Τενεσί: Βίντεο από τη στιγμή της ένοπλης επίθεσης σε σχολείο- 6 νεκροί ανάμεσά τους 3 παιδιά

Τενεσί: Βίντεο από τη στιγμή της ένοπλης επίθεσης σε σχολείο- 6 νεκροί ανάμεσά τους 3 παιδιά Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Μία ακόμα ένοπλη επίθεση με έξι νεκρούς, ανάμεσά τους 3 παιδιά σημειώθηκε σε δημοτικό σχολείο των ΗΠΑ, αυτή την φορά στην πολιτεία του Τενεσί, ανοίγοντας ξανά τον διάλογο για τη βία και την οπλοκατοχή. 

Η αστυνομία ταυτοποίησε τη δράστιδα, αφού πρώτα την καταδίωξε και τη σκότωσε. Πρόκειται για μία trans γυναίκα, 28 ετών, την Όντρεϊ Χιλ, με καθαρό ποινικό μητρώο. Σύμφωνα και με τα βίντεο από κάμερες ασφαλείας, η 28χρονη μπήκε στο δημοτικό σχολείο «The Covenant School», οπλισμένη με δυο τουφέκια εφόδου και πιστόλι, πυροβολώντας την γυάλινη πόρτα της εισόδου. 

Στη συνέχεια ανέβηκε στον πρώτο όροφο, στον οποίο είχε φοιτήσει και η ίδια και σκότωσε ακαριαία τρία παιδιά - δύο κορίτσια κι ένα αγόρι - και δύο ενήλικες, ηλικίας περίπου 60 ετών. Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, το ένα άτομο εξ αυτών ήταν η διευθύντρια του σχολείου. Το κίνητρο παραμένει άγνωστο, ωστόσο η Όντρεϊ Χέιλ μπορεί να έτρεφε «μνησικακία» για το σχολείο όπου φοίτησε, εκτίμησε ο αρχηγός της αστυνομίας της Νάσβιλ, ο Τζον Ντρέικ.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, μια από τις εκπαιδευτικούς μπόρεσε να τηλεφωνήσει στην κόρη της. «Μου είπε πως είχαν κρυφτεί μέσα σε ντουλάπα και ακούγονταν πυροβολισμοί παντού», αφηγήθηκε η Έιβερι Μίρικ στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό WSMV4.  Παρότι δήλωσε ανακουφισμένη που η μητέρα της επέζησε, η κυρία Μίρικ πρόσθεσε πως «πονάει για τα άλλα θύματα».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διέρρευσε ένα βίντεο από την αστυνομία του Νάσβιλ, το οποίο δείχνει την 28χρονη δράστιδα να μπαίνει στο σχολείο και να πυροβολεί όποιον έβρισκε μπροστά της. 
 

Τι έδειξε η έρευνα στο σπίτι της δράστιδας

Οι αρχές εντόπισαν στο σπίτι της δράστιδας ένα «μανιφέστο», που αναφερόταν και σε άλλους δυνητικούς στόχους. Το κείμενο, λεπτομερές σχέδιο που έδειχνε «τις εισόδους» στο σχολείο και άλλα «γραπτά» βρέθηκαν μέσα στο αυτοκίνητό της. Τα τεκμήρια που συγκεντρώθηκαν υποδεικνύουν πως επρόκειτο για έγκλημα εκ προμελέτης, πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν έκρυψε την αναστάτωσή του για το έγκλημα και διέταξε να κυματίζει μεσίστια η σημαία των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο και σε όλα τα ομοσπονδιακά κτίρια ως τη δύση του ηλίου την 31η Μαρτίου, σε απότιση φόρου τιμής στα θύματα.

Η βία με τη χρήση όπλων «κομματιάζει την ίδια την ψυχή του έθνους μας», σχολίασε από τον Λευκό Οίκο, καλώντας για ακόμη μια φορά το Κογκρέσο να απαγορεύσει την πώληση τουφεκιών εφόδου.

