Βλαντιμίρ Πούτιν: Η Ρωσία στην Ουκρανία πολεμάει για την ίδια την ύπαρξή της

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν Facebook Twitter
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Φωτ.: EPA
0

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα, Τρίτη, πως το διακύβευμα στην Ουκρανία ήταν η ίδια η ύπαρξη της Ρωσίας ως κράτος.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε σε αυτήν τη δήλωση κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εργαζομένους εργοστασίου αεροσκαφών στην Μπουριάτια, μία περιοχή περίπου 4.400 χιλιομέτρων ανατολικά της Μόσχας.

Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε το αφήγημά του πως η Δύση έχει ως στόχο τη διάσπαση της Ρωσίας.

«Έτσι, για εμάς δεν είναι ένα γεωπολιτικό θέμα, αλλά ένα θέμα επιβίωσης του ρωσικού κράτους, και της δημιουργίας συνθηκών για τη μελλοντική ανάπτυξη των παιδιών της χώρας μας», πρόσθεσε ο Πούτιν, αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει το Reuters, o Πούτιν έχει κατηγορήσει τη Δύση πως χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως εργαλείο για να κηρύξει πόλεμο στη Ρωσία και να προκαλέσει μία «στρατηγική ήττα» στη χώρα του.

Από την άλλη μεριά, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της δηλώνουν πως βοηθούν την Ουκρανία να υπερασπιστεί τα εδάφη της από μία ιμπεριαλιστικού τύπου εισβολή που έχει καταστρέψει τις ουκρανικές πόλεις, έχει προκαλέσει το θάνατο χιλιάδων πολιτών και έχει οδηγήσει εκατομμύρια Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Βλαντιμίρ Πούτιν: Ανησύχησα για τις περσινές οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ο Πούτιν, απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως ανησύχησε για τη ρωσική οικονομία, όταν πέρυσι η Δύση επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά αποδείχθηκε πως η ρωσική οικονομία ήταν πιο δυνατή από ότι αναμενόταν».

«Έχουμε αυξήσει την οικονομική μας κυριαρχία πολλές φορές. Άλλωστε, σε τι υπολόγιζε ο εχθρός μας; Ότι θα καταρρέαμε σε δύο-τρεις εβδομάδες ή έναν μήνα», αναρωτήθηκε, κατά την ομιλία του.

Δήλωσε πως ο εχθρός περίμενε πως τα εργοστάσια θα σταματούσαν, το οικονομικό σύστημα της χώρας θα κατέρρεε, η ανεργία θα αυξανόταν, οι διαδηλωτές κατά της ρωσικής κυβέρνησης θα καταλάμβαναν τους δρόμους και η χώρα «θα κλυδωνιζόταν εκ των έσω και θα κατέρρεε».

«Αυτό δεν συνέβη», είπε ο Πούτιν.

«Απεδείχθη, για πολλούς από εμάς, και ακόμα περισσότερο για τις χώρες της Δύσης, πως τα θεμέλια της ρωσικής σταθερότητας είναι πιο ισχυρά από ότι είχαν αναλογιστεί».

Το 10ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά τη Ρωσίας του Πούτιν

Στις 25 Φεβρουαρίου 2023 το συμβούλιο της Κομισιόν ενέκρινε την επιβολή του δέκατου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αποφασίστηκαν απαγορεύσεις εξαγωγών σε κρίσιμα τεχνολογικά και βιομηχανικά αγαθά, όπως ηλεκτρονικά, εξειδικευμένα οχήματα, ανταλλακτικά μηχανών, ανταλλακτικά για φορτηγά και κινητήρες αεριωθούμενων, καθώς και αγαθά για τον κατασκευαστικό τομέα που μπορούν να κατευθυνθούν προς τον στρατό της Ρωσίας.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Κομισιόν διεύρυνε τον κατάλογο των οντοτήτων που υποστηρίζουν άμεσα το στρατιωτικό και βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας στον επιθετικό της πόλεμο κατά 96 επιπλέον οντοτήτων, επιβάλλοντάς τους έτσι αυστηρότερους περιορισμούς στις εξαγωγές.

Για πρώτη φορά, η λίστα περιλάμβανε επτά ιρανικές οντότητες που κατασκευάζουν στρατιωτικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί από τον ρωσικό στρατό στον επιθετικό του πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης της μη στρατιωτικής υποδομής.

Επιπλέον, το Συμβούλιο αποφάσισε να απαγορεύσει τη μεταφορά μέσω της Ρωσίας εξαγόμενων αγαθών και τεχνολογίας διπλής χρήσης από την ΕΕ, προκειμένου να αποφευχθεί η καταστρατήγηση.

Επίσης, επιβλήθηκαν περαιτέρω περιορισμοί στις εισαγωγές αγαθών που αποφέρουν σημαντικά έσοδα για τη Ρωσία, όπως η άσφαλτος και το συνθετικό καουτσούκ.

