«Ατσάλινος Θόλος»: Η Τουρκία ανακοίνωσε το δικό της Iron Dome - Πώς θα συνδέονται τα συστήματα

«Ατσάλινος Θόλος»: Η Τουρκία ανακοίνωσε το δικό της Iron Dome - Πώς θα συνδέονται τα συστήματα Facebook Twitter
0

Iron Dome το Ισραήλ; Çelik Kubbe η Τουρκία! Η Άγκυρα ανακοίνωσε τα νέα αμυντικά της σχέδια, μεταξύ των οποίων και ο «Ατσάλινος Θόλος», ένα ολοκληρωμένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, το οποίο θα κατασκευαστεί το επόμενο διάστημα και υποτίθεται ότι θα καλύπτει όχι μόνο την τουρκική επικράτεια, αλλά θα λαμβάνει πληροφορίες και από το εξωτερικό.

Η κατασκευή του «Ατσάλινου Θόλου» αποφασίστηκε κατά τη συνάντηση που είχε χθες (06.08.2024) ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, με τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Το πρόγραμμα «Ατσάλινος Θόλος» (Steel Dome), σύμφωνα με την προεδρία της Τουρκίας, αναπτύσσεται με εγχώριους πόρους και σε εθνικό επίπεδο, διασφαλίζει ότι τα πολλαπλά επίπεδα συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και όλοι οι αισθητήρες και τα όπλα θα λειτουργούν ολοκληρωμένα μεταξύ τους σε μια δικτυακή δομή, θα δημιουργούν μια κοινή επιχειρησιακή εικόνα στον αέρα, θα την προβάλλουν στα κέντρα επιχειρήσεων σε πραγματικό χρόνο και θα είναι στη διάθεση των αρμοδίων για τη λήψη αποφάσεων με την υποστήριξη τεχνητής νοημοσύνης.

«Ατσάλινος Θόλος»: Η Τουρκία ανακοίνωσε το δικό της Iron Dome - Πώς θα συνδέονται τα συστήματα Facebook Twitter

Όλα αυτά θα τα χειρίζεται ένα μητρικό σύστημα το HAKİM: «Οι πληροφορίες που παρέχονται από τα αεροσκάφη ελέγχου προειδοποίησης περιλαμβάνονται επίσης σε ένα ενιαίο σύστημα το ΗAKİM. Το σύστημα HAKIM διαχειρίζεται όλα αυτά στην κορυφή. Επομένως, θα δώσουν πληροφορίες σε αυτό το σύστημα και από εκεί θα δημιουργηθεί μια εικόνα του εναέριου χώρου. Εικόνες από UAV κ.τ.λ. Όλα θα είναι στο σύστημα», αναφέρθηκε στη συνεδρίαση. «Στο μέλλον θα συμπεριληφθούν ακόμη και αεροφωτογραφίες που λαμβάνονται από ραντάρ πλοίων. Σκεφτείτε το σαν στέγη. Όταν πρόκειται για όλη την αεράμυνα, όλα τα απαραίτητα ραντάρ, έλεγχος εντολών, επικοινωνία, ηλεκτρονικός πόλεμος θα βρίσκονται όλα κάτω από αυτή τη στέγη. Το όνομα αυτής της στέγης είναι «Ατσάλινος Θόλος».

«Ατσάλινος Θόλος»: Η Τουρκία ανακοίνωσε το δικό της Iron Dome - Πώς θα συνδέονται τα συστήματα Facebook Twitter

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, στην ίδια συνεδρίαση τέθηκαν επί τάπητος μελλοντικές δραστηριότητες σχετικά με το πρόγραμμα του τουρκικού μαχητικού KAAN, η προμήθεια οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB3, Akinci, Aksungur και συναφών υποσυστημάτων, καθώς και τα προγράμματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών και μη επανδρωμένων μίνι σκαφών και σκαφών καμικάζι για το Πολεμικό Ναυτικό.

«Ατσάλινος Θόλος»: Η Τουρκία ανακοίνωσε το δικό της Iron Dome - Πώς θα συνδέονται τα συστήματα Facebook Twitter

Όπως αναφέρθηκε το σύστημα θα χρησιμοποιεί υπάρχοντες και μελλοντικούς δορυφόρους της Τουρκίας: «Όταν αναχαιτίζετε βαλλιστικούς πυραύλους στο μέλλον, θα πρέπει να μπορείτε να το εντοπίσετε από το διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτό το σύστημα θα συμμετέχουν και δορυφόροι. Υπάρχουν δορυφόροι ανίχνευσης, θα μπουν και αυτοί σε αυτό το σύστημα. Όταν κατασκευάζουμε ένα σύστημα αποκλεισμού βαλλιστικών πυραύλων, θα χρειαστούμε αυτούς τους δορυφόρους στο μέλλον». Γενικώς, όλα τα συστήματα θα ενσωματωθούν σε ένα, όπως το σύστημα SIPER

«Ατσάλινος Θόλος»: Η Τουρκία ανακοίνωσε το δικό της Iron Dome - Πώς θα συνδέονται τα συστήματα Facebook Twitter

Μάλιστα το σύστημα HAKİM θα είναι ενσωματωμένο στα συστήματα ανίχνευσης των βάσεων που διαθέτει η Τουρκία σε διάφορες χώρες στο εξωτερικό. «Αυτό το σύστημα θα το δούμε και στο εξωτερικό μας σύστημα. Για παράδειγμα: Μια εικόνα μετεωρολογικού ραντάρ στην Τουρκία θα είναι επίσης ορατή σε όσους βρίσκονται στο Κατάρ. Η Άγκυρα θα είναι σε θέση να ανιχνεύσει μια απειλή που φαίνεται στο ραντάρ μας στο Κατάρ ή σε ένα σύστημα αεράμυνας που θα τοποθετηθεί στη βάση εκεί. Ξεκινήσαμε από το ελάχιστο. Σταδιακά θα αυξηθεί καθώς εισέρχονται νέα συστήματα. Νέα δίκτυα θα δημιουργούνται συνεχώς».

Στην ατζέντα της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας βρέθηκε επίσης το διαστημικό πρόγραμμα της Τουρκίας, η ανάπτυξη συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και ηλεκτρονικών συστημάτων που δείχνουν την επιχειρησιακή κατάσταση στην ξηρά, τον αέρα και τη θάλασσα, η προμήθεια συστημάτων ελέγχου διοίκησης, επικοινωνίας και διαχείρισης πληροφοριών καθώς και αμυντικά συστήματα ενάντια σε μίνι μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή ναυτικά οχήματα.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι συζητήθηκε επίσης ο εκσυγχρονισμός των τουρκικών αρμάτων μάχης και των μαχητικών αεροσκαφών με εγχώριες δυνατότητες, το πρόγραμμα για την ανάπτυξη εγχώριου κινητήρα και συστημάτων μετάδοσης ισχύος, η προμήθεια τεθωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων και το πρόγραμμα αγοράς μικρών σκαφών και παράκτιων ρυμουλκών.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM
Βραβεία Νόμπελ: Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο θα θεωρηθεί «φυγόδικη» εάν πάει στη Νορβηγία να παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο θα θεωρηθεί «φυγόδικη» εάν πάει στη Νορβηγία να το παραλάβει

«Αν έβγαινε από την επικράτεια της Βενεζουέλας ενώ εκκρεμούν ποινικές έρευνες σε βάρος της, θα θεωρείτο φυγόδικη», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας, θυμίζοντας ότι η Ματσάδο ερευνάται για «συνωμοσία, υποκίνηση μίσους και τρομοκρατία»
LIFO NEWSROOM