μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το 2035. 

Το Food Foundation ανέλυσε τις παραδοσιακές εναλλακτικές πρωτεΐνες, όπως το tofu, το seitan και το tempeh, τα επεξεργασμένα προϊόντα «νέας γενιάς», όπως αυτά που παράγονται από την Quorn και την Linda McCartney Foods, και τις λιγότερο επεξεργασμένες εναλλακτικές πρωτεΐνες, κυρίως τα φασόλια και τα δημητριακά. 

Όπως γνωρίζουν οι καταναλωτές, τα προϊόντα χωρίς κρέας είναι συχνά ακριβότερα από την αγορά του πραγματικού κρέατος.   

Τα φασόλια και τα δημητριακά αναδείχθηκαν ως τα πιο υγιεινά, πιο φιλικά προς το περιβάλλον και επίσης φθηνότερα από τα τέσσερα είδη προϊόντων που αναλύθηκαν. Είναι «μια φυσική πηγή πρωτεΐνης, προσφέρουν την καλύτερη διατροφή για την υγεία και το περιβάλλον, με χαμηλότερες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, θερμίδων και αλατιού και την υψηλότερη ποσότητα φυτικών ινών από όλα τα προϊόντα», δήλωσε η φιλανθρωπική οργάνωση. «Είναι επίσης η πιο προσιτή οικονομικά κατηγορία». 

Με πληροφορίες από Guardian 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακόμα και σήμερα ο κόσμος χλευάζει τους χορτοφάγους

Living / Ακόμα και σήμερα ο κόσμος χλευάζει τους χορτοφάγους

Οι χορτοφάγοι εξακολουθούν να κάνουν κάποιους ανθρώπους να αισθάνονται άβολα, επειδή επιλέγουν κάτι άλλο από την κουλτούρα της αφθονίας και συνεπώς αντιμετωπίζονται σα να προσβάλλουν το status quo, ή τουλάχιστον μια πολύ βασική ανθρώπινη παρόρμηση: την επιδίωξη της απόλαυσης με οποιοδήποτε κόστος.
THE LIFO TEAM
Αρχάριος vegan; Ένας μίνι οδηγός για να το πάρεις απόφαση

Υγεία & Σώμα / Αρχάριος vegan; Ένας μίνι οδηγός για να το πάρεις απόφαση

Πολλοί πιστεύουν ότι το να γίνεις vegan είναι κάτι δύσκολο, ότι δεν θα τρως πλέον νόστιμα φαγητά, ότι θα σου λείπουν πολύτιμες ουσίες, και διάφορους άλλους αστικούς μύθους. Ευτυχώς, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλτσχάιμερ: Εγκρίθηκε φάρμακο που χορηγείται αποκλειστικά στο σπίτι

Τech & Science / Αλτσχάιμερ: Εγκρίθηκε θεραπεία που μπορεί να χορηγηθεί στο σπίτι από τον ίδιο τον ασθενή

Η έκδοση για χρήση στο σπίτι εγκρίθηκε ως θεραπεία συντήρησης που οι ασθενείς μπορούν να χορηγούν στον εαυτό τους αφού ολοκληρώσουν τον κύκλο της ενδοφλέβιας θεραπείας
LIFO NEWSROOM
«Νέα γενιά εθισμένων»: Τι κινδύνους κρύβει το άτμισμα για τον εγκέφαλο των εφήβων

Τech & Science / «Νέα γενιά εθισμένων»: Τι κινδύνους κρύβει το άτμισμα για τον εγκέφαλο των εφήβων

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δημιουργούν νέους εθισμούς στη νικοτίνη και προκαλούν σοβαρούς κινδύνους για την καρδιά, τους πνεύμονες και τον εγκέφαλο των παιδιών και των εφήβων
LIFO NEWSROOM
«Είναι κάπως σαν νίκη για τη Google»: Πώς κατάφερε να γλιτώσει από το να πουλήσει το Chrome

Τech & Science / «Είναι κάπως σαν νίκη για τη Google»: Πώς κατάφερε να γλιτώσει από το να πουλήσει το Chrome

Η απόφαση αυτή θεωρείται μια από τις σημαντικότερες των τελευταίων 20 ετών - Η Google διατηρεί πάντως κάποιες «ανησυχίες» για την υποχρέωσή της να μοιράζεται δεδομένα διαδικτυακών αναζητήσεων
LIFO NEWSROOM
Το James Webb εντόπισε «γυμνή» μαύρη τρύπα από την αυγή του σύμπαντος - «Μία πραγματική ια πρόκληση για τις θεωρίες μας»

Τech & Science / Το James Webb εντόπισε «γυμνή» μαύρη τρύπα από την αυγή του σύμπαντος - «Μία πραγματική πρόκληση για τις θεωρίες μας»

Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι ίσως ανήκει σε μία κατηγορία αντικειμένων που είχε θεωρητικά προβλέψει ο Στίβεν Χόκινγκ, αλλά που μέχρι σήμερα δεν είχε ποτέ εντοπιστεί
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Clanker και γιατί το χρησιμοποιούν οι χρήστες του διαδικτύου ως αντι-AI αργκό;

Τech & Science / Τι είναι το Clanker και γιατί το χρησιμοποιούν οι χρήστες του διαδικτύου ως αντι-AI αργκό;

Ο όρος διαδίδεται στα social media μεταξύ των ανθρώπων που δηλώνουν «κουρασμένοι» με την τεχνητή νοημοσύνη που «εφευρίσκει» πράγματα, ακούγεται υπερβολικά ανθρώπινη και απειλεί να εξαφανίσει θέσεις εργασίας
LIFO NEWSROOM
Από την Amy έως τον Wubbo: Πώς επιλέγουν οι μετεωρολόγοι τα ονόματα των καταιγίδων και γιατί είναι σημαντικά

Τech & Science / Από την Amy μέχρι τον Wubbo: Πώς επιλέγουν οι μετεωρολόγοι τα ονόματα των καταιγίδων και γιατί είναι σημαντικά

«Όταν μια καταιγίδα έχει όνομα, γίνεται πιο εύκολο για τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό να μιλούν γι’ αυτήν, να μοιράζονται πληροφορίες και να προετοιμάζονται», εξηγεί η επικεφαλής μετεωρολόγος του Met Office, Rebekah Hicks
LIFO NEWSROOM
Στην Αρχαία Ολυμπία ξεκίνησαν οι πρώτοι «Ολυμπιακοί» των ρομπότ 

Τech & Science / Στην Αρχαία Ολυμπία ξεκίνησαν οι πρώτοι «Ολυμπιακοί» των ρομπότ

Στον ίδιο χώρο όπου πριν από χιλιάδες χρόνια συναθροίζονταν οι Έλληνες αθλητές, αυτή τη φορά συναντήθηκαν ομάδες μηχανικών από τέσσερις ηπείρους, μετατρέποντας την Ολυμπία σε παγκόσμιο εργαστήριο ρομποτικής
LIFO NEWSROOM
Αρχαίο DNA αποκαλύπτει το βακτήριο που προκάλεσε την πρώτη πανδημία στην ιστορία

Τech & Science / Αρχαίο DNA αποκαλύπτει το βακτήριο που προκάλεσε την πρώτη πανδημία στην ιστορία

«Τα ευρήματά μας αποτελούν το κομμάτι που έλειπε από το παζλ, προσφέροντας το πρώτο άμεσο γενετικό 'παράθυρο' στο πώς ξέσπασε αυτή η πανδημία στην καρδιά της αυτοκρατορίας»
LIFO NEWSROOM