Κυρώσεις και σε Ρώσους υπηκόους στην ΕΕ

Η απόφαση της 25ης Φεβρουαρίου 2023 περιορίζει τη δυνατότητα των Ρώσων υπηκόων να κατέχουν οποιαδήποτε θέση στα διοικητικά όργανα υποδομών και οντοτήτων ζωτικής σημασίας της ΕΕ, καθώς η επιρροή της Ρωσίας σε αυτούς τους φορείς θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την καλή λειτουργία τους και τελικά να αποτελέσει και κίνδυνο για την παροχή βασικών υπηρεσιών στους ευρωπαίους πολίτες .

Το Συμβούλιο εισήγαγε την απαγόρευση παροχής χωρητικότητας αποθήκευσης φυσικού αερίου (με εξαίρεση το μέρος των εγκαταστάσεων LNG) σε Ρώσους υπηκόους, προκειμένου να προστατευθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην ΕΕ και να αποφευχθεί η χρήση ως όπλου του φυσικού αερίου από τη Ρωσία και οι κίνδυνοι του χειρισμού της αγοράς.

Επίσης, το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε να θεσπίσει πιο λεπτομερείς υποχρεώσεις αναφοράς για κεφάλαια και οικονομικούς πόρους που ανήκουν σε εισηγμένα άτομα και οντότητες που έχουν δεσμευτεί ή υπόκεινται σε οποιαδήποτε κίνηση λίγο πριν από την εισαγωγή.

Εισήγαγε ακόμη, νέες υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων στα κράτη μέλη και στην Επιτροπή σχετικά με τα παγωμένα αποθεματικά και περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.

Επιπλέον, οι φορείς εκμετάλλευσης αεροσκαφών θα πρέπει να κοινοποιούν τις μη προγραμματισμένες πτήσεις στις εθνικές τους αρμόδιες αρχές, οι οποίες στη συνέχεια θα ενημερώνουν άλλα κράτη μέλη.

Εκτός από τις οικονομικές κυρώσεις, το Συμβούλιο αποφάσισε να εντάξει στις λίστες σημαντικό αριθμό επιπλέον ατόμων και οντοτήτων.

Τρεις ρωσικές τράπεζες προστέθηκαν στον κατάλογο των οντοτήτων που υπόκεινται στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και στην απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων και οικονομικών πόρων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: «Όχι» Νετανιάχου στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την 7η Οκτωβρίου

Διεθνή / Ισραήλ: «Όχι» Νετανιάχου στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την 7η Οκτωβρίου

Το Ισραήλ γνώριζε ένα λεπτομερές σχέδιο επίθεσης της Χαμάς πάνω από ένα χρόνο πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, με βάση έγγραφα και προειδοποιήσεις των μυστικών υπηρεσιών
LIFO NEWSROOM
Πάπας Φραγκίσκος: Αυτοκίνητό του μετατρέπεται σε ιατρείο για τα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / Πάπας Φραγκίσκος: Αυτοκίνητό του μετατρέπεται σε ιατρείο για τα παιδιά της Γάζας

«Το όχημα αυτό εκφράζει την αγάπη και την αλληλεγγύη της Αγιότητάς του για τους πιο ευάλωτους, τις οποίες δήλωνε σε όλη τη διάρκεια της κρίσης» στη Γάζα, δήλωσε ο Αντόν Σαφάρ, γενικός γραμματέας της Caritas Ιερουσαλήμ
LIFO NEWSROOM
Φιλόσοφος κυκλοφόρησε βιβλίο για την ψηφιακή χειραγώγηση που αποκαλύφτηκε ότι το έγραψε η τεχνητή νοημοσύνη

Διεθνή / «Φιλόσοφος» κυκλοφόρησε βιβλίο για την ψηφιακή χειραγώγηση που αποκαλύφτηκε ότι το έγραψε η τεχνητή νοημοσύνη

Ο Ιταλός δοκιμιογράφος Andrea Colamedici υποστηρίζει ότι το βιβλίο ήταν ένα «φιλοσοφικό πείραμα και μια παράσταση», όταν έγινε γνωστό ότι ο Κινέζος «συγγραφέας» δεν υπάρχει
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ διατάζει την επαναλειτουργία του Αλκατράζ: «Θα φυλακίζουμε τους πιο βίαιους εγκληματίες»

Διεθνή / Ο Τραμπ διατάζει την επαναλειτουργία του Αλκατράζ: «Θα φυλακίζουμε τους πιο βίαιους εγκληματίες»

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της φυλακής του Αλκατράζ για «επικίνδυνους και υπότροπους εγκληματίες» – Σχέδιο που προκαλεί αντιδράσεις και πολιτικές ερμηνείες
LIFO NEWSROOM