Σέρρες: Καίει για 27 ημέρες η φωτιά στο όρος Όρβηλος – Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι

Σέρρες: Καίει για 27 ημέρες η φωτιά στο όρος Όρβηλος – Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι Facebook Twitter
Φωτιά στις Σέερες/ Φωτ.: voria.gr
0

Οι κάτοικοι του δήμου Σιντικής στις Σέρρες βρίσκονται σε απόγνωση καθώς η φωτιά στο όρος Όρβηλος συνεχίζει να κατακαίει παρθένο δάσος για 27η ημέρα χωρίς ουσιαστική παρέμβαση κατάσβεσης τις τελευταίες πέντε ημέρες, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Γιώργο Τάτσιο.

Ο δήμαρχος επισημαίνει ότι ενώ στην αρχή γίνονταν προσπάθειες κατάσβεσης με εναέρια μέσα, αυτές έχουν σταματήσει, αφήνοντας την περιοχή αβοήθητη και εκτεθειμένη σε περαιτέρω καταστροφή, σύμφωνα με το voria.gr. 

Η φωτιά έχει ήδη καταστρέψει το πευκοδάσος πάνω από το Αχλαδοχώρι και πλέον πλησιάζει το Άγκιστρο, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή. Ο Δήμαρχος εκφράζει την απογοήτευσή του για την έλλειψη κρατικής παρέμβασης, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη, με το μέτωπο της φωτιάς να βρίσκεται μόλις 1 χιλιόμετρο από το Άγκιστρο, μια περιοχή με έντονη τουριστική κίνηση.

Δύο βασικοί λόγοι εμποδίζουν την πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων: το δύσβατο της περιοχής και η παρουσία πολεμικού υλικού από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο, που προκαλεί συνεχείς εκρήξεις και αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια των πυροσβεστών. Παρότι δασοκομάντος έχουν προσεγγίσει τη φωτιά, αναγκάζονται να απομακρυνθούν λόγω των εκρήξεων.

Ο κ. Τάτσιος ζητά επιτακτικά την αποστολή εναέριων μέσων για τον περιορισμό της πυρκαγιάς, καθώς τα επίγεια μέσα δεν μπορούν να επιχειρήσουν αποτελεσματικά χωρίς να υπάρχει ασφάλεια. Επισημαίνει την ανάγκη καλύτερης προετοιμασίας και υποστήριξης από το κράτος, ειδικά δεδομένων των προειδοποιήσεων για παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας και υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών. Η εμπειρία από την τρέχουσα κρίση καταδεικνύει ότι το κράτος δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει τέτοιες συνθήκες, και πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αποτραπούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελευθερία του Τύπου: Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση στην Ελλάδα

Ελλάδα / Ελευθερία του Τύπου: Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση στην Ελλάδα

Το Στέιτ Ντιπάρτμπεντ συντάσσει ξεχωριστή σχετική έκθεση «για όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών και για όλες τις χώρες που λαμβάνουν βοήθεια, σύμφωνα με τον Νόμο περί Εξωτερικής Βοήθειας του 1961 και τον Νόμο περί Εμπορίου του 1974»
LIFO NEWSROOM
Φωτιές στη Χίο: Το 22% του νησιού έχει καεί από το 2016 – Ρεκόρ καταστροφών το 2025

Ελλάδα / Φωτιές στη Χίο: Το 22% του νησιού έχει καεί από το 2016 – Ρεκόρ καταστροφών το 2025

H Ελλάδα καταγράφει ήδη πάνω από 454.000 στρέμματα καμένα έως τις 19 Αυγούστου, γεγονός που κατατάσσει το 2025 ως την πέμπτη χειρότερη χρονιά των τελευταίων 20 ετών, επισημαίνει ο Κώστας Λαγουβάρδος
LIFO NEWSROOM