ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Φωτιές στον Καναδά: Τρομάζουν οι εικόνες από τη χώρα - Χιλιάδες εκκενώσεις

Φωτιές στον Καναδά: Τρομάζουν οι εικόνες από τη χώρα - Χιλιάδες εκκενώσεις Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Μαίνονται οι φωτιές στον Καναδά, με χιλιάδες άτομα να εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις φλόγες.

Η δυτική επαρχία Βρετανική Κολομβία στον Καναδά κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς οι πυροσβέστες μάχονται με τις δασικές πυρκαγιές που μαίνονται στους λόφους και στα βουνά πάνω από την πόλη Δυτική Κελόουνα.

Η Δυτική Κελόουνα, μια πόλη 36.000 κατοίκων, βρίσκεται κάπου 300 χιλιόμετρα ανατολικά του Βανκούβερ. Απομακρύνσεις κατοίκων γίνονται επίσης βόρεια της κοντινής Κελόουνα, μιας πόλης 150.000 κατοίκων, που βρίσκεται επίσης στη λίμνη Οκάναγκαν.

Οι φλόγες και ο καπνός είναι ορατοί από τη Δυτική Κελόουνα και ο καπνός έχει καλύψει τον ουρανό πάνω από την κοιλάδα που περιβάλλει τη λίμνη. Νωρίτερα ο εναέριος χώρος στην περιοχή είχε κλείσει προκειμένου να επιχειρήσουν βομβαρδιστικά που κάνουν ρίψεις νερού.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη χειρότερη περίοδο πυρκαγιών στην ιστορία της επαρχίας μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανικής Κολομβίας, Ντέιβιντ Έμπι, στους δημοσιογράφους, μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης. «Αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση έφθασε σε μια κορυφή απόψε. Μέσα στις τελευταίες 24 ώρες η κατάσταση εξελίχθηκε και επιδεινώθηκε ραγδαία».

Φωτιές στον Καναδά: Χιλιάδες εκκενώσεις

Από περίπου 4.500 ανθρώπους που είχαν λάβει εντολή να φύγουν από τα σπίτια τους, ο αριθμός έχει φθάσει περίπου τους 15.000 τις τελευταίες 24 ώρες. Άλλοι 20.000 έχουν ειδοποιηθεί να είναι έτοιμοι για εκκένωση.

«Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη αυτή τη στιγμή, και οπωσδήποτε μας περιμένουν δύσκολες μέρες», είπε ο Έμπι.

Περισσότερες από 2.400 ιδιοκτησίες είχαν εκκενωθεί νωρίτερα στη Δυτική Κελόουνα, δήλωσαν αξιωματούχοι, και αρκετά κτίρια καταστράφηκαν στη διάρκεια της νύχτας.

«Δώσαμε σκληρή μάχη χθες βράδυ για να προστατεύσουμε την κοινότητά μας». δήλωσε νωρίτερα στους δημοσιογράφους ο Τζέισον Μπρόλαντ, επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Δυτικής Κελόουνα. «Η νύχτα έγινε μέρα λόγω της φωτιάς».

Κάπου 1.425 χιλιόμετρα βορειοανατολικά, οι φλόγες που απειλούν το Γέλοουναϊφ, πρωτεύουσα των Βορείων Εδαφών, δεν προχώρησαν πολύ, ανέφερε η τοπική πυροσβεστική υπηρεσία, χάρη στις αποτελεσματικές προσπάθειες των πυροσβεστών.

Χθες, Πέμπτη, περίπου 1.500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν με δέκα πτήσεις ενώ τουλάχιστον 22 πτήσεις είναι προγραμματισμένες για σήμερα από το Γέλοουναϊφ. Οι περιφερειακές αρχές εκτιμούν πως μπορούν να απομακρύνουν αεροπορικώς περίπου το ένα τέταρτο των κατοίκων και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να συνεχίσουν την προσπάθεια αυτή και αύριο, Σάββατο.

«Θα συνεχίσουμε μέχρι να μπορέσουμε να βγάλουμε από εδώ όλο τον πληθυσμό του Γέλοουναϊφ», δήλωσε χθες, Πέμπτη, το βράδυ η Τζένιφερ Γιάνγκ, αξιωματούχος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης των Βορειοδυτικών Εδαφών, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο είχε παραλύσει τελείως» στην έξοδο της πόλης, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Τζούλι Ντάουνς, κάτοικος του Γέλοουναϊφ, η οποία διέφυγε προχθές, Τετάρτη, με το σύζυγο και τους τρεις σκύλους τους.

Η φωτιά βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης. Πυρκαγιές μαίνονται και από τις δύο πλευρές του μοναδικού αυτοκινητόδρομου που οδηγεί έξω από την πόλη, που παρέμεινε ανοικτός.

Ωστόσο, ισχυροί άνεμοι εξακολουθούν να σπρώχνουν την πυρκαγιά προς την πόλη και θα μπορούσε να φθάσει στα περίχωρά της τις επόμενες ώρες.

