Eurovision 2024: Απόψε ο μεγάλος τελικός, η ώρα και η σειρά εμφάνισης

Eurovision 2024: Απόψε ο μεγάλος τελικός, η ώρα και η σειρά εμφάνισης Facebook Twitter
Στις 10 το βράδυ ο μεγάλος τελικός της Eurovision 2024 / Φωτογραφία: EPA
0

Απόψε, Σάββατο, στις 22:00 ξεκινά ο μεγάλος τελικός της Eurovision 2024.

Σε μία από τις πιο πολυσυζητημένες διοργανώσεις των τελευταίων ετών, όχι μόνο λόγω της μουσικής και του καλλιτεχνικού περιεχομένου, αλλά και εν μέσω πολέμου στη Γάζα και διαδηλώσεων κατά της συμμετοχής του Ισραήλ, εκατομμύρια τηλεθεατών από όλο τον κόσμο, το βράδυ του Σαββάτου θα παρακουλουθήσουν τον πιο δημοφιλή μουσικό διαγωνισμό. Στην Ελλάδα, την απευθείας μετάδοση οι τηλεθεατές βλέπουυν από την τηλεόραση της ΕΡΤ1 και ακούν από τη ραδιοφωνική συχνότητα του Δεύτερου Προγράμματος. Τον Τελικό της 68ης Eurovision θα σχολιάσουν οι Θανάσης Αλευράς και Ζερόμ Καλούτα. Το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής θα ανακοινώσει η Έλενα Παπαρίζου.

Ζωντανά από το Μάλμε της Σουηδίας και την Malmö Arena θεατές και τηλεθεατές θα απολαύσουν μία συναρπαστική βραδιά με πολλούς καλεσμένους και πολλά acts. Κεντρικές παρουσιάστριες του τελικού, όπως και των δύο ημιτελικών θα είναι η Malin Åkerman και η Petra Mede. Όπως ανακοίνωσαν οι συντελεστές του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, η Charlotte Perrelli, η Carola και η Conchita Wurst πρόκειται να εμφανιστούν στη σκηνή της αρένας του Μάλμε για να αποδώσουν φόρο τιμής στους ABBA. Άλλωστε φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τότε που οι ABBA κέρδισαν τον διαγωνισμό με το «Waterloo». Εκτός από το αφιέρωμα για τους ABBA στη σκηνή θα εμφανιστεί και η περυσινή νικήτρια του διαγωνισμού Loreen.   

Σε ποια σειρά εμφανίζεται η Μαρίνα Σάττι

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ημιτελικού πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για το μέρος του μεγάλου τελικού στο οποίο θα εμφανιστούν οι χώρες. Η διαδικασία ανέβηκε στην σελίδα της Eurovision στο Instagram Εκεί η Μαρίνα Σάττι τράβηξε τον κλήρο του Α’ μισού. Έτσι η ελληνική συμμετοχή θα εμφανιστεί 12η στη σειρά των φιναλίστ. Σύμφωνα με την ίδια διαδικασία η Silia Kapsis για την Κύπρο θα εμφανιστεί 20η. 

Με τη σειρά που θα εμφανιστούν, οι 26 συμμετοχές του φετινού τελικού είναι: Σουηδία, Ουκρανία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ισραήλ, Λιθουανία, Ισπανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Λετονία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Ιταλία, Σερβία, Φινλανδία, Πορτογαλία, Αρμενία, Κύπρος, Ελβετία, Σλοβενία, Κροατία, Γεωργία, Γαλλία, Αυστρία.

Η σειρά των χωρών:

Σουηδία
Ουκρανία
Γερμανία
Λουξεμβούργο
Ολλανδία
Ισραήλ
Λιθουανία
Ισπανία
Εσθονία
Ιρλανδία
Λετονία
Ελλάδα
Ηνωμένο Βασίλειο
Νορβηγία
Ιταλία
Σερβία
Φιλανδία
Πορτογαλία
Αρμενία
Κύπρος
Ελβετία
Σλοβενία
Κροατία
Γεωργία
Γαλλία
Αυστρία

Αξίζει να σημειωθεί πως, μετά το πρωτοφανές για τη Eurovision περιστατικό με τον Ολλανδό, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη το τι θα γίνει με τη συμμετοχή της Ολλανδίας στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης.

 

 

 

Πώς και πότε ψηφίζουμε - Τι είναι η «Rest of the world» ψήφος

Τα αποτελέσματα του τελικού της Eurovision 2024 θα καθοριστούν από την ψηφοφορία του κοινού σε συνδυασμό με τις βαθμολογίες των κριτικών επιτροπών. Δικαίωμα ψήφου στον σημερινό τελικό έχουν όλες οι διαγωνιζόμενες χώρες αλλά και όσες χώρες του πλανήτη θέλουν να συμβάλουν στη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Οι ψήφοι αυτών θα συγκεντρωθούν και θα αποτελέσουν τη βαθμολογία μιας «έξτρα χώρας» η οποία λέγεται «Rest of the world». Το τηλεοπτικό κοινό θα μπορέσει να ψηφίσει κατά τη διάρκεια της βραδιάς μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, γραπτών μηνυμάτων ή μέσω της εφαρμογής του διαγωνισμού (Eurovision app). Οι κριτικές επιτροπές των 37 χωρών έχουν ήδη ψηφίσει από τη χθεσινή γενική πρόβα. Φυσικά όμως οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων και των δύο πλευρών θα γίνουν απόψε, στο τελευταίο κομμάτι της βραδιάς.

