ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Πούτιν: Θα χρησιμοποιήσουμε όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο, αν χρειαστεί

Πούτιν: Facebook Twitter
Φωτ.: GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL/EPA
0

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, αρνήθηκε να πει αν η Μόσχα θα εξαπολύσει μια νέα επίθεση στην Ουκρανία ως απάντηση της αντεπίθεσης του Κιέβου, ενώ αρκέστηκε να σχολιάσει πως τα σχέδια της χώρας του θα εξαρτηθούν από τις στρατιωτικές της δυνατότητες.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με στρατιωτικούς συντάκτες και στρατιωτικούς μπλόγκερς, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπερασπίστηκε την εντολή του υπουργείου Άμυνας προς τις ρωσικές ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες να υπογράψουν συμβάσεις με το υπουργείο πριν την 1η Ιουλίου, κάτι που ο επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner αρνήθηκε να κάνει.

Ο ιδρυτής της οργάνωσης Γιεβγκένι Πριγκόζιν ξεκαθάρισε ότι η Wagner δεν θα υπογράψει σύμβαση με το υπουργείο. Νωρίτερα σήμερα είχε δηλώσει ότι δεν είναι βέβαιος αν οι άνδρες του θα συνεχίσουν να πολεμούν στην Ουκρανία εν μέσω μιας σκληρής αντιπαράθεσης στην οποία βρίσκεται εδώ και καιρό με το υπουργείο Άμυνας.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε, επίσης, ότι εάν καταστεί αναγκαίο η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο, ως απάντηση σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να προμηθεύσουν την Ουκρανία με παρόμοια όπλα.

Κατά την ίδια συνέντευξη, ο Πούτιν επεσήμανε πως, επί του παρόντος, δεν θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει μια πρόσθετη επιστράτευση ανδρών για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, αλλά είπε ότι όλα εξαρτώνται από το τι θέλει η Ρωσία να πετύχει εκεί.

«Μερικά δημόσια πρόσωπα λένε ότι χρειάζεται να επιστρατεύσουμε ένα εκατομμύριο, ή δύο εκατομμύρια. Αυτό εξαρτάται από το τι θέλουμε» ξεκαθάρισε ο Ρώσος πρόεδρος. 

«Θα επιστρέψουμε εκεί;» είπε αναφερόμενος στο Κίεβο ο Πούτιν, τα στρατεύματα του οποίου απέτυχαν να καταλάβουν την ουκρανική πρωτεύουσα στις αρχικές φάσεις της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» όπως αποκαλεί την εισβολή η Μόσχα.

Ο Πούτιν ανέφερε, επίσης, ότι η Ρωσία χρειάζεται να καταπολεμήσει τους πράκτορες του εχθρού και να βελτιώσει την άμυνα της στις επιθέσεις που γίνονται στο εσωτερικό του εδάφους της αλλά είπε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ουκρανίας και να κηρύξουμε στρατιωτικό νόμο.

«Δεν υπάρχει λόγος να εισάγουμε ένα είδος ειδικού καθεστώτος ή στρατιωτικό νόμο στη χώρα. Δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο σήμερα». 

Αναφέρθηκε και στην ποιότητα των ρωσικών όπλων, ισχυριζόμενος πως βελτιώνεται. Αλλά, παραδέχθηκε πως η χώρα έχει ελλείψεις σε πυρομαχικά υψηλής ακρίβειας και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία αύξησε την παραγωγή βασικών όπλων κατά 2,7 φορές τον τελευταίο χρόνο και κατηγόρησε επίσης τη Δύση ότι διοχετεύει όπλα στην Ουκρανία.

Εκτίμησε, παράλληλα, πως η Ουκρανία έχει χάσει το 25 έως 30% των στρατιωτικών οχημάτων που έχουν παρασχεθεί στο Κίεβο από τις δυτικές χώρες από την έναρξη της αντεπίθεσής της και ότι οι ανθρώπινες απώλειες της γείτονος είναι 10 φορές περισσότερες από εκείνες της Ρωσίας.

Είπε ότι η Ρωσία έχασε 54 από τα άρματα μάχης της στις μάχες, μερικά από τα οποία μπορούν να επισκευαστούν, και ότι η Ουκρανία έχασε πάνω από 160.

Κατήγγειλε την Ουκρανία ως υπεύθυνη για το ρήγμα την περασμένη εβδομάδα του φράγματος Νόβα Καχόβκα, το οποίο, όπως είπε, προκλήθηκε από βομβαρδισμό από το Κίεβο, με πυραυλικά συστήματα HIMARS αμερικανικής κατασκευής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 13.6.2023

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς μπορεί να εφαρμοστεί το σχέδιο Φαρατζ για μαζικές απελάσεις και έξοδο από τη Σύμβαση της Γενεύης

Διεθνή / Πώς μπορεί να εφαρμοστεί το σχέδιο Φαρατζ για μαζικές απελάσεις και έξοδο από τη Σύμβαση της Γενεύης

Το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ σχεδιάζει μαζικές απελάσεις αιτούντων άσυλο και αποχώρηση από διεθνείς συνθήκες όπως η ΕΣΔΑ και η Σύμβαση της Γενεύης, πυροδοτώντας διεθνείς αντιδράσεις και πολιτικές αναταράξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Δασμοί 50% στις εισαγωγές από την Ινδία – Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος με Ρωσία στο παρασκήνιο

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ 50% στις εισαγωγές από την Ινδία – Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος με Ρωσία στο παρασκήνιο

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς 50% στις περισσότερες εισαγωγές από την Ινδία, τιμωρώντας το Νέο Δελχί για τις αγορές ρωσικού πετρελαίου - Σοκ για την ινδική οικονομία, κίνδυνοι για τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού
LIFO NEWSROOM
Τέιλορ Σουίφτ: Ο Τραμπ «ξέχασε πως την μισεί» και της ευχήθηκε για τον γάμο της με τον Τράβις Κέλσι

Διεθνή / Τέιλορ Σουίφτ: Ο Τραμπ «ξέχασε πως την μισεί» και της ευχήθηκε για τον γάμο της με τον Τράβις Κέλσι

Πριν από τρεις εβδομάδες, ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλεσε την Τέιλορ Σουίφτ «woke τραγουδίστρια» και τώρα, ξαφνικά υποστηρίζει την σχέση της, σχολιάζει το Roling Stone
LIFO NEWSROOM
Ο Νετανιάχου αναγνωρίζει για πρώτη φορά τη Γενοκτονία Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων από τους Οθωμανούς

Διεθνή / Ο Νετανιάχου αναγνωρίζει για πρώτη φορά τη Γενοκτονία Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων από τους Οθωμανούς

Για πρώτη φορά, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αναγνώρισε δημόσια τη γενοκτονία που διέπραξε η Οθωμανική Αυτοκρατορία εναντίον Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων - Η δήλωση φέρνει στο προσκήνιο ένα ζήτημα που το Ισραήλ απέφευγε επί δεκαετίες
LIFO NEWSROOM
Αόρατος θάνατος στην Ουκρανία: Το 25% είναι παγιδευμένο με νάρκες - Παιδιά σκοτώνονται κάθε μέρα

Διεθνή / Αόρατος θάνατος στην Ουκρανία: Το 25% είναι παγιδευμένο με νάρκες - Παιδιά σκοτώνονται κάθε μέρα

Στη Σούμι και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, νάρκες και εκρηκτικά απειλούν καθημερινά πολίτες - Σχεδόν το 25% της χώρας είναι μολυσμένο με εκρηκτικά, σύμφωνα με ειδικούς του ΟΗΕ
LIFO NEWSROOM