Μαλάλα Γιουσαφζάι: «Οι Ταλιμπάν κατέστησαν παράνομο το να είσαι κορίτσι»

Αφγανιστάν: Facebook Twitter
Φωτ.: Χ - Nelson Mandela Foundation
0

Χωρίς περιστροφές η νομπελίστρια Μαλάλα Γιουσαφζάι άσκησε δριμεία κριτική στο καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν αναφορικά με την στάση τους απέναντι στο γυναικείο φύλο. 

«Οι Ταλιμπάν κατέστησαν παράνομο το να είσαι κορίτσι και αυτό έχει ένα κόστος» ανέφερε η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στη Νότια Αφρική. Μάλιστα ζήτησε να χαρακτηριστεί η στάση αυτή ως «το απαρτχάιντ που βασίζεται στο φύλο» και ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Αναλυτικότερα, η Μαλάλα Γιουσαφζάι κατά τη διάρκεια μιας συνόδου που οργανώθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ από το ίδρυμα Μαντέλα, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από τον θάνατο του πρώτου μαύρου προέδρου στη Νότια Αφρική, υπογράμμισε πως τα κορίτσια στο Αφγανιστάν «στρέφονται στα ναρκωτικά» και «προσπαθούν να βάλουν τέλος στη ζωή τους» εξαιτίας της «καταστολής».

Μετά την επιστροφή τους στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν έχει επιδοθεί στον περιορισμό των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν. Σε διάστημα 2 ετών, τα σχολεία της μέσης εκπαίδευσης κατόπιν τα πανεπιστήμια έκλεισαν τις πόρτες τους στις γυναίκες, ενώ απαγορεύτηκε επίσης η πρόσβασή τους στα πάρκα, τα χαμάμ και τα αθλητικά κέντρα.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι τιμήθηκε το 2014 με το Νόμπελ για τον αγώνα της υπέρ του δικαιώματος των κοριτσιών στην εκπαίδευση. «Είναι επιτακτικό να αποκαλέσουμε το αφγανικό καθεστώς αυτό που πραγματικά είναι: ένα καθεστώς απαρτχάιντ βασισμένο στο φύλο», κατήγγειλε η ίδια σήμερα από το Γιοχάνεσμπουργκ.

«Οι Νοτιοαφρικανοί έδωσαν μάχη προκειμένου το φυλετικό απαρτχάιντ να χαρακτηριστεί ακριβώς έτσι και να ποινικοποιηθεί σε διεθνές επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο τράβηξαν την προσοχή του κόσμου στα δεινά του απαρτχάιντ», τόνισε η Μαλάλα Γιουσαφζάι.

«Το απαρτχάιντ που βασίζεται στο φύλο δεν έχει ακόμη κατηγορηματικά κωδικοποιηθεί. Έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε. Από τώρα», πρότεινε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αμερικανική δεξιά εργαλειοποιεί τη δολοφονία Κερκ για να επιτεθεί στην τρανς κοινότητα

Διεθνή / Η αμερικανική δεξιά εργαλειοποιεί τη δολοφονία Κερκ για να επιτεθεί στην τρανς κοινότητα

Από τις πρώτες ώρες μετά το χτύπημα, κύκλοι της αμερικανικής δεξιάς και μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα προσπάθησαν να συνδέσουν το έγκλημα με την τρανς κοινότητα
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ
Στη Γερουσία ο διευθυντής του FBI Κας Πατέλ: Σφοδρή κριτική για την υπόθεση Κερκ και τον φάκελο Επσταϊν

Διεθνή / Στη Γερουσία ο διευθυντής του FBI Κας Πατέλ: Σφοδρή κριτική για την υπόθεση Κερκ και τον φάκελο Επσταϊν

Η ακρόαση σημαδεύτηκε από έντονες επικρίσεις για τον χειρισμό της έρευνας για τη δολοφονία του Τσάρλι Κερκ όσο και στην απόφαση να μη δοθούν στη δημοσιότητα νέα στοιχεία από τον φάκελο του Τζέφρι Επσταϊν
LIFO NEWSROOM
Ο Έλον Μασκ αγόρασε μετοχές της Tesla αξίας 1 δισ. δολαρίων - Μπορεί να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος;

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ αγόρασε μετοχές της Tesla αξίας 1 δισ. δολαρίων - Μπορεί να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος;

Ο CEO της Tesla δείχνει αισιόδοξος για το μέλλον της εταιρείας, η επιτυχία της οποίας θα μπορούσε να τον μετατρέψει στον πρώτο τρισεκατομμυριούχο στην ιστορία, υπό προϋποθέσεις
LIFO NEWSROOM