4.368 νεκροί από πυροβολισμούς σε έναν χρόνο

Στις ΗΠΑ κυκλοφορούν κάπου 400 εκατομμύρια όπλα, στα οποία αποδόθηκαν το 2020 πάνω από 45.000 θάνατοι συνολικά - ανθρωποκτονίες, δυστυχήματα και αυτοκτονίες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Για πρώτη φορά φέτος, τα όπλα είναι η κυριότερη αιτία της θνησιμότητας των νέων ηλικίας μεταξύ 1 και 19 ετών, με 4.368 θανάτους, μπροστά από τα τροχαία και την υπερβολική δόση ουσιών, κατά τα CDC.

Οι επιθέσεις μέσα σε σχολεία φαντάζουν αμελητέος αριθμός σε σύγκριση με το σύνολο μεν, αλλά χαράσσονται ανεξίτηλα στη μνήμη πολλών Αμερικανών. Όπως αυτή το 2012 στο σχολείο του Σάντι Χουκ, στην πολιτεία Κονέτικατ (20 παιδιά νεκρά), ή αυτή τον Μάιο του 2022 στην Ουβάλντε, στο Τέξας, όπου 19 παιδιά και δυο δασκάλες έχασαν τη ζωή τους.

Μεταξύ αυτών των δύο τραγωδιών, η σφαγή που διαπράχθηκε το 2018 σε λύκειο στην Πάρκλαντ, στη Φλόριντα, προκάλεσε πελώριες μαζικές κινητοποιήσεις, στις οποίες πρωτοστάτησαν οι νέοι. Όμως παρά τις διαδηλώσεις, το Κογκρέσο ουδέποτε υιοθέτησε σοβαρές μεταρρυθμίσεις, στις οποίες εναντιώνεται η NRA.

Στο Τενεσί έπαψε να απαιτείται άδεια οπλοφορίας το 2021. Οποιοσδήποτε κάτοικος της πολιτείας άνω των 21 ετών μπορεί να οπλοφορεί, εκτός αν έχει καταδικαστεί για βίαιο αδίκημα ή διακίνηση ναρκωτικών.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Από «δημοσιονομικός άγιος» σε «αμαρτωλό» – Η εκτόξευση των αμυντικών δαπανών και το χρέος

Διεθνή / Γερμανία: Από «δημοσιονομικός άγιος» σε «αμαρτωλό» – Η εκτόξευση των αμυντικών δαπανών και το χρέος

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Γερμανία αυξάνει δραστικά τις αμυντικές δαπάνες, χαλαρώνει τον «φρένο χρέους» και δανείζεται μαζικά, προκαλώντας ανησυχία για το μέλλον της οικονομίας
LIFO NEWSROOM
Νότια Αφρική: Συνελήφθη ο «βαρόνος των ρινόκερων» για λαθρεμπόριο 964 κεράτων αξίας 14 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Νότια Αφρική: Συνελήφθη ο «βαρόνος των ρινόκερων» για λαθρεμπόριο 964 κεράτων αξίας 14 εκατ. δολαρίων

Ο 83χρονος Τζον Χιουμ, πρώην κτηματομεσίτης και ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ιδιωτικού κοπαδιού ρινόκερων, συνελήφθη στη Νότια Αφρική κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο κεράτων
LIFO NEWSROOM
Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Διεθνή / Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά - Είπαν ότι στρατιώτες της Βόρειας Κορέας πέρασαν τα σύνορα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη
LIFO NEWSROOM
«Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Διεθνή / «Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει επισήμως τη Γάζα ως περιοχή λιμού, με χιλιάδες κατοίκους να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων, αυξημένη φτώχεια και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης μετά από 22 μήνες πολέμου
THE LIFO TEAM
Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Διεθνή / Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Η σύγκρουση στο Κονγκό αφήνει τα θύματα σεξουαλικής βίας χωρίς ιατρική και νομική στήριξη. Οι κλινικές έχουν κλείσει, η βοήθεια έχει κοπεί και η ατιμωρησία διαιωνίζει την τραγωδία.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Η συμφωνία εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης της αμερικανικής βιομηχανίας ημιαγωγών και θεωρείται η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας το 2008
ΦΩΤ.: UNSPLASH