Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Η πορεία προς την πτώση και όλα όσα οδήγησαν στην «κηδεμονία» της

Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Η πορεία προς την πτώση και όλα όσα οδήγησαν στην φυλάκισή της Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Unsplash
0

Το πολυαναμενόμενο βιβλίο της Μπρίτνει Σπίαρς, τα απομνημονεύματα μίας εκ των μεγαλύτερων σταρ του πλανήτη από την περίοδο που μεσουρανούσε στα Αμερικανικά -και όχι μόνο- charts μέχρι την «φυλάκισή της» από την ίδια της την οικογένεια, βγήκε στη δημοσιότητα και αποκαλύπτει τις πιο σκοτεινές περιόδους της, τον προσωπικό της Γολγοθά μέχρι την απελευθέρωσή της.

Όλη της την ζωή, η Μπρίτνει Σπίαρς υπήρξε αντικείμενο γελοιοποίησης από τα ΜΜΕ, καθώς οι πιο συχνές ερωτήσεις που λάμβανε στις αρχές της καριέρας της ήταν για τη σεξουαλική της ζωή, αλλά και αντικείμενο «ελέγχου», καθώς ο πατέρας της ανέλαβε την κηδεμονία της, παρότι ήταν ενήλικη και με δύο παιδιά, στερώντας της ακόμη και τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. 

Για 13 ολόκληρα χρόνια δεν είχε τη δυνατότητα να να δει τα παιδιά της χωρίς έγκριση, προσωπικά της έγγραφα όπως το δίπλωμα της κατασχέθηκαν, δεν επέλεγε εκείνη τι θα φάει και τι θα πιει, ενώ μέχρι και όταν θέλησε να αφαιρέσει το σπιράλ της, της απαγορεύτηκε.

Ωστόσο το μαρτύριο του προσωπικού της εγκλεισμού τελείωσε δύο χρόνια πριν, τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν ένας δικαστής αποφάσισε πως η τραγουδίστρια ήταν σε θέση και μπορούσε να λάβει και πάλι τις δικές της αποφάσεις, κάτι όμως που σύμφωνα με τα απομνημονεύματα της, «The Woman In Me», δεν είχε το αίσιο τέλος που φανταζόμαστε.

«Οι ημικρανίες είναι μόνο ένα μέρος της σωματικής και συναισθηματικής βλάβης που έχω τώρα που βγήκα από την εποπτεία. Δεν νομίζω ότι η οικογένειά μου καταλαβαίνει την πραγματική ζημιά που μου προκάλεσαν», εξομολογείται.

Όσο για τους χιλιάδες φαν της ανά τον κόσμο που ελπίζουν να ακούσουν και πάλι την Μπρίτνει να τραγουδά και να επιστρέφει δυναμικά στο μουσικό στερέωμα, έχει άσχημα νέα καθώς σημειώνει πως η ψυχή της έχει «συντριβεί» και πως τίποτα δεν θα είναι όπως πριν.

Το απόγειο της καριέρας της

Στην πορεία της ζωής της, όλα τα γεγονότα και όσα συνέβησαν δείχνουν ότι ήταν ένα βήμα προς την κηδεμονία της από την αρχή. Το μεγάλο «μπαμ» έγινε  αμέσως μετά την εμφάνισή της στα ποπ τσαρτς το 1998, όταν μέσα σε μία νύχτα κυριολεκτικά η καριέρα της απογειώθηκε.

Όσο περισσότερο την αντιμετώπιζαν ως προϊόν και πιόνι της μουσικής βιομηχανίας, τόσο πιο εύκολο ήταν να διαβρωθεί η αυτονομία της και να χάσει τον έλεγχο του ίδιου της του εαυτού, Θυμάται μάλιστα τον πατέρα της να λέει ότι ανέλαβε τον νομικό έλεγχο των προσωπικών και επαγγελματικών της υποθέσεων λέγοντας «Είμαι η Britney Spears τώρα».

Τα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου της μιλούν για την υποτίμηση που υπέστη από τους ανθρώπους. Μιλά για το πως αντιμετωπίστηκε από τα πρώτα κιόλας τραγούδια που έβγαλε, όπως το κορυφαίο μέχρι και σήμερα «Baby One More Time», όταν οι ιδέες της για τα βίντεο κλιπ δεν περνούσαν και ο Τύπος επέμενε να την παρουσιάζει ως ένα κορίτσι του «κατηχητικού» ενώ στην πραγματικότητα κάπνιζε από τα 14 της.

