Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το σπάνιο σκαρίφημα μιας βάρκας 500 ετών

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το σπάνιο σκαρίφημα μιας βάρκας 500 ετών Facebook Twitter
Φωτ.: Guernsey Museums
0

Το σκαρίφημα μιας βάρκας άνω των 500 ετών βρέθηκε στο νησί Γκέρνσεϊ, στο Κανάλι μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας - μια ανακάλυψη που οι αρχαιολόγοι θεωρούν ως «ιδιαίτερο» εύρημα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μουσείου του Γκένσεϊ, το σχέδιο μιας βάρκας πάνω σε σχιστόλιθο βρέθηκε κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής στο Castle Cornet νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Το αρχαιολογικό εύρημα, που υπολογίζεται ότι χρονολογείται από το 1500 μΧ., έχει μήκος 12 εκατοστά.  

Ο αρχαιολόγος των Πολιτειών του Γκέρνσεϊ, Δρ Φιλ ντε Τζέρσεϊ, ανέφερε ότι το εύρημα ήταν ασυνήθιστο. «Είναι ξεχωριστό για εμάς», είπε. «Κάποιος πριν από περίπου 500 χρόνια, ίσως λίγο παραπάνω, έχει γρατσουνίσει το περίγραμμα μιας βάρκας και υποθέτω ότι κάθισε εδώ στο κάστρο, βαριόταν ή ίσως απλώς έκανε ένα διάλειμμα από ό,τι έκανε και απλώς γρατσούνισε κάτι που έβλεπε. Είναι πολύ κάτι πολύ ανθρώπινο να κάνει κάποιος».

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το σπάνιο σκαρίφημα μιας βάρκας 500 ετών Facebook Twitter
Φωτ.: Guernsey Museums
 

Ο Φιλ Ντε Τζέρσεϊ μάλιστα χαρακτήρισε το πρόσφατο αρχαιολογικό εύρημα ως «ένα στα χίλια» καθώς τέτοιου είδους σκίτσα πάνω σε σχιστόλιθο συνήθως είχαν μόνο χρηστική αξία. «Συνήθως σε κομμάτια σχιστόλιθου οι άνθρωποι σημείωναν τις μετρήσεις τους, απλώς ως ένα βολικό τρόπο για να καταγράψει κάποιος έναν αριθμό», εξήγησε ο αρχαιολόγος. 

Με πληροφορίες από BBC 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γίγαντες, Τρίτωνες και ένα ανάκτορο στην Αθήνα

Ιστορία μιας πόλης / Γίγαντες, Τρίτωνες και ένα ανάκτορο στην Αθήνα

Πού μπορούμε να δούμε το Ανάκτορο των Γιγάντων σε μια βόλτα μας στο κέντρο της πόλης και τι συμβολίζουν τα γλυπτά που υπάρχουν στο πρόπυλο; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον αρχαιολόγο Γιάννη Θεοχάρη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Χαιρώνεια: Η μάχη που γέννησε τον σύγχρονο άνθρωπο

Ιστορία μιας πόλης / Χαιρώνεια: Η μάχη που γέννησε τον σύγχρονο άνθρωπο

Στις 2 Αυγούστου του 338 π.Χ. ο Φίλιππος Β’ οδηγεί τους Μακεδόνες σε μία μάχη η έκβαση της οποίας θα αλλάξει τον κόσμο. Τι σήμανε για τη Μακεδονία, την Αθήνα και τον ελλαδικό χώρο η Μάχη της Χαιρώνειας; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Ιωσήφ, συνεπιμελητή της έκθεσης που έχει ως θέμα την ιστορική μάχη και τρέχει αυτό το διάστημα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελβετία προτείνει επίσημα τον λαρυγγισμό ως υποψήφιο για ένταξη στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Πολιτισμός / Η Ελβετία προτείνει τον λαρυγγισμό ως υποψήφιο για ένταξη στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Η Ελβετία έχει τέσσερις επίσημες γλώσσες — γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά και ρομανσικά — αλλά, όπως λέει η καθηγήτρια Nadja Räss, θα έπρεπε να αναγνωριστεί και μια πέμπτη: ο λαρυγγισμός
LIFO NEWSROOM
«Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπουραζάνα

Πολιτισμός / «Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπουραζάνα

Με την έμμετρη, αιχμηρή κωμωδία του Μολιέρου «Ο Μισάνθρωπος» θ’ αναμετρηθεί τη χειμερινή σεζόν η ομάδα Aether, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Μπουραζάνα. Τη μετάφραση υπογράφει η Θεοδώρα Τσάμη, η οποία κρατά και τον ρόλο της Αρσινόης.
LIFO NEWSROOM
Λάνθιμος και ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την Παλαιστίνη από αύριο στα σινεμά

Πολιτισμός / Λάνθιμος και ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την Παλαιστίνη από αύριο στα σινεμά

Η «Bugonia», καθώς και η νοτιοκορεατική ταινία στην οποία βασίστηκε, το νέο πρωταγωνιστικό όχημα της Σίντνεϊ Σουίνι και το σοκαριστικό «Put your Soul on your Hand and walk», που οδήγησε στη δολοφονία της φωτορεπόρτερ Φάτμα Χασόνα από τον ισραηλινό στρατό, ξεχωρίζουν από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Λίνα Μενδώνη σε UNESCO για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Καλώ όλα τα κράτη-μέλη να στηρίξουν το αίτημα της Ελλάδας»

Πολιτισμός / Λίνα Μενδώνη σε UNESCO για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Καλώ όλα τα κράτη-μέλη να στηρίξουν το αίτημα της Ελλάδας»

«Πιστεύουμε ακράδαντα πως τα Γλυπτά πρέπει να επανενωθούν στη γενέτειρά τους», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού
LIFO NEWSROOM