Πλημμύρες: 100.000 άνθρωποι εκκένωσαν τα σπίτια τους σε Ρωσία - Καζακστάν

 Πλημμύρες: 100.000 άνθρωποι εκκένωσαν τα σπίτια τους σε Ρωσία - Καζακστάν Facebook Twitter
0

Η Ρωσία και το Καζακστάν έδωσαν εντολή σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν μετά την ταχεία τήξη του χιονιού που προκάλεσε φούσκωμα των ποταμών σε άνευ προηγουμένου σημείο, πράγμα που με τη σειρά του επέφερε τη χειρότερη πλημμύρα στην περιοχή εδώ και τουλάχιστον 70 χρόνια.

Οι πλημμύρες «έπνιξαν» πολλούς οικισμούς στα Ουράλια Όρη, τη Σιβηρία και περιοχές του Καζακστάν κοντά σε ποτάμια όπως ο Ουράλης και το Τομπόλ, για τα οποία τοπικοί αξιωματούχοι είπαν ότι ανέβηκε η στάθμη τους κατά αρκετά μέτρα μέσα σε λίγες ώρες στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ. Ο Ουράλης, ο τρίτος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης, που ρέει μέσω της Ρωσίας και του Καζακστάν στην Κασπία, έσπασε ένα φράγμα την Παρασκευή, πλημμυρίζοντας την πόλη Ορσκ, νότια των Ουραλίων.

Η στάθμη του νερού στο Όρενμπουργκ, μια πόλη περίπου 550.000 κατοίκων, ανεβαίνει συνεχώς. Σειρήνες στο Κουργκάν, παραπόταμο του Ιρτίς, προειδοποίησαν τον κόσμο να εκκενωθεί αμέσως. Έκτακτη κατάσταση κηρύχθηκε επίσης στο Τιουμέν, μια σημαντική πετρελαιοπαραγωγική περιοχή της Δυτικής Σιβηρίας, τη μεγαλύτερη λεκάνη υδρογονανθράκων στον κόσμο.

«Οι δύσκολες μέρες είναι ακόμη μπροστά για τις περιοχές Κουργκάν και Τιουμέν», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Έρχεται πολύ νερό». Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μίλησε με τον Πρόεδρο Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ του Καζακστάν, όπου περισσότεροι από 86.000 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί λόγω των πλημμυρών. Ο Τοκάγεφ είπε ότι οι πλημμύρες ήταν πιθανώς οι χειρότερες των τελευταίων 80 ετών.

 Πλημμύρες: 100.000 άνθρωποι εκκένωσαν τα σπίτια τους σε Ρωσία - Καζακστάν Facebook Twitter
φωτ.: EPA

Οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι οι περιοχές Atyrau, Aktobe, Akmola, Kostanai, το ανατολικό Καζακστάν, το βόρειο Καζακστάν και Pavlodar, οι περισσότερες από τις οποίες συνορεύουν με τη Ρωσία και διασχίζονται από ποτάμια που πηγάζουν από τη Ρωσία, όπως ο Ουράλης και ο Τομπόλ.

Στο Κουργκάν, μια περιοχή με περίπου 800.000 ανθρώπους, πλάνα από drone έδειξαν παραδοσιακά ρωσικά ξύλινα σπίτια και τους χρυσούς τρούλους των ρωσικών ορθόδοξων εκκλησιών να έχουν αποκλειστεί ανάμεσα σε μια τεράστια έκταση νερού. Στο Όρενμπουργκ, μια πόλη με περισσότερους από μισό εκατομμύριο, οι άνθρωποι κωπηλατούσαν στους δρόμους σαν να ήταν ποτάμια. Φράγματα και αναχώματα ενισχύονταν καθώς η στάθμη του Ουράλη ανέβηκε σε ύψος σχεδόν 10 μέτρων.

Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι ορισμένοι άνθρωποι αγνόησαν τις εκκλήσεις για εκκένωση. Ο κυβερνήτης του Κουργκάν, Βαντίμ Σούμκοφ, προέτρεψε τους κατοίκους να λάβουν σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις. «Σας καταλαβαίνουμε πολύ καλά. Είναι δύσκολο να αφήσετε τα υπάρχοντά σας και να μετακομίσετε κάπου μετά από έκκληση των τοπικών αρχών», είπε ο Σούμκοφ. Στο Κουργκάν, η στάθμη του νερού ανέβαινε και η Ρωσία είπε ότι 19.000 άνθρωποι κινδυνεύουν στην περιοχή. 

 Πλημμύρες: 100.000 άνθρωποι εκκένωσαν τα σπίτια τους σε Ρωσία - Καζακστάν Facebook Twitter
φωτ.: EPA

Η άνοδος του νερού προβλεπόταν επίσης να ανέβει στον ποταμό Ισίμ της Σιβηρίας, επίσης παραπόταμο του Ιρτίς, ο οποίος μαζί με τον βασικό ποταμό τον Ομπ, αποτελούν το έβδομο μεγαλύτερο σε μήκος ποτάμιο σύστημα στον κόσμο. Δεν έχει καταστεί σαφές το γιατί οι φετινές πλημμύρες ήταν τόσο άσχημες καθώς το λιώσιμο του χιονιού είναι ένα ετήσιο γεγονός στη Ρωσία. Οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή έχει κάνει τις πλημμύρες πιο συχνές παγκοσμίως.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

Διεθνή / Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

50 χρόνια μετά την άνοδο της Θάτσερ, η βρετανική δεξιά βλέπει τον Μπλερισμό ως λάθος πορεία. Τόρις και Reform UK προγραμματίζουν αλλαγές στη νομοθεσία, πρόνοια και κοινωνική ατζέντα
LIFO NEWSROOM
Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Διεθνή / Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Ινδία, ενισχύοντας τις διπλωματικές, εμπορικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ Δελχί και Καμπούλ, ενώ παρακολουθεί στενά το Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Διεθνή / Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Μαζικές ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας πλήττουν το 60% της παραγωγής, προκαλώντας φόβους για ελλείψεις το χειμώνα
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ», δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ» δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

«Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ, στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και στις δημοκρατικές χώρες του κόσμου ως τους κύριους συμμάχους μας για να πετύχουμε την Ελευθερία και τη δημοκρατία», έγραψε η Βενεζουελανή πολιτικός
LIFO NEWSROOM
Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Διεθνή / Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Καθώς η Γαλλία παραμένει σε πολιτική κρίση, η Μαρί Λεπέν και η «Εθνική Συσπείρωση» εκμεταλλεύονται το χάος για να ενισχύσουν την επιρροή τους και να προετοιμαστούν για πιθανές πρόωρες εκλογές
LIFO NEWSROOM
«Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Διεθνή / «Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Αφού η Επιτροπή Νόμπελ αγνόησε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν αναγνώρισαν «έναν ανθρωπιστή που κινεί βουνά με τη δύναμη της θέλησής του»
LIFO NEWSROOM