'Έπειτα όλα αυτά άλλαξαν, και εκείνη έδειξε να ακολουθεί στην αρχή τουλάχιστον την γραμμή που της επέβαλαν οι δημόσιες σχέσεις με κάποια ωστόσο υπερβολή καθώς οι βραδινές της έξοδοι «δεν ήταν ποτέ τόσο άγριες όσο τις παρουσίαζε ο Τύπος» και «δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για σκληρά ναρκωτικά».

Όταν άλλοι μουσικοί έπαιρναν ναρκωτικά, εκείνη έμενε στο φάρμακο ADHD Adderall. «[Αυτό] με έφτιαχνε, ναι, αλλά αυτό που βρήκα πολύ πιο ελκυστικό ήταν ότι μου έδινε μερικές ώρες που ένιωθα λιγότερο καταθλιπτική» παραδέχεται.

Η εικόνα της άρχισε να «διαλύεται»

Όμως η αθώα εικόνα της διαλύθηκε έπειτα από την άμβλωση που έκανε κατά τη διάρκεια της σχέσης της με τον Justin Timberlake. Τα χάπια που της είχαν συνταγογραφηθεί προκειμένου να διακοπεί η κύηση έκαναν το ζευγάρι να αγωνιά όμως φοβούνταν  πολύ να επισκεφθούν το νοσοκομείο για να μη διαρρεύσουν τα νέα.

Για ώρες ήταν κουλουριασμένη, «κλαίγοντας και ουρλιάζοντας» από τον πόνο στο πάτωμα του μπάνιου.

«Παρ' όλα αυτά, δεν με πήγαν στο νοσοκομείο» , λέει συμπληρώνοντας ότι ο Timberlake, "σκέφτηκε ότι η μουσική θα βοηθούσε, οπότε πήρε την κιθάρα του και ξάπλωσε εκεί μαζί μου παίζοντας».

Παρά το τραύμα, επέστρεψε στη δουλειά της και συνέχισε, ακόμα και όταν ο Τίμπερλεϊκ την παράτησε με μήνυμα στα γυρίσματα ενός μουσικού βίντεο κλιπ. Μετά τον χωρισμό τους, διασύρθηκε στον Τύπο, με τον Timberlake να υπαινίσσεται έντονα ότι τον είχε απατήσει ενώ η ίδια λέει ότι συνέβη το αντίθετο, με ένα από τα κορίτσια από το All Saints.

Ο χωρισμός του ζευγαριού,  αύξησε την όρεξη για κουτσομπολιά σχετικά με την προσωπική ζωή της. Την κυνηγούσαν παντού οι δημοσιογράφοι με την ίδια να θυμάται έναν φωτογράφο του People να απαιτεί να αδειάσει την τσάντα της, ώστε να ελέγξουν αν κουβαλούσε ναρκωτικά ή τσιγάρα.

Η αρχή του τέλους

Τελικά, η πίεση έγινε υπερβολική. Το 2007, ταραγμένη από τον θάνατο της θείας της Σάντρα και υποφέροντας από επιλόχειο κατάθλιψη, η Σπίαρς μπήκε σε ένα κομμωτήριο, πήρε ένα ψαλίδι και έκοψε τα μαλλιά της. «Το ξύρισμα του κεφαλιού μου ήταν ένας τρόπος να πω στον κόσμο: Σας βλαστημώ», εξομολογείται.

«Ήμουν το καλό κορίτσι για χρόνια. Χαμογελούσα ευγενικά ενώ οι παρουσιαστές τηλεοπτικών εκπομπών κοίταζαν το στήθος μου, ενώ οι Αμερικανοί γονείς έλεγαν ότι καταστρέφω τα παιδιά τους φορώντας ένα crop top. Και είχα κουραστεί από αυτό». 

Όμως η κίνηση αυτή δεν θεωρήθηκε επαναστατική αλλά ότι η ψυχική της υγεία κατέρρευσε, και τότε ξεκίνησε ο εγκλεισμός της.

Οι περιγραφές της για εκείνη τη σκοτεινή εποχή συγκλονίζουν.  Μιλάει για το ότι την είχαν καθηλώσει σε κρεβάτι νοσοκομείου και την ανάγκαζαν να παίρνει φάρμακα παρά τη θέλησή της. Στο σπίτι, δεν της επιτρεπόταν να κάνει μπάνιο μόνη της, ενώ οι φίλοι της ελέγχονταν και ενημερώνονταν για το σεξουαλικό της ιστορικό πριν βγουν ραντεβού.

