Ευρωεκλογές 2024: Μεγάλη συγκέντρωση στη Βουδαπέστη από τον Όρμπαν λίγο πριν από τις κάλπες

Ευρωεκλογές 2024: Μεγάλη συγκέντρωση στη Βουδαπέστη από τον Όρμπαν λίγο πριν από τις κάλπες Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Χιλιάδες υποστηρικτές του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν συγκεντρώθηκαν στη Βουδαπέστη σε μια επίδειξη δύναμης για τον εθνικιστή ηγέτη ενόψει των τοπικών εκλογών και των Ευρωεκλογών 2024, που έχουν χαρακτηριστεί από την εμφάνιση ενός ισχυρού ανταγωνιστή.

Οι υποστηρικτές του Όρμπαν περπάτησαν κατά μήκος του ποταμού Δούναβη μέχρι τον κεντρικό χώρο της ομιλίας του Όρμπαν, όπου ο επί πέντε θητείες πρωθυπουργός θα επιδιώξει να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους του μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές. Η Ουγγαρία διεξάγει αυτοδιοικητικές εκλογές, παράλληλα με τις Ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου.

Ο Όρμπαν επιδιώκει να ανακτήσει την πρωτοβουλία από τον Πίτερ Μαγιάρ, ο οποίος σημείωσε άνοδο στις δημοσκοπήσεις μετά τo ξεπέταγμά του στην πολιτική σκηνή νωρίτερα φέτος. Δικηγόρος, πρώην διπλωμάτης και στέλεχος κρατικής εταιρείας, ο Μαγιάρ ξεπέρασε την άτονη και κατακερματισμένη αντιπολίτευση της Ουγγαρίας, αποκηρύσσοντας τη διαφθορά και τις ανυπέρβλητες οικονομικές επιδόσεις, ενώ εκμεταλλεύθηκε και τα σκάνδαλα που πλήγωσαν τη δημοτικότητα του κόμματος Fidesz του Όρμπαν.

Καθώς οι τοπικές εκλογές και οι ευρωπαϊκές εκλογές έχουν ιστορικά χαμηλότερη προσέλευση στην Ουγγαρία από τις βουλευτικές εκλογές, η ικανότητα του Όρμπαν να κινητοποιήσει τον πυρήνα των ψηφοφόρων του μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει παράγοντα για το αν ο Μαγιάρ - ο οποίος συγκέντρωσε μεγάλα πλήθη κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του - θα πάρει μεγάλο μέρος των ψήφων της αντιπολίτευσης και αν μπορεί να ροκανίσει την υποστήριξη προς το Fidesz, που θα αποτελούσε μια πιο βάσιμη πολιτική απειλή.

Το κόμμα του Όρμπαν, μαζί με ένα κόμμα δορυφόρο, βρίσκεται σε καθ' οδόν για να κερδίσει 11 από τις 21 έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ουγγαρία, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Europe Elects που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Euractiv. Αν και σύμφωνα με αυτή εξακολουθεί να είναι στην πρώτη θέση, το εκτιμώμενο ποσοστό ψήφων του 44%, μεταφράζεται ως το πιο αδύναμο αποτέλεσμα σε Ευρωεκλογές για το Fidesz.

Το κόμμα Tisza του Μαγιάρ προβλέπεται να κερδίσει έξι έδρες στην ίδια δημοσκόπηση, κάτι που θα επισκιάσει όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και θα ανοίξει ένα δρόμο για να διεκδικήσει τον μανδύα ως ο κύριος αντίπαλος του Όρμπαν, εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2026.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Διεθνή / Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού» - Ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε δεχθεί κριτική επειδή απέφευγε τον όρο
LIFO NEWSROOM
Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Διεθνή / Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Μετά την υποδοχή του προέδρου και της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ από την Κέιτ Μίντλετον και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή καλωσορίσματος με τον βασιλιά και τη βασίλισσα
LIFO NEWSROOM