Ο Χάμζα Γιούσαφ διάδοχος της Νίκολα Στέρτζον- O πρώτος μουσουλμάνος ηγέτης της Σκωτίας

Χάμζα Γιούσαφ: Νέος ηγέτης του SNP και πρωθυπουργός της Σκωτίας- Στη θέση της Νίκολα Στέρτζιον Facebook Twitter
Φωτ.:ΕΡΑ
0

Τη Νίκολα Στέρτζον στην ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού, αυτονομιστικού Σκωτικού Εθνικού Κόμματος (SNP) και της τοπικής κυβέρνησης θα διαδεχθεί ο 37χρονος Χάμζα Γιούσαφ με σκοπό να συνεχιστεί ο αγώνας για την αυτοδιάθεση της εν λόγω επαρχίας.

Στενός συνεργάτης της Στέρτζον, υπουργός Υγείας επί κυβερνήσεώς της και με πλούσια πολιτική εμπειρία στη δικαιοσύνη και στις μεταφορές θα είναι ο πρώτος μουσουλμάνος που αναλαμβάνει την ηγεσία ενός μεγάλου πολιτικού κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου και ταυτόχρονα ο πρώτος μουσουλμάνος που θα ηγηθεί της κυβερνήσεως σε χώρα της Δυτικής Ευρώπης.

Στόχος να βάλει τέλος στην ένωση με την Αγγλία

Η ενότητα, το μέχρι πρότινος δυνατό σημείο του κόμματος SNP, κατέρρευσε με αφορμή τις διαφωνίες για το πώς θα μπορούσε να διεξαχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας αλλά και το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουν οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, όπως τα δικαιώματα των transgender.

Η προεκλογική εκστρατεία διήρκεσε έξι εβδομάδες κατά τις οποίες οι υποψήφιοι επέκριναν ο ένας τον άλλον ενώ δεν απουσίαζαν και οι προσωπικές επιθέσεις. Τελικά, νικητής αναδείχθηκε ο Γιούσαφ, ο οποίος πλέον έχει ως κύριο στόχο να βάλει τέλος στην ένωση με την Αγγλία.

Την ίδια ώρα, στις πρώτες του δηλώσεις είπε ότι η Σκωτία χρειάζεται την ανεξαρτησία τώρα περισσότερο από ποτέ, ενώ υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να πάρει με το μέρος του εκείνους που διαφωνούν με την αποχώρηση από το Ηνωμένο Βασίλειο. «Ο λαός της Σκωτίας χρειάζεται την ανεξαρτησία τώρα, περισσότερο από ποτέ και εμείς θα είμαστε η γενιά που θα προσφέρει την ανεξαρτησία της Σκωτίας», είπε στην ομιλία του.

Τέσσερις στους δέκα υπέρ της ανεξαρτησίας

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας αυτόν τον μήνα, περίπου τέσσερις στους 10 Σκωτσέζους στηρίζουν το αίτημα για ανεξαρτησία. Ωστόσο η παραίτηση της Νίκολα Στέρτζον είναι πιθανόν να καθυστερήσει τις εν λόγω διαδικασίες.

Να σημειωθεί πως ένας από τους λόγους της αποχώρησης της Στέρτζον ήταν η έλλειψη κάποιας συμφωνημένης στρατηγικής για το πώς το κόμμα θα πιέσει το Λονδίνο να δεχθεί ένα νέο δημοψήφισμα.

Προοδευτική πολιτική

Η σημερινή νίκη του Γιούσαφ σηματοδοτεί τη συνέχιση της πολιτικής της Στέρτζον και είναι μια ένδειξη ότι το κόμμα δεν θα εγκαταλείψει την προοδευτική πολιτική του. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι η πίστη του «δεν είναι η βάση επί της οποίας θα νομοθετεί» και ότι τάσσεται υπέρ του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, σε αντίθεση με την κυριότερη αντίπαλό του για το αξίωμα, την Κέιτ Φορμπς, που πρόσκειται στην Ελεύθερη Εκκλησία της Σκωτίας και για θρησκευτικούς λόγους διαφωνεί στο θέμα αυτό.

