Ντόναλντ Τραμπ: Προσφυγή κατά του αποκλεισμού του από τις εκλογές στο Μέιν

Ντόναλντ Τραμπ: Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ άσκησε έφεση κατά της απόφασης της ανώτατου εκλογικού αξιωματούχου του Μέιν να τον διαγράψει από το ψηφοδέλτιο για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, επικρατέστερος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, ζήτησε από δικαστήριο της πολιτείας να ανατρέψει την κίνηση της υπουργού Εσωτερικών του Μέιν, Σένα Μπέλοους. Η Μπέλοους έχει υπερασπιστεί προηγουμένως την απόφασή της λέγοντας ότι έχει «ιερή υποχρέωση» να τηρεί τον νόμο.

Αναλυτικότερα, ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσέφυγε στη δικαιοσύνη χθες Τρίτη για να ανατραπεί η απόφαση που τον αποκλείει από τα ψηφοδέλτια στην εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων στην πολιτεία Μέιν, τη δεύτερη που έλαβε τέτοιο μέτρο, δέκα μήνες προτού στηθούν κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Τι αποφάσισε το Μέιν για την υποψηφιότητα Ντόναλντ Τραμπ 

Μια εβδομάδα έπειτα από παρόμοια απόφαση στο Κολοράντο, οι αρχές του Μέιν έκριναν την Πέμπτη πως ο πολιτικός που χαρακτηρίζεται αδιαφιλονίκητο φαβορί στην κούρσα των Ρεπουμπλικάνων «δεν είναι κατάλληλος για να ασκήσει το αξίωμα του προέδρου», εξαιτίας της αιματηρής επίθεσης οπαδών του στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021, με σκοπό να εμποδιστεί η τυπική επικύρωση της νίκης του αντιπάλου του, του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Δικηγόροι του μεγιστάνα ζήτησαν χθες από τη δικαιοσύνη του Μέιν να ακυρώσει την απόφαση που πήρε η Δημοκρατική υπουργός Εσωτερικών της πολιτείας Μέιν, η Σένα Μπέλοους, χαρακτηρίζοντάς τη «μεροληπτική» πολιτικό, η οποία «ενήργησε κατά τρόπο αυθαίρετο και ιδιότροπο». «Έχω εμπιστοσύνη στην απόφασή μου και στο κράτος δικαίου», αντέτεινε η Σένα Μπέλοους σε δελτίο τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της μετά την προσφυγή του Ντόναλντ Τραμπ. Η υπουργός Εσωτερικών του Μέιν, όπως και το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας Κολοράντο, αποφάσισαν με βάση την 14η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, που απαγορεύει να αναλαμβάνει δημόσιο αξίωμα οποιοδήποτε πρόσωπο ενεπλάκη σε «ανταρσία».

Σε βάρος του πρώην προέδρου (2017-2021) ασκήθηκαν διώξεις τον Αύγουστο σε ομοσπονδιακό επίπεδο καθώς και στην πολιτεία Τζόρτζια: κατηγορείται πως προσπάθησε να επιτύχει την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος του 2020.

Οι —ιστορικές— αποφάσεις των αρχών σε Μέιν και Κολοράντο δεν αφορούν σε αυτό το στάδιο παρά μόνο την εσωκομματική ψηφοφορία των Ρεπουμπλικάνων, που θα διεξαχθεί σε αυτές τις δυο πολιτείες την («Σούπερ Τρίτη») 5η Μαρτίου. Ωστόσο, δεν είναι εφαρμοστέες όσο βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες στα δικαστήρια.

Περίπου δεκαπέντε διαδικασίες κινήθηκαν σε διάφορες πολιτείες με σκοπό να να αποκλειστεί ο Τραμπ από την εσωκομματική διαδικασία του GOP. Στις πολιτείες Μίσιγκαν και Μινεσότα, απορρίφθηκαν. Το ζήτημα αναμένεται εντέλει να κριθεί στο ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι εσωκομματικές ψηφοφορίες κατά πολιτεία για την ανάδειξη των υποψηφίων για την προεδρία ξεκινούν τη Δευτέρα 15η Ιανουαρίου στην Άιοβα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters και BBC 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιρανός ΥΠΕΞ: Η Τεχεράνη θα δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων

Διεθνή / Ιράν: Ο όρος για να δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του

Απευθυνόμενος στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, την αποκαλούμενη ομάδα Ε3, ο Ιρανός ΥΠΕΞ τονίζει: «Αν δεν αδράξουν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές»
LIFO NEWSROOM
Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

Διεθνή / Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

«Προειδοποίησα τη Χαμάς για τις συνέπειες που θα έχει η άρνησή της, αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση, δεν θα υπάρξει άλλη» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τη συμφωνία περί ανταλλαγής ομήρων
LIFO NEWSROOM
Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

Διεθνή / Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

​​​​​​​Microsoft και NetBlocks επιβεβαιώνουν βλάβες σε καλωδιακά συστήματα στην Ερυθρά Θάλασσα – Χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και τα ΗΑΕ επηρεάστηκαν με χαμηλές ταχύτητες και διακοπές.
LIFO NEWSROOM
Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Διεθνή / Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Ο 15χρονος Κάρολο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία το 2006, αγιοκατατάχθηκε από τον Πάπα Λέοντα. Ακολουθώντας όλα τα στάδια της Καθολικής Εκκλησίας, έγινε ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials
LIFO NEWSROOM
Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Διεθνή / Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Η αστυνομία καταγγέλλει βία και οι διαδηλωτές μιλούν για καταστολή - Το πρώτο κύμα συλλήψεων σημειώθηκε μόλις 12 λεπτά μετά την επίσημη έναρξη της πορείας
LIFO NEWSROOM
Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Διεθνή / Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Πέρα από την πρωτεύουσα, εκρήξεις συγκλόνισαν την κεντρική πόλη Κρεμεντσούκ, όπου σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, καθώς και την Κριβίι Ριχ, στόχος χτυπημάτων σε υποδομές μεταφορών και πόλης
LIFO NEWSROOM
Ο «influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials

Διεθνή / Ο «influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials

Ο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία σε ηλικία μόλις 15 ετών, είχε γίνει γνωστός για την αγάπη του στην τεχνολογία και ιδιαίτερα για τη δημιουργία ιστοσελίδων που κατέγραφαν «θαύματα» με σκοπό τη διάδοση της καθολικής διδασκαλία
LIFO NEWSROOM