Ειδικοί λένε πως η κλιματική αλλαγή έχει επιτείνει το πρόβλημα των πυρκαγιών. Η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν συμβάλει στον αριθμό και στην ένταση των πυρκαγιών φέτος, σύμφωνα με αξιωματούχους. Σε μεγάλο μέρος του Καναδά οι συνθήκες ήταν αφύσικα ξηρές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την επίθεση της Χαμάς – Κανένας δεν έχει δικαστεί για τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου

Διεθνή / Σχεδόν δύο χρόνια μετά την επίθεση της Χαμάς – Κανένας δεν έχει δικαστεί για τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου

Δύο χρόνια μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, χιλιάδες Παλαιστίνιοι κρατούνται χωρίς δίκη, ενώ οι υποθέσεις παραμένουν σε μυστικότητα και οι πρώτες δίκες καθυστερούν
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο καθώς τα εργοστάσια όπλων επεκτείνονται με τριπλάσια ταχύτητα

Διεθνή / Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο καθώς τα εργοστάσια όπλων επεκτείνονται με τριπλάσια ταχύτητα

Η αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης επεκτείνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με νέα εργοστάσια και αύξηση παραγωγής όπλων και πυρομαχικών σε ιστορική κλίμακα
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο στο Ισραήλ: Υπουργοί ζητούν αποπομπή αρχηγού στρατού λόγω Γάζας

Διεθνή / Ισραήλ: Υπουργοί ζητούν αποπομπή του αρχηγού του στρατού λόγω Γάζας

Διαμάχη κυβέρνησης Νετανιάχου και στρατού κλιμακώνεται: Υπουργοί ζητούν την αποπομπή του αρχηγού στρατού Εγιάλ Ζαμίρ εν μέσω σχεδίων για κατάληψη της Γάζας και αντιδράσεων για τους ομήρους
LIFO NEWSROOM
Η «κρυπτο-αυτοκρατορία» της οικογένειας Τραμπ: 4,5 δισ. δολάρια κέρδη μετά τις εκλογές και δεσμοί με Binance

Διεθνή / Η «κρυπτο-αυτοκρατορία» της οικογένειας Τραμπ: 4,5 δισ. δολάρια κέρδη μετά τις εκλογές και δεσμοί με Binance

Η οικογένεια Τραμπ κερδίζει δισεκατομμύρια από το κρυπτονόμισμα USD1 της World Liberty, με συνεργασίες που συνδέονται με την Binance και επενδυτές από Κίνα και Χονγκ Κονγκ
LIFO NEWSROOM
Ιμάμογλου: «Αν αποκλειστώ, η αντιπολίτευση πρέπει να ενωθεί για νέο υποψήφιο» – Η μάχη απέναντι στον Ερντογάν

Διεθνή / Ιμάμογλου: «Αν αποκλειστώ, η αντιπολίτευση πρέπει να ενωθεί για νέο υποψήφιο» – Η μάχη απέναντι στον Ερντογάν

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, έγκλειστος εδώ και πέντε μήνες, δηλώνει έτοιμος να στηρίξει άλλον υποψήφιο αν του απαγορευτεί η κάθοδος στις εκλογές - Οι δηλώσεις του, η κλιμάκωση των διώξεων και οι πολιτικές προεκτάσεις στην Τουρκία.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων με Τραμπ: Τι δήλωσαν Ζελένσκι, Μερτς, Μακρόν, φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων με Τραμπ: Τι δήλωσαν Ζελένσκι, Μερτς, Μακρόν, φον ντερ Λάιεν

Στόχος των σημερινών διαβουλεύσεων, οποίες πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του καγκελαρίου Μερτς, είναι να βρεθεί κοινό έδαφος με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πριν συναντηθεί με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Αστυνομικοί του Σάρεϊ υποδύονται τους δρομείς για να συλλάβουν όσους παρενοχλούν γυναίκες που κάνουν γυμναστική

Διεθνή / Βρετανία: Αστυνομικοί υποδύονται τους δρομείς για να συλλάβουν όσους παρενοχλούν γυναίκες που κάνουν γυμναστική

Πιλοτική επιχείρηση της αστυνομίας του Σάρεϊ στη Βρετανία με γυναίκες αστυνομικούς ως δρομείς οδήγησε σε 18 συλλήψεις για παρενόχληση, σεξουαλική επίθεση και κλοπές
LIFO NEWSROOM
Καύσωνας και φωτιές σε Ισπανία και Τουρκία: Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες εκκενώσεις

Διεθνή / Καύσωνας και φωτιές σε Ισπανία και Τουρκία: Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες εκκενώσεις

Φονικές πυρκαγιές σαρώνουν Ισπανία, Τουρκία και Αλβανία, με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες εκκενώσεις και ανυπολόγιστες καταστροφές - Υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία εντείνουν τον κίνδυνο
LIFO NEWSROOM