Ο Γιούσαφ έχει πει επίσης ότι σχεδιάζει να προσφύγει κατά της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου η οποία μπλόκαρε έναν νόμο που είχε περάσει από το σκωτικό κοινοβούλιο και καθιστούσε ευκολότερη τη διαδικασία φυλομετάβασης.

Ποιος είναι ο Χάμζα Γιούσαφ

Γεννήθηκε στη Γλασκώβη και σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο τοπικό πανεπιστήμιο. Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε ως βοηθός ενός βουλευτή και το 2011 εξελέγη και ο ίδιος βουλευτής. Ο πατέρας του κατάγεται από το Πακιστάν και εγκαταστάθηκε στη Σκωτία τη δεκαετία του 1960 ενώ η μητέρα του γεννήθηκε στην Κένυα από γονείς που κατάγονται από τη Νότια Ασία. Έχει αποκτήσει ένα παιδί με τη δεύτερη σύζυγό του και έχει επίσης μία προγονή.

Ανέλαβε για πρώτη φορά υφυπουργός στην τοπική κυβέρνηση το 2012 – ήταν ο νεότερος στην ιστορία και ο πρώτος που καταγόταν από μια εθνική μειονότητα. Το 2018 διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης και τον Μάιο του 2021 ανέλαβε υπουργός Υγείας.

Το 2016 ο Γιούσαφ ορκίστηκε βουλευτής στο Σκωτικό κοινοβούλιο στη γλώσσα ουρντού ενώ φορούσε κιλτ. Τάσσεται κατά της μοναρχίας και έχει δηλώσει ότι μια ανεξάρτητη Σκωτία θα έπρεπε να εξετάσει την πιθανότητα να την καταργήσει.

Ρατσιστική κακοποίηση

Ο Γιούσαφ λέει ότι αναγκάσθηκε να γίνει πιο σκληρός αφού αντιμετώπισε ρατσιστική κακοποίηση μεγαλώνοντας στη Γλασκώβη, ιδίως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Σίγουρα πέρασα δύσκολες στιγμές», θυμάται, αναλογιζόμενος την εποχή του στην πολιτική.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP    

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η μαμά σου το πρότεινε»: Η απίστευτη απάντηση αξιωματούχων του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Διεθνή / «Η μαμά σου το πρότεινε»: Η απίστευτη απάντηση αξιωματούχων του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Η νέα κόντρα του Τύπου με την κυβέρνηση Τραμπ, με φόντο την αμφιλεγόμενη επιλογή της Βουδαπέστης ως τόπο συνάντησης του Ρώσου προέδρου με τον Αμερικανό ηγέτη
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Τίθενται σε ετοιμότητα οι Εθνοφρουρές ενόψει των κινητοποιήσεων «No Kings» κατά του Τραμπ

Διεθνή / ΗΠΑ: Τίθενται σε ετοιμότητα οι Εθνοφρουρές ενόψει των κινητοποιήσεων «No Kings» κατά του Τραμπ

Οι οργανωτές υποστηρίζουν ότι οι διαδηλώσεις αποτελούν αντίδραση στον αυξανόμενο αυταρχισμό και την «προσπάθεια ελέγχου των θεσμών» από τον Τραμπ και τους συμμάχους του
LIFO NEWSROOM
Τα plug-in υβριδικά ρυπαίνουν σχεδόν όσο και τα βενζινοκίνητα, σύμφωνα με νέα έρευνα

Διεθνή / Τα plug-in υβριδικά ρυπαίνουν σχεδόν όσο και τα βενζινοκίνητα, σύμφωνα με νέα έρευνα

Η μελέτη υπολογίζει ότι η συστηματική υποεκτίμηση των εκπομπών έχει επιτρέψει στις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες να αποφύγουν πάνω από 5 δισ. ευρώ σε πρόστιμα την περίοδο 2021–2023
LIFO NEWSROOM
Αμερικανικό «στοπ» στις ευκαιρίες της Ουκρανίας — Η δοκιμασία μετά τη συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι

Διεθνή / Αμερικανικό «στοπ» στις ευκαιρίες της Ουκρανίας - Η δοκιμασία μετά τη συνάντηση Τραμπ και Ζελένσκι

Η συνάντηση, αν και δεν έφερε τις μεγάλες εξαγγελίες που ήλπιζε το Κίεβο, έδειξε ότι οι δύο ηγέτες επιχειρούν να διατηρήσουν ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας
LIFO NEWSROOM
Η νέα ενεργειακή ισορροπία στην Ευρώπη: Ποιοι εξάγουν και ποιοι εισάγουν ρεύμα

Διεθνή / Η νέα ενεργειακή ισορροπία στην Ευρώπη: Ποιοι εξάγουν και ποιοι εισάγουν ρεύμα

Η Ευρώπη επαναχαράσσει τον ενεργειακό της χάρτη: ποια κράτη εξάγουν και ποια εισάγουν ηλεκτρική ενέργεια, πώς επηρεάζει η πράσινη μετάβαση και γιατί η Γαλλία έγινε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Μαδαγασκάρη: Πώς η έλλειψη νερού μετέτρεψε μια εξέγερση της Gen Z σε στρατιωτικό πραξικόπημα

Διεθνή / Μαδαγασκάρη: Πώς η έλλειψη νερού μετέτρεψε μια εξέγερση της Gen Z σε στρατιωτικό πραξικόπημα

Μια φοιτητική διαμαρτυρία για την έλλειψη νερού στο Πανεπιστήμιο της Ανταναναρίβο εξελίχθηκε σε μαζική εξέγερση που ανέτρεψε τον πρόεδρο της Μαδαγασκάρης, Αντρί Ραζοελίνα
LIFO NEWSROOM
Ο Ζελένσκι έδειξε στον Τραμπ χάρτες με πιθανούς στόχους εντός της Ρωσίας

Διεθνή / Ο Ζελένσκι έδειξε στον Τραμπ χάρτες με πιθανούς στόχους εντός της Ρωσίας

Οι χάρτες περιλαμβάνουν «σημεία πίεσης για τη ρωσική άμυνα και τη στρατιωτική οικονομία που θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν ώστε να αναγκαστεί ο Πούτιν να βάλει τέλος στον πόλεμο»
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία: Μπορεί να σώσει τους γιατρούς από burnout;

Διεθνή / Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία: Μπορεί να σώσει τους γιατρούς από burnout;

Στη Σύνοδο Υγείας του Βερολίνου αναδείχθηκε η υπερφόρτιση των γιατρών και η ανάγκη χρήσης AI για μείωση της γραφειοκρατίας - Οι ειδικοί τονίζουν ότι η σωστή εφαρμογή και τα ποιοτικά δεδομένα είναι κλειδί για επιτυχία
LIFO NEWSROOM
«Woke σκουπίδια»: Το Πεντάγωνο επιτίθεται στο Netflix για σείρα με θέμα έναν γκέι πεζοναύτη

Διεθνή / «Woke σκουπίδια»: Το Πεντάγωνο επιτίθεται στο Netflix για σειρά με θέμα έναν γκέι πεζοναύτη

«Yπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, ο αμερικανικός στρατός επανέρχεται στην πολεμική του ηθική», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου
LIFO NEWSROOM
Δεκάχρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτική Όχθη

Διεθνή / Δεκάχρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτική Όχθη

Το παιδί φέρεται να έπαιζε ποδόσφαιρο με φίλους του στην αυλή του σχολείου, όταν είδε ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα να πλησιάζουν και άρχισε να τρέχει προς το χωριό Αλ-Ρίχια
LIFO NEWSROOM