Επαναπατρίστηκαν δύο αρχαιότητες από την Ελβετία

Επαναπατρίστηκαν δύο αρχαιότητες από την Ελβετία Facebook Twitter
Φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού
0

Επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα στις 23 Ιανουαρίου δύο αρχαιότητες που βρίσκονταν στη Βέρνη της Ελβετίας. Τα δύο αρχαία αντικείμενα είχαν απομακρυνθεί παράνομα στην Ελβετία σε άγνωστο χρόνο. 

Το πρώτο αρχαίο αντικείμενο που επαναπατρίστηκε είναι ένα θραύσμα λίθινης επιγραφής περίπου 20εκατοστών στο οποίο αναγράφονται πέντε στίχοι με ονόματα. Η επιγραφή που προέρχεται από την Κω, χρονολογείται από τα ελληνιστικά χρόνια ανάμεσα στον 3ο και τον 2ο αιώνα π.Χ. 

Το δεύτερο αρχαίο αντικείμενο αποτελεί ένα θραύσμα μαρμάρινου ιωνικού κιονοκράνου και το μέγεθος του είναι περίπου στα 22 εκατοστά. Το αρχαίο θραύσμα που είναι λίγο μεταγενέστερο, κατατάσσεται στους ρωμαϊκούς χρόνους (1ος- 2ος αιώνας μ.Χ) και προέρχεται από την Αρχαία Αγορά της Κορίνθου. 

Τα πολύτιμα αντικείμενα ήρθαν στα χέρια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Canton des Grisons της Ελβετίας από πολίτες το φθινόπωρο του 2022 και την άνοιξη του 2023. 

Επαναπατρίστηκαν δύο αρχαιότητες από την Ελβετία Facebook Twitter
Φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού

Αφού η αρχαιολογική υπηρεσία τεκμηρίωσε την ελληνική καταγωγή των αρχαιοτήτων, εφαρμόζοντας την διμερή συμφωνία των δύο χωρών προχώρησε στην ενημέρωση της ελληνική πρεσβεία της Βέρνης και την Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, ως αρμόδια Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού. 

Ο επιτυχής επαναπατρισμός των αρχαιοτήτων επιβεβαιώνει τις διμερείς συμφωνίες για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πολιτισμικών αγαθών. Τέτοιου είδους συμφωνίες έχει υπογράψει η Ελλάδα με πολλές χώρες σε εφαρμογή σχετικής προτροπής της Σύμβασης της Unesco του 1970 «Ληπτέα μέτρα δια την απαγόρευσιν και παρεμπόδισιν της παρανόμου εισαγωγής, εξαγωγής και μεταβιβάσεως της κυριότητος των πολιτιστικών αγαθών». 

Ακόμα μέσα από την επιστροφή των αρχαιοτήτων στον τόπο τους φαίνεται η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα αρχαιοκαπηλίας και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Με πληροφορίες από Υπουργείο Πολιτισμού

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Πολιτισμός / Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Η ανθολογία Heart Lamp για την οποία βραβεύτηκε περιλαμβάνει 12 διηγήματα που έγραψε η Mushtaq σε διάστημα τριών δεκαετιών, από το 1990 έως το 2023, αποτυπώνοντας με συγκίνηση και ευαισθησία τις δυσκολίες που βιώνουν οι μουσουλμάνες γυναίκες στη νότια Ινδία
LIFO NEWSROOM
Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας ξεχωρίζουν το «Mission Impossible: Τhe Final Reckoning» και δυο προσωπικές ταινίες μεγάλων δημιουργών, το «Δεν είμαι Εγώ» του Λεός Καράξ και το «Oh, Canada» του Πολ Σρέιντερ. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Ο Τομ Κρουζ βρέθηκε στις Κάννες για την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της νέας ταινίας του δημοφιλούς franchise, η οποία αποτελεί το δεύτερο μέρος της ιστορίας που ξεκίνησε με το Dead Reckoning
LIFO NEWSROOM
Αντιγόνη Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ούλριχ Ράσε

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου & Εθνικό Θέατρο: Πρώτες εικόνες από την Αντιγόνη του Ούλριχ Ράσε

Το φετινό επετειακό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Επίδαυρο ξεκινά με την Αντιγόνη, σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο και σε σκηνοθεσία ενός από τους πιο συναρπαστικούς Γερμανούς σκηνοθέτες.
LIFO NEWSROOM