Ισραήλ: Η εντατική φάση του πολέμου στη νότια Γάζα θα τερματιστεί σύντομα

Ισραήλ: Στη νότια Λωρίδα της Γάζας, η «εντατική φάση» του πολέμου φθάνει στο τέλος της Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Οι «εντατικές» στρατιωτικές επιχειρήσεις στο νότιο τμήμα της στη Λωρίδα της Γάζας σύντομα θα τερματιστούν, ανακοίνωσε το Ισραήλ.

Χθες ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Γιοάβ Γκάλαντ είπε ότι όταν ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ο οποίος την Κυριακή συμπλήρωσε την 100ή του ημέρα, «είχαμε πει καθαρά πως το στάδιο των εντατικών επιχειρήσεων θα διαρκούσε περίπου τρεις μήνες».

Συμπλήρωσε πως «στο βόρειο τμήμα της Γάζας, αυτή η φάση έφθασε στο τέλος της. Στο νότιο, θα φθάσουμε εκεί και θα τερματιστεί σύντομα».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Γιοάβ Γκάλαντ, στο επίκεντρο των εχθροπραξιών βρίσκεται «το κεφάλι του φιδιού», δηλαδή η ηγεσία της Χαμάς. Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας υπογράμμισε ότι «οι εχθροί μας όπως και οι φίλοι μας παρακολουθούν τον πόλεμο στη Γάζα, μας παρατηρούν. Το μέλλον του κράτους του Ισραήλ εξαρτάται από την έκβαση αυτού του πολέμου».

Χθες, η Χαμάς ανακοίνωσε τον θάνατο δυο ισραηλινών ομήρων μέσω ενός βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα. Σε αυτό φαίνεται μία νέα γυναίκα, επίσης όμηρος, να ανακοινώνει πως σκοτώθηκαν οι δύο Ισραηλινοί. Ωστόσο δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πότε «τραβήχτηκε» το εν λόγω βίντεο.

«Σκοτώθηκαν στους σιωνιστικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Χαμάς, ωστόσο ο ισραηλινός στρατός διέψευσε αυτά τα «ψέματα» και κατήγγειλε τη «βάρβαρη χρησιμοποίηση αθώων ομήρων».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Ισραήλ εξακολουθεί να επιμένει στις θέσεις της, καθώς ενέκρινε νωρίτερα συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2024, προσθέτοντας δαπάνες σχεδόν 14 δισεκατομμυρίων ευρώ για να καλυφθεί το κόστος της σύρραξης.

Γκουτέρες: Έκκληση για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός

Έκκληση να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», απηύθυνε για ακόμα μία φορά ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Κάτι τέτοιο κρίνεται απαραίτητο προκειμένου να διασφαλιστεί η διανομή βοήθειας και να «διευκολυνθεί η απελευθέρωση των ομήρων».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε χαρακτηριστικά πως «συνεχίζουμε να ζητάμε ταχεία, ασφαλή, ανεμπόδιστη, ευρεία και συνεχή πρόσβαση σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας» και τόνισε ότι «τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού».

Την ώρα που ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς εξακολουθεί να μαίνεται, η UNICEF, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησαν χθες μέσω κοινής ανακοίνωσης για «κίνδυνο λιμού» και «θανατηφόρων ασθενειών και επιδημιών», τη στιγμή μάλιστα που στην περιοχή επικρατεί χειμερινό ψύχος.

«Τα παιδιά είναι συνέχεια άρρωστα. Δεν σταματούν να βήχουν και να είναι συναχωμένα, τα ρούχα τους δεν είναι αρκετά χοντρά για να τα κρατούν ζεστά», εξηγούσε χθες η Ραΐντα Αουάντ, ο σύζυγος της οποίας, ο Νάμπιλ, άναψε φωτιά με ξύλα και πλαστικά μπροστά στο πρόχειρο κατάλυμά τους στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας.

Χιλιάδες οι νεκροί λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της οργάνωσης σε νότια τμήματα του Ισραήλ, με περίπου 1.200 νεκρούς.

Την ίδια ημέρα απήχθησαν άλλοι περίπου 240 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 132 βρίσκονται ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο για τους 25 πιστεύεται πως είναι νεκροί, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς των ισραηλινών αρχών.

Αντίστοιχα, στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 24.100 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά και άλλοι περίπου 60.000 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς. Εξαιτίας του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς με τους συνεχείς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τις μάχες, χιλιάδες κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας έχουν αναγκαστεί να φύγουν μακριά από τα σπίτια τους.

