Πλημμύρες στη Ρωσία: «Κρίσιμη» η κατάσταση λέει δήμαρχος - Αυξάνεται συνεχώς η στάθμη του νερού

Πλημμύρες στη Ρωσία: «Κρίσιμη» η κατάσταση λέει δήμαρχος - Αυξάνεται συνεχώς η στάθμη του νερού Facebook Twitter
0

Ο δήμαρχος της ρωσικής πόλης Όρενμπουργκ δήλωσε την Κυριακή ότι η κατάσταση γύρω από τις πλημμύρες στην πόλη παραμένει «κρίσιμη» και ότι η στάθμη του νερού θα συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες ημέρες, αναφέρει το Reuters. 

Η κυβέρνηση της Ρωσίας κήρυξε τις πλημμύρες στην περιοχή του Όρενμπουργκ σε ομοσπονδιακή έκτακτη ανάγκη, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης. Οι πλημμύρες, που προκλήθηκαν από την άνοδο της στάθμης του νερού στον ποταμό Ουράλη, ανάγκασαν περισσότερους από 4.000 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 885 παιδιά, να εκκενώσουν, ανακοίνωσε η περιφερειακή κυβέρνηση. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ανέφερε ότι άλλα 2.000 σπίτια πλημμύρισαν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε σχεδόν 6.300 στην περιοχή.

Το διυλιστήριο πετρελαίου Ορσκ, που βρίσκεται στο Όρενμπουργκ, ανέστειλε επίσης τις εργασίες την Κυριακή, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο την υπηρεσία Τύπου του εργοστασίου. Ανέφεραν ότι η αναστολή των εργασιών αποσκοπούσε στην αποφυγή οικολογικών κινδύνων.

Ο υπουργός Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης της Ρωσίας, Αλεξάντερ Κουρένκοφ, έφτασε στο Ορσκ – μια από τις πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο – την Κυριακή για να επιβλέψει τις επιχειρήσεις διάσωσης. «Προτείνω να χαρακτηριστεί η κατάσταση στην περιοχή του Όρενμπουργκ ως ομοσπονδιακή έκτακτη ανάγκη και να καθοριστεί ένα ομοσπονδιακό επίπεδο αντίδρασης», είπε ο υπουργός, σύμφωνα με το RIA Novosti, ένα κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η ορεινή περιοχή των Ουραλίων του Όρενμπουργκ, μαζί με άλλες γειτονικές ρωσικές επαρχίες και τμήματα του γειτονικού Καζακστάν, έχουν πληγεί σκληρά από τις πλημμύρες κατά μήκος του ποταμού Ουράλη τις τελευταίες ημέρες.

Το Ορσκ, το οποίο βρίσκεται περίπου 12 μίλια (20 χλμ.) βόρεια των συνόρων με το Καζακστάν, υπέστη το μεγαλύτερο βάρος από τις πλημμύρες που προκάλεσαν την καταστροφή ενός φράγματος την Παρασκευή, σύμφωνα με τον δήμαρχο του, Βασίλι Κοζούπιτσα. Μέχρι το πρωί της Κυριακής, 4.500 κτίρια κατοικιών στην πόλη με περισσότερους από 200.000 ανθρώπους πλημμύρισαν και οι προσπάθειες εκκένωσης συνεχίζονται.

Έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα για ύποπτες κατασκευαστικές παραβάσεις που μπορεί να προκάλεσαν τη θραύση του φράγματος. Οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι το φράγμα μπορεί να αντέξει τη στάθμη του νερού έως και 5,5 μέτρα. Το πρωί του Σαββάτου, η στάθμη του νερού έφτασε περίπου τα 9,3 μέτρα, είπε ο Κοζούπιτσα. Την Κυριακή, η στάθμη στο Ορσκ έφτασε τα 9,7 μέτρα, σύμφωνα με τον ιστότοπο πληροφοριών AllRivers για τη στάθμη του νερού της Ρωσίας.

Με πληροφορίες από RIA Novosti, Tass, Reuters, Guardian, AllRivers

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τελευταία αποστολή του Ντράγκι: Αρκεί 1,2 τρισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη;

Διεθνή / Η τελευταία αποστολή του Ντράγκι: Αρκούν 1,2 τρισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη;

Ο Μάριο Ντράγκι επιστρέφει με σχέδιο αναγέννησης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, κλιματική κρίση, άμυνα και η μάχη για την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. – όλα κρέμονται από μια πολιτική ισορροπία.
LIFO NEWSROOM
Σκοτώθηκε στα 114 ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον πάτησε αυτοκίνητο

Διεθνή / Νεκρός στα 114 του ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον παρέσυρε αυτοκίνητο

Ο Fauja Singh παρασύρθηκε από οδηγό στο χωριό του στην Ινδία - «Να τρώτε λιγότερο, να τρέχετε περισσότερο και να είστε χαρούμενοι. Αυτό είναι το μυστικό της μακροζωίας» είπε ο «τυφώνας με το τουρμπάνι» σε πρόσφατη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM
Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Διεθνή / Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Η ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού διατηρείται μέχρι σήμερα, με τη Βόρεια Κύπρο να τελεί υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή και τη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» να αναγνωρίζεται διεθνώς μόνο από την Άγκυρα.
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Διεθνή / Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων και τη λεηλασία ολόκληρων κοινοτήτων στη Νίγηρα, η Γαλλία δηλώνει για πρώτη φορά διατεθειμένη να συνομιλήσει για ιστορική αποκατάσταση, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζει επίσημα ευθύνη
LIFO NEWSROOM
Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Διεθνή / Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Στόχος της συνάντησης, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων, Κίνα και Ισπανία είναι να συμφωνηθεί ένα αναλυτικό σχέδιο πολιτικών, οικονομικών και νομικών ενεργειών ώστε να τερματιστεί η κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη
LIFO NEWSROOM
Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα και άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη

Διεθνή / Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία θα δοκιμάσουν μια εφαρμογή για επαλήθευση ηλικίας, με στόχο την απαγόρευση πρόσβασης παιδιών σε επιβλαβές περιεχόμενο
LIFO NEWSROOM