Μαχμούτ Αμπάς: Δεύτερη «νάκμπα» για τους Παλαιστινίους η εκκένωση της Λωρίδας της Γάζας

Μαχμούτ Αμπάς για Ισραήλ: Δεύτερη «νάκμπα» για τους Παλαιστινίους η εκκένωση της Λωρίδας της Γάζας Facebook Twitter
Ο Μαχμούντ Αμπάς / Φωτ. αρχείου: Eurokinissi
0

Για μαζικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων προειδοποιεί ο Μαχμούντ Αμπάς, μετά τις προειδοποιήσεις του Ισραήλ για εκκένωση της Λωρίδας της Γάζας, μετά την επίθεση της Χαμάς.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος των Παλαιστινίων, η τωρινή κατάσταση στη Γάζα θυμίζει την εξορία του 1948 μετά τη διαταγή του στρατού του Ισραήλ να εκκενωθεί το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, ο Μαχμούντ Αμπάς «απορρίπτει πλήρως τη μετακίνηση» των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, κάτι τέτοιο «θα ισοδυναμούσε με μια δεύτερη Νάκμπα («καταστροφή» στα αραβικά) για τον λαό μας», υπενθυμίζοντας τον εκτοπισμό περίπου 760.000 Παλαιστινίων από τα σπίτια τους κατά τον πόλεμο του 1948 και την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

Μεγάλες διαδηλώσεις στην Ιορδανία για τον πόλεμο στο Ισραήλ

Την ίδια ώρα χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν σήμερα στους δρόμους της πρωτεύουσας της Ιορδανίας, Αμάν, όπου και προχώρησαν σε διαδήλωση αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό.

Ειδικότερα, πάνω από 10.000 διαδηλωτές βρέθηκαν κοντά στο Μεγάλο Τζαμί Χουσέιν, στο κέντρο του Αμάν, με τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή να είναι πολύ αυστηρά, όπως μετέδωσε το AFP.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε το dpa, Ιορδανοί αστυνομικοί απώθησαν διαδηλωτές που προσπάθησαν να φτάσουν στα σύνορα με τη Δυτική Όχθη. Όπως φαίνεται σε πλάνα που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα για να απωθήσουν τους διαδηλωτές.

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα της Ιορδανίας Al-Ghad σημείωσε πως εκατοντάδες άνθρωποι κατευθύνονται με αυτοκίνητα και πεζή προς τα σύνορα με τη Δυτική Όχθη, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας απηύθυνε έκκληση να μην μεταβαίνουν πολίτες στην περιοχή καθώς δεν θα επιτραπούν διαδηλώσεις στα σύνορα για την αποφυγή ταραχών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άντριου: «Θέλει να υποκλινόμαστε» - Οι πιο προκλητικές απαιτήσεις του κατά τη μετακόμιση

Διεθνή / Άντριου: «Θέλει να υποκλινόμαστε» - Οι πιο προκλητικές απαιτήσεις του κατά τη μετακόμιση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η συμπεριφορά του ενισχύει την εικόνα ενός ανθρώπου που δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα, συνεχίζοντας να λειτουργεί με βάση τα προνόμια του παρελθόντος
THE LIFO TEAM
ΑΛΙ ΛΑΡΙΤΖΑΝΙ ΘΑΝΑΤΟΣ

Διεθνή / Γιατί ο θάνατος του Αλί Λαριτζανί μπορεί να είναι μεγαλύτερο πλήγμα από του Αλί Χαμενεΐ;

Η εξόντωση του Αλί Λαριτζανί δεν αφαιρεί απλώς μια ισχυρή προσωπικότητα από το ιρανικό σύστημα εξουσίας, αλλά απειλεί να διαταράξει τις εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ στρατού, πολιτικής και διπλωματίας
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑ ΡΟΜΠΕΡΤ ΚΕΝΕΝΤΙ ΤΖΟΥΝΙΟΡ

Διεθνή / ΗΠΑ: Δικαστής ακυρώνει τα σχέδια του Ρόμπερτ Κένεντι Τζ. για αλλαγές στο πρόγραμμα παιδικών εμβολίων

Δικαστής μπλόκαρε τις αλλαγές του Αμερικανού υπουργού Υγείας στο πρόγραμμα παιδικών εμβολιασμών, αναστέλλοντας παράλληλα τους διορισμούς του σε συμβουλευτική επιτροπή, σε μια απόφαση που χαρακτηρίζεται σημαντική για την προστασία της δημόσιας υγείας και ειδικά των παιδιών
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ CHELSEA ΡΟΜΑΝ ΑΜΠΡΑΜΟΒΙΤΣ

Διεθνή / Το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά κατά του Ρόμαν Αμπράμοβιτς για τα έσοδα από την πώληση της Chelsea

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος κατηγορείται ότι έχασε την «τελευταία ευκαιρία» να διαθέσει τα χρήματα για να βοηθήσει τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία
THE LIFO TEAM