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς κλιμακώνει τις εντάσεις στην περιοχή. Στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου, είναι καθημερινές οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και τον ισραηλινό στρατό. Στα ανοικτά της Υεμένης, αμερικανικό φορτηγό πλοίο χτυπήθηκε χθες στον Κόλπο του Άντεν από πύραυλο των ανταρτών Χούτι. Ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες, η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας έκανε λόγο για νέο «συμβάν» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Νωρίτερα, σήμερα οι Φρουροί της Επανάστασης εξαπέλυσαν επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους στο ιρακινό Κουρδιστάν και στη Συρία, βάζοντας στο στόχαστρο κέντρο «κατασκοπείας» που κατ’ αυτούς συνδεόταν με το Ισραήλ και θέσεις του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με το ιρανικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουδάν: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε τον Αλί Κουσάιμπ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Διεθνή / Σουδάν: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε τον Αλί Κουσάιμπ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ο πόλεμος του Νταρφούρ, που ξέσπασε το 2003, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους και εκτόπισε εκατομμύρια, ενώ χαρακτηρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα ως γενοκτονία
LIFO NEWSROOM
ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΥΠΕΡΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Διεθνή / Σαρδηνία: Δίνει 15.000€ και σπίτια 1€ για να μην χαθούν τα χωριά της, αλλά κανείς δεν πάει

Η Σαρδηνία αντιμετωπίζει πληθυσμιακή κατάρρευση στα μικρά χωριά της λόγω χαμηλής γονιμότητας και μετανάστευσης - Επιδοτήσεις, σπίτια 1€ και ξένοι επενδυτές δίνουν νέα ζωή σε κοινότητες που κινδυνεύουν να γίνουν φαντάσματα
LIFO NEWSROOM
ΓΑΖΑ ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Γάζα: Διπλωματικός μαραθώνιος στο Σαρμ Ελ Σέιχ - Αισιόδοξος ο Τραμπ

Οι διαπραγματεύσεις για το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ συνεχίζονται στο Σαρμ Ελ Σέιχ, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα - Ελπίδες για συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και κατάπαυση πυρός, ενώ οι διεθνείς πιέσεις αυξάνονται
LIFO NEWSROOM
Δικαιώματα των γυναικών στη Συρία: Σύγκρουση μεταξύ SDF και της ισλαμιστικής κυβέρνησης Αλ Σαράα

Διεθνή / Δικαιώματα των γυναικών στη Συρία: Σύγκρουση μεταξύ SDF και της ισλαμιστικής κυβέρνησης Αλ Σαράα

Οι γυναίκες μαχήτριες των κουρδικών SDF στη βόρεια Συρία εκπαιδεύονται με πλήρη στρατιωτική εξουσία, συγκρούονται με περιορισμούς της νέας κυβέρνησης και συνεχίζουν να προωθούν το σύνθημα «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία»
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Χάρι: Stalker τον παρακολουθούσε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Βρετανία

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Stalker τον παρακολουθούσε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Βρετανία

Το περιστατικό έρχεται λίγους μήνες μετά την απόρριψη της αίτησής του για κρατική χρηματοδότηση της ασφάλειάς του - Η γυναίκα αυτή φέρεται να είχε ακολουθήσει τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ ακόμη και σε ταξίδι τους στη Νιγηρία
LIFO NEWSROOM
«Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Διεθνή / «Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ενηλικιώνονται χωρίς βασικά εμβόλια λόγω της διστακτικότητας των γονιών τους - Η ιστορία της Λέισι Μάντισον αποκαλύπτει τους κινδύνους, τις επιπτώσεις και τη σημασία της εμπιστοσύνης στην επιστήμη
LIFO NEWSROOM
BBC: Η Γαλλία σε νέα πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Διεθνή / Γαλλία: Βαθαίνει η πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Ο Γάλλος πρόεδρος παρά την παραίτησή του Σεμπαστιάν Λεκορνί, του έδωσε προθεσμία 48 ωρών, για να να επιτευχθεί συμφωνία με τα κόμματα για ένα «σχέδιο σταθερότητας» για τη χώρα
LIFO NEWSROOM
Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

«Μπορώ να τα καταφέρω χωρίς σχεδόν κανέναν, εκτός από τον Μάικλ» φέρεται να είχε πει κάποτε για τον συνεργάτη του, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του μετά από οικονομικό κάνδαλο
LIFO NEWSROOM