Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την κατασκευή προσωρινού λιμανιού στη Γάζα

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την κατασκευή προσωρινού λιμανιού στη Γάζα Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου από τη Γάζα / ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Διά στόματος Τζο Μπάιντεν, κατά την ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης (State of the Union), επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει νωρίτερα για την κατασκευή προσωρινού λιμανιού στη Λωρίδα της Γάζας.

Μέσω του λιμανιού αυτού, πρόκειται να διοχετεύεται περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή μέσω θαλάσσης, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κατά την ομιλία του, το βράδυ της Πέμπτης. Στην ίδια ομιλία, διευκρίνισε πως η πρωτοβουλία αυτή δεν περιλαμβάνει την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στο έδαφος της Γάζας. Ο Μπάιντεν είπε ακόμη ότι το λιμάνι θα περιλαμβάνει μια προσωρινή προβλήτα για τη μεταφορά προμηθειών από πλοία προς την ακτή.

Το προσωρινό λιμάνι στη Γάζα αναμένεται να αυξήσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Παλαιστίνη κατά «εκατοντάδες φορτία» καθημερινά, σύμφωνα με αξιωματούχους. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το ένα τέταρτο του πληθυσμού στην πολύπαθη περιοχή βρίσκεται στα όρια της πείνας. Η Γάζα δεν έχει λιμάνι βαθέων υδάτων και έτσι η διεθνής κοινότητα αναζητά τρόπους να μπορέσει να στείλει με ασφάλεια την απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια.

Μένει προς διευκρίνιση το ποιος θα κατασκευάσει την οδική σύνδεση του λιμανιού και το ποιος θα διασφαλίσει προς η βοήθεια θα φτάνει στη στεριά, πράγμα που σημαίνει ότι κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το εάν η επιχείρηση μπορεί να πετύχει παραμένουν αναπάντητα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες έως ότου να μπορούν να προσεγγίσουν μεγάλα πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και προσωρινά καταφύγια. Αρχικά, τα φορτία θα φτάνουν μέσω της Κύπρου, όπου θα γίνεται και η επιθεώρηση ασφαλείας από τους Ισραηλινούς.

«Μια προσωρινή προβλήτα θα επιτρέψει τη μαζική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα καθημερινά», δήλωσε ακόμα ο πρόεδρος Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ πρέπει να «κάνει αυτό που του αναλογεί» επιτρέποντας την είσοδο περισσότερης βοήθειας στην περιοχή και «να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν θα εμπλακούν σε διασταυρούμενα πυρά. Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί να είναι δευτερεύον ζήτημα ή διαπραγματευτικό στοιχείο», συμπλήρωσε.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία του Τζο Μπάιντεν:

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε την αεροπορική και χερσαία εκστρατεία στη Γάζα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι και άλλοι 253 ελήφθησαν όμηροι. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 30.800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Η σύγκρουση έχει δημιουργήσει τεράστια ανθρωπιστική κρίση, που ολοένα και χειροτερεύει. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι παιδιά πέθαιναν από την πείνα στη βόρεια Γάζα, όπου υπολογίζεται ότι 300.000 Παλαιστίνιοι ζουν με λίγα τρόφιμα και ελάχιστο καθαρό νερό.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Διεθνή / Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Ο δικαστής δήλωσε ότι εντόπισε «πολλαπλές αντιφάσεις» στις απαντήσεις του ενόρκου, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει πρόθεση να παραπλανήσει το δικαστήριο ώστε να εξασφαλίσει θέση στο σώμα ενόρκων
LIFO NEWSROOM
USS Nimitz

Διεθνή / Μήνυμα αποτροπής προς το Ιράν: Αλλαγή πορείας του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Nimitz προς τη Μέση Ανατολή

Η παρουσία του Nimitz επιτρέπει ταχεία αντίδραση σε ενδεχόμενες κρίσεις, ενώ ενισχύει την προστασία των θαλάσσιων οδών (όπως τα Στενά του Ορμούζ), που είναι κρίσιμες για το παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας
LIFO NEWSROOM
Οι επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ αποκαλύπτουν πλήρη έλλειψη καταφυγίων για παλαιστινιακές πόλεις

Διεθνή / Ισραήλ: Οι επιθέσεις του Ιράν αποκαλύπτουν έλλειψη καταφυγίων σε παλαιστινιακές πόλεις

Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν από ιρανικό πλήγμα στην πόλη Ταμρά κοντά στη Χάιφα, αναδεικνύοντας τις ελλείψεις σε καταφύγια και τις ανισότητες που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Politico: Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προετοιμάζονται για τον πόλεμο

Politico / Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προετοιμάζονται για τον πόλεμο

Ποιες χώρες μετατρέπουν υπόγεια σε χειρουργεία, εκπαιδεύουν προσωπικό στην αντιμετώπιση πολεμικών τραυμάτων και εξοπλίζονται με αλεξίσφαιρα γιλέκα, γεννήτριες ρεύματος και κινητές ιατρικές μονάδες για μαζικά περιστατικά
LIFO NEWSROOM
Επιστρέφουν οι τελευταίοι ακτιβιστές του Madleen μετά την ισραηλινή αναχαίτιση καθ’ οδόν προς τη Γάζα

Διεθνή / Επιστρέφουν οι τελευταίοι ακτιβιστές του Madleen μετά την ισραηλινή αναχαίτιση καθ’ οδόν προς τη Γάζα

Το Ισραήλ απέλασε όλους τους επιβαίνοντες του πλοίου που επιχείρησε να μεταφέρει συμβολική ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM