Τζασίντα Άρντερν: Η πρώην πρωθυπουργός της Νέα Ζηλανδίας έλαβε τον τίτλο της «Λαίδης»

Τζασίντα Άρντερν: Η πρώην πρωθυπουργός της Νέα Ζηλανδίας έλαβε τον τίτλο της «Λαίδης» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν, που παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά τον περασμένο Ιανουάριο, έλαβε μία από τις υψηλότερες τιμές της χώρας, αυτή της «Λαίδης». 

Η Τζασίντα Άρντερν ονομάστηκε «Dame Grand Companion», ο δεύτερος υψηλότερος τίτλος στη Νέα Ζηλανδία σήμερα ημέρα κατά την οποία γιορτάζονται στη χώρα τα γενέθλια του βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου Καρόλου Γ'. Οι λόγοι που την έκαναν να λάβει αυτόν τον τίτλο είναι τόσο η διαχείριση της πανδημίας στη χώρα, όσο και η διαχείριση της τρομοκρατικής επίθεσης στο Κράιστσερτς. 

Το πρόσωπο που θα λάβει την τιμή αυτή συνήθως επιλέγεται από τον Νεοζηλανδό πρωθυπουργό και στη συνέχεια εγκρίνεται από τον Βρετανό μονάρχη, που είναι ο αρχηγός του κράτους στη Νέα Ζηλανδία.

Ο πρωθυπουργός Κρις Χίπκινς δήλωσε ότι η Άρντερν τιμήθηκε για τις υπηρεσίες της στη διάρκεια κάποιων από τις σοβαρότερες προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει η Νέα Ζηλανδία στη σύγχρονη εποχή.

Η Άρντερν εξελέγη πρώτη φορά πρωθυπουργός το 2017 και τον Ιανουάριο παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά, εξηγώντας ότι δεν έχει πλέον τη δύναμη να ηγηθεί της Νέας Ζηλανδίας.

Η πρώην πρωθυπουργός, που έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι πιστεύει πως στη διάρκεια της ζωής της θα δει τη Νέα Ζηλανδία να γίνεται αβασίλευτη δημοκρατία, επεσήμανε ότι είχε «δεύτερες σκέψεις» για το αν θα πρέπει να αποδεχθεί την τιμή αυτή. Η Άρντερν τόνισε ότι οι προσπάθειες για τις οποίες αναγνωρίζεται «αφορούσαν όλους μας και όχι ένα πρόσωπο».

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
 


 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Διεθνή / «Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Ο 34χρονος, που έχει διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είχε φυτέψει «υλικά» στον εγκέφαλό του και ότι αυτοί τον «έλεγχαν» τη στιγμή της επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Διεθνή / Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Οι γαλλικές αρχές εκφράζουν ανησυχία ότι οι επιθέσεις αυτού του τύπου, αν και συμβολικές, αποσκοπούν στο να ενισχύσουν τις εσωτερικές εντάσεις και να διχάσουν την κοινή γνώμη
LIFO NEWSROOM