Στην αρχή, προσπαθούσε να κατευνάσει τους γονείς της και τους γιατρούς. «Αν παίξω το παιχνίδι, σίγουρα θα δουν πόσο καλή είμαι και θα με αφήσουν να φύγω», σκεφτόταν.

Όταν όμως σκεφτόταν να επαναστατήσει την απειλούσαν με τα παιδιά της. «Η ελευθερία μου με αντάλλαγμα τα παιδιά μου... ήταν μια ανταλλαγή που ήμουν πρόθυμη να κάνω», παραδέχεται.

Ωστόσο ενώ υποτίθεται ότι ήταν ανίκανη να φροντίσει τον εαυτό της, στάλθηκε σε περιοδεία, προσλήφθηκε ως κριτής στο X Factor και συμφώνησε για μια τετραετή παραμονή στο Λας Βέγκας. Η τραγουδίστρια, συνήθιζε να μαζεύει αποδείξεις σε ένα γυάλινο μπολ προκειμένου να παρακολουθεί τους φόρους της, και να καταγράφει προσεκτικά τα εκατομμύρια που έβγαζαν όλοι οι άλλοι από αυτές τις δεσμεύσεις.

Αρχίζει να παίρνει την κατάσταση στα χέρια της όταν μία  νοσοκόμα της δείχνει πλάνα από θαυμαστές που συζητούν για το κίνημα Free Britney, και τότε παίρνει το θάρρος, προσλαμβάνει έναν νέο δικηγόρο και κάνει κλήση στο 100, αναφέροντας ότι είναι θύμα κακοποίησης από κηδεμόνα.

Είναι ελεύθερη εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, αλλά οι συνέπειες της χρόνιας κακοποίησης και του εγκλεισμού της ακόμη μαίνονται, καθώς ο θυμός όταν μιλάει για τον πατέρα της είναι εμφανής. Περιγράφει τον Τζέιμι Σπίαρς ως αλκοολικό και αποτυχημένο επιχειρηματία, μια ψυχρή φιγούρα που πίεζε πολύ τα παιδιά του και κακοποιούσε τη μητέρα τους.

Όποιος διαβάσει το «The Woman In Me» δεν γίνεται να μην αισθανθεί θλίψη και οργή για λογαριασμό της.  Πέρα από την οικογένειά της, δεν υπάρχουν πραγματικοί κακοποιοί ή σκάνδαλα που πρέπει να αποκαλυφθούν, ούτε άλλες αποκαλύψεις για τη ζωή της.

«Ήρθε η ώρα να μην είμαι κάποια που θέλουν οι άλλοι. Ήρθε η ώρα να βρω πραγματικά τον εαυτό μου» καταλήγει.

Με πληροφορίες του BBC

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τίλντα Σουίντον άνοιξε στην Αθήνα μια ντουλάπα γεμάτη φαντάσματα

Πολιτισμός / Η Τίλντα Σουίντον άνοιξε στην Αθήνα μια ντουλάπα γεμάτη φαντάσματα

Στο Onassis Ready, η έκθεση Ongoing και η περφόρμανς A Biographical Wardrobe μετατρέπουν τα ρούχα, τα αντικείμενα και τις καλλιτεχνικές φιλίες της Τίλντα Σουίντον σε ζωντανό αρχείο μνήμης, απώλειας και δημιουργικής συγγένειας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο Γουίστλερ έκανε την ομορφιά σκηνικό, σκάνδαλο και καβγά

Πολιτισμός / Ο Γουίστλερ επιστρέφει στην Tate Britain: ο δανδής που έκανε τον Τάμεση ομίχλη και την ομορφιά πρόκληση

Η Tate Britain ανοίγει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αναδρομική του Τζέιμς ΜακΝιλ Γουίστλερ εδώ και 30 χρόνια, με τη διάσημη «Μητέρα του Γουίστλερ», τα νυχτερινά του Τάμεση και τα έργα που έκαναν την ομορφιά, την ατμόσφαιρα και την αφαίρεση να μοιάζουν προκλητικές στη βικτωριανή Βρετανία.
THE LIFO TEAM
«Πώς γίνεται η γυμνότητα να προκαλεί ακόμη;» Η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ ταράζει τη Μπιενάλε με τζετ σκι, καμπάνες και ούρα

Πολιτισμός / «Πώς γίνεται η γυμνότητα να προκαλεί ακόμη;» Η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ ταράζει τη Μπιενάλε με τζετ σκι, καμπάνες και ούρα

