Ερντογάν: Τα πρώτα μηνύματα μετά την ορκωμοσία – Η αναφορά στη Γαλάζια Πατρίδα

Ερντογάν: Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/NECATI SAVAS
0

Με αναφορές στη «Γαλάζια Πατρίδα» ολοκληρώθηκε η ομιλία του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ύστερα από την ορκωμοσία του για τη πενταετή θητεία του.

Ηγέτης της Τουρκίας με την πιο μακρά θητεία, ο Ερντογάν κέρδισε το 52,2% των ψήφων στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη στις 28 Μαΐου.

«Ορκίζομαι ως πρόεδρος στην τιμή και την ακεραιότητά μου ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της ιστορίας να διαφυλάσσω την ύπαρξη και την ανεξαρτησία του κράτους (...) να υπακούω στο σύνταγμα, στους νόμους, στη δημοκρατία, στις αρχές και τις μεταρρυθμίσεις του Ατατούρκ και στις αρχές της κοσμικής δημοκρατίας», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια της τελετής της ορκωμοσίας που διεξήχθη στο κοινοβούλιο στην Άγκυρα και μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

Πριν ορκισθεί, ο Ερντογάν έλαβε την προεδρική εντολή από τον προσωρινό πρόεδρο του κοινοβουλίου.

Η νέα πενταετής θητεία επιτρέπει στον Ερντογάν να συνεχίσει τις όλο και πιο αυταρχικές πολιτικές του που έχουν πολώσει τη χώρα, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά έχουν ενισχύσει τη θέση της ως περιφερειακής στρατιωτικής δύναμης, επισημαίνει το Reuters.

Ο 69χρονος Ερντογάν έγινε πρωθυπουργός το 2003, αφού το κόμμα του, το AKP, κέρδισε τις εκλογές στα τέλη του 2002, μετά τη χειρότερη οικονομική κρίση που είχε αντιμετωπίσει η Τουρκία από τα χρόνια του 1970.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την ομιλία του, κάλεσε τους Τούρκους να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να επικεντρωθούν στο μέλλον, αναλαμβάνοντας σήμερα τα καθήκοντά του για μια νέα πενταετή θητεία στο αξίωμα.

Στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του, στο προεδρικό μέγαρο, ο Ερντογάν υιοθέτησε έναν συμφιλιωτικό τόνο. «Θα αγκαλιάσουμε και τα 85 εκατομμύρια (των Τούρκων), ανεξάρτητα από τις πολιτικές απόψεις τους (…) Ας βάλουμε στην άκρη τη δυσφορία της προεκλογικής περιόδου. Ας αναζητήσουμε τρόπους συμφιλίωσης», είπε, ενώπιον πολλών αρχηγών ξένων κρατών, τους οποίους χαιρέτησε έναν προς έναν.

Πρόσθεσε ότι τα 85 εκατομμύρια των Τούρκων πρέπει να ενωθούν «σαν τα τούβλα στον τοίχο», γιατί η χώρα χρειάζεται ενότητα και αλληλεγγύη, περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

Προανήγγειλε την αναθεώρηση του συντάγματος, λέγοντας ότι «θα σώσουμε τη δημοκρατία μας από το σημερινό σύνταγμα, το οποίο είναι προϊόν του πραξικοπήματος» του 1980, υποσχόμενος ότι το νέο θα είναι «φιλελεύθερο και χωρίς αποκλεισμούς».

Επαναλαμβάνοντας ότι «ο αιώνας της Τουρκίας έχει αρχίσει», τόνισε ότι «μαζί πρέπει να κοιτάξουμε προς τα εμπρός, να επικεντρωθούμε στο μέλλον και να προσπαθήσουμε να πούμε νέα πράγματα. Πρέπει να προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε το μέλλον μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος».

«Οι συνομιλητές μας θα βρουν μια πιο αποφασιστική, πιο γενναία και πιο δραστήρια Τουρκία, η οποία μάχεται πιο αποφασιστικά κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, προστατεύει πιο σθεναρά τα δικαιώματα της ίδιας και των αδελφών της στη Γαλάζια Πατρίδα, ανεβάζει τον πήχη της επιτυχίας από την οικονομία μέχρι το εμπόριο και είναι πιο αποφασιστική, πιο γενναία και πιο δραστήρια σε κάθε τομέα» ανέφερε σε άλλο σημείο.

Στην τελετή παρέστησαν πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από χώρες και διεθνείς οργανισμούς, όπως ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο πρόεδρος του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/Anadolu/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Μαχμούντ Χαλίλ κινδυνεύει να συλληφθεί ξανά

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Μαχμούντ Χαλίλ κινδυνεύει να συλληφθεί ξανά

«Η πόρτα μπορεί να άνοιξε για πιθανή εκ νέου κράτηση στο μέλλον, αλλά αυτό δεν σταματά τη δέσμευσή μας στην Παλαιστίνη, στη Δικαιοσύνη και τη λογοδοσία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Χαλίλ
THE LIFO TEAM
Ισπανία:

Διεθνή / Ισπανία: Μετεωρολόγοι πέφτουν θύματα μίας αυξανόμενης «ρητορικής μίσους», αποκαλύπτει έρευνα

Η υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι οι επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν την αντίληψη για τη μετεωρολογία και υποτιμούν το έργο των επιστημόνων
THE LIFO TEAM
ΕΛΒΕΤΙΑ CRANS MONTANA ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ

Διεθνή / Ελβετία: H υπάλληλος του μπαρ που φέρεται να κρατούσε τα βεγγαλικά δεν γνώριζε τους κινδύνους, αναφέρει η οικογένειά της

Υπενθυμίζεται ότι οι Γάλλοι ιδιοκτήτες του μπαρ κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, σωματική βλάβη εξ αμελείας και εμπρησμό εξ αμελείας
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις στη Μινεσότα

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να στείλει στρατό στη Μινεσότα - «Θα θέσω σε εφαρμογή τον Νόμο περί Εξέγερσης»

Στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι η καταστολή των διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό μίας γυναίκας από πράκτορα της Υπηρεσίας Μετανάστευσης (ICE)
THE LIFO TEAM