Η ψηφοφορία των θεατών θα αρχίσει λίγο πριν από την παρουσίαση του πρώτου τραγουδιού. Οι τηλεθεατές στο σπίτι θα μπορούν να ψηφίζουν κατά τη διάρκεια της εμφάνισης των χωρών, αντί να περιμένουν μέχρι την ολοκλήρωση της παρουσίασης όλων των συμμετοχών. Επιπλέον, οι φίλοι του Διαγωνισμού στις μη συμμετέχουσες χώρες (Rest of The World) μπορούν να ψηφίσουν τα αγαπημένα τους τραγούδια, ώρες πριν από την έναρξη του τελικού, όμως καθώς εκκρεμεί η απόφαση για τη συμμετοχή η μη της Ολλανδίας, η ψηφοφορία προς το παρόν, δεν έχει ξεκινήσει: 

Πότε θα γνωρίζουμε τον νικητή της Eurovision 2024

Με βάση τις πρόβες της Παρασκευής, που γίνονται ως προσομοίωση του τελικού, με ανακοίνωση αποτελεσμάτων ψηφοφορίας, αλλά και «ψεύτικου» νικητή, ο τελικός αναμένεται να διαρκέσει περί τις 4 ώρες. Αναλόγως με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των χωρών, το αργότερο που μπορεί να αναδειχθεί ο νικητής θα είναι στις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eurovision 2024: Βίντεο με τη συμμετοχή του Ισραήλ να χλευάζει όσους την αποδοκιμάζουν για την Παλαιστίνη

Πολιτισμός / Eurovision 2024: Βίντεο με τη συμμετοχή του Ισραήλ να χλευάζει όσους την αποδοκιμάζουν για την Παλαιστίνη

Η αποστολή του Ισραήλ προσποιήθηκε τον κόσμο που φωνάζει «Free Palaistine»- Δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής απαντήσεις για το εν λόγω βίντεο, ούτε έχει διαψευστεί η γνησιότητά του
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

UNESCO: Τα Μινωικά Ανάκτορα στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Πολιτισμός / UNESCO: Τα Μινωικά Ανάκτορα στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Η εξέλιξη συνιστά τη διεθνή αναγνώριση της εξέχουσας οικουμενικής αξίας των έξι εξαιρετικά σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης: της Κνωσού, της Φαιστού, των Μαλίων, της Ζάκρου, της Ζωμίνθου και της Κυδωνίας
LIFO NEWSROOM
Γλυπτά του Παρθενώνα: «Μυστική και εντατική εκστρατεία» για την επιστροφή τους, αποκαλύπτει επιστολή ακτιβιστών

Πολιτισμός / Γλυπτά του Παρθενώνα: «Μυστική και εντατική εκστρατεία» για την επιστροφή τους, αποκαλύπτει επιστολή ακτιβιστών

Η δεξιά βρετανική ομάδα εκφράζει μάλιστα «ανησυχία» πως μπορεί πράγματι, η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, να πραγματοποιηθεί στο προσεχές μέλλον και απειλεί με νομικές προσφυγές
LIFO NEWSROOM
Η Nan Goldin συγκλονίζει στην Aρλ: «Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι η πρώτη γενοκτονία σε live μετάδοση»

Πολιτισμός / Η Nan Goldin συγκλονίζει στην Aρλ: «Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι η πρώτη γενοκτονία σε live μετάδοση»

Την Τρίτη 8 Ιουλίου, στο Ρωμαϊκό Θέατρο της Αρλ, η Αμερικανίδα φωτογράφος Nan Goldin καταδίκασε τον πόλεμο στη Γάζα, προκαλώντας έντονη αντιπαράθεση με τους φιλοϊσραηλινούς θεατές.
LIFO NEWSROOM
Η Ρέινορ Γουιν απαντά στις κατηγορίες ότι επινόησε την ιστορία του best seller της

Πολιτισμός / Η Ρέινορ Γουιν απαντά στις κατηγορίες ότι επινόησε την ιστορία του best seller της

Η Ρέινορ Γουιν υπερασπίζεται τα απομνημονεύματά της, δημοσιεύει ιατρικά έγγραφα και καταγγέλλει «παραπλανητική και άδικη» δημοσίευση από την Observer – Η φιλανθρωπική οργάνωση PSPA τερμάτισε τη συνεργασία της
LIFO NEWSROOM
Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Η πρώτη ταινία του αναγεννημένου διευρυμένου σύμπαντος της DC, ο υβριδικός μεταμεσονύκτιος χαβαλές του «Dangerous Animals» και το χιτσκοκικό «Spellbound», με την ονειρική σεκάνς ανθολογίας που σχεδίασε ο Σαλβαδόρ Νταλί, ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