Στο Αυστριακό Περίπτερο της Μπιενάλε της Βενετίας, η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ στήνει ένα υγρό, γυμνό και άβολο θέαμα με τζετ σκι, ανθρώπινες καμπάνες και περφόρμερ μέσα σε φιλτραρισμένα ούρα.
THE LIFO TEAM
Η Κέιτ Μπλάνσετ στις Κάννες: «Θλιβερό να μιλάμε για πολέμους και γενοκτονίες μόνο στα φεστιβάλ»

Πολιτισμός / Η Κέιτ Μπλάνσετ στις Κάννες: «Θλιβερό να μιλάμε για πολέμους και γενοκτονίες μόνο στα φεστιβάλ»

Σε συζήτηση στις Κάννες, η Κέιτ Μπλάνσετ μίλησε για την Παλαιστίνη, τους πολέμους και την ευθύνη της πολιτικής, λέγοντας ότι είναι θλιβερό να γίνονται τα φεστιβάλ οι μόνοι χώροι όπου επιτέπεται να μένουν ζωντανές αυτές οι συζητήσεις.
THE LIFO TEAM
Ένα αλλόκοτο takeover του The Boy στη Στέγη

Πολιτισμός / Ένα αλλόκοτο takeover του The Boy στη Στέγη

Με τον γενικότερο τίτλο «Δεν ταξίδεψα ποτέ στην Αυστραλία» ο σκηνοθέτης και μουσικός οργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις. Προβολές, installations, μια συναυλία και μια έκθεση φωτογραφίας, στη Στέγη, από τις 5 ως τις 7 Ιουνίου.
THE LIFO TEAM
Η Σάρον Στόουν βρήκε το πιο κομψό «παράθυρο» στους νέους κανόνες των Καννών για γυμνότητα και υπερβολή

Πολιτισμός / Η Σάρον Στόουν βρήκε το πιο κομψό «παράθυρο» στους νέους κανόνες των Καννών για γυμνότητα και υπερβολή

Στην πρεμιέρα του Fjord, η Σάρον Στόουν εμφανίστηκε με τουαλέτα Miss Sohee και θεαματική κάπα, παίζοντας στα όρια του νέου κανονισμού των Καννών για τα υπερβολικά σέξι ρούχα.
THE LIFO TEAM
Η Νικόλ Κίντμαν, ο Μπρανκούζι και η νύχτα του 1,1 δισ. δολαρίων στη Christie’s

Πολιτισμός / Η Νικόλ Κίντμαν, ο Μπρανκούζι και η νύχτα του 1,1 δισ. δολαρίων στη Christie’s

Η Christie’s πούλησε στη Νέα Υόρκη έργα αξίας 1,1 δισ. δολαρίων μέσα σε μία νύχτα, σε μια δημοπρασία που έσπασε ρεκόρ για Μπρανκούζι, Πόλοκ και Ρόθκο. Η εικόνα που έμεινε, όμως, ήταν η Νικόλ Κίντμαν μπροστά στη χρυσή «Δαναΐδα».
THE LIFO TEAM
Η Τρέισι Έμιν έκανε επέμβαση στα μάτια: «Θα δω καθαρά για πρώτη φορά στη ζωή μου»

Πολιτισμός / Η Tracey Emin θέλει να δει ξανά τα έργα της — κυριολεκτικά

Για πάνω από έναν χρόνο, η Tracey Emin έβλεπε τον κόσμο θολό και «σε αποχρώσεις σέπια». Μετά την επέμβαση στα μάτια, λέει πως το πρώτο που θέλει είναι να πάει στην Tate Modern και να δει καθαρά τη μεγάλη της έκθεση.
THE LIFO TEAM
Ο Γουίλεμ Νταφόε στην Αθήνα: μια πρεμιέρα,ένα κουλούρι και μια συνάντηση με τον Μάριο Μπανούσι

Πολιτισμός / Ο Γουίλεμ Νταφόε στην Αθήνα: μια πρεμιέρα,ένα κουλούρι και μια συνάντηση με τον Μάριο Μπανούσι

Ο Γουίλεμ Νταφόε βρίσκεται στην Αθήνα για την πανελλήνια πρεμιέρα του «Πάρτυ Γενεθλίων». Ο Μάριο Μπανούσι ανέβασε φωτογραφίες μαζί του στην πόλη, λίγους μήνες πριν παραλάβει στη Βενετία τον Αργυρό Λέοντα της Biennale Teatro.
THE LIFO TEAM