Qatargate: Ενώπιον των δικαστών σήμερα Καϊλή, Ταραμπέλα και Παντσέρι- Για το αίτημα αποφυλάκισής τους

Qatargate: Ενώπιον των δικαστών σήμερα Καϊλή, Ταραμπέλα και Παντσέρι- Για το αίτημα αποφυλάκισης Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Ενώπιον των αρχών θα βρεθεί σήμερα η Εύα Καϊλή, ο Μαρκ Ταραμπέλα και ο Αντόνιο Παντσέρι, που κατηγορούνται για εμπλοκή στο σκάνδαλο Qatargate.

Το προδικαστικό συμβούλιο αναμένεται να εξετάσει το αίτημα αποφυλάκισης των τριών κρατουμένων, που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο Qatargate. Για την Εύα Καίλή είναι η τρίτη φορά που θα βρεθεί στην ακροαματική διαδικασία, αυτή τη φορά με νέο συνήγορο υπεράσπισης τον ποινικολόγο Σβεν Μαρί και όχι τον Αντρέ Ριζόπουλος.

Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί και όπως και τις προηγούμενες φορές, και ο συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Την ίδια ώρα, 10 ευρωβουλευτές απέστειλαν επιστολή στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, καταγγέλλοντας τις συνθήκες κράτησης της Εύας Καϊλή, σύμφωνα με τη Le Soir.

Το ΕΚ επιβεβαίωσε στην Le Soir την επιστολή, μέσω της οποίας οι 10 ευρωβουλευτές επιθυμούν να καταγγείλουν τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατείται η πρώην συνάδελφός τους της φυλακές Χάρεν.

«Η πρόεδρος έλαβε την επιστολή και θα την εξετάσει. Είναι σύνηθες οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι και οι ομάδες να εκφράζουν τις ανησυχίες τους στην προεδρία με επιστολή. Οι επιστολές αυτές δεν είναι δημόσιες», δήλωσε η υπηρεσία Τύπου του ΕΚ. «Η πρόεδρος βρίσκεται σε επαφή με τις βελγικές αρχές», πρόσθεσε.

Η επιστολή γράφτηκε με πρωτοβουλία του Massimiliano Smeriglio, ο οποίος συνηθίζει να γράφει τέτοιες επιστολές για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη.

Όπως σημειώνει η Le Soir, εντύπωση προκαλεί ωστόσο ότι όλοι οι υπογράφοντες είναι ιταλικής υπηκοότητας.

Ανάμεσά στους ευρωβουλευτές είναι και ο Brando Benifei και η Alessandra Moretti, που υπογραμμίζουν ότι δεν έχουν σκοπό να ασκήσουν πίεση με αυτή την επιστολή, ωστόσο σημειώνουν την έλλειψη ανθρωπιάς στις συνθήκες κράτησης της Εύας Καϊλή.

Μαζί με την Εύα Καϊλή εξετάζεται και το αίτημα αποφυλάκισης του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα. Ο Ταραμπέλα συνελήφθη την προηγούμενη Παρασκευή, λίγες ημέρες μετά την άρση της ασυλίας του, και μεταφέρθηκε στις φυλακές του Σεν-Ζιλ.

Από την άλλη, ο Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος είχε συλληφθεί στις 9 Δεκεμβρίου και φέρεται να είναι ο εγκέφαλος πίσω από την υπόθεση διαφθοράς του Qatargate, έχει υπέγραψε μνημόνιο μεταμέλειας και συνεργασίας με τις βελγικές αρχές, όπως ανακοίνωσαν στις 17 Ιανουαρίου.

Με πληροφορίες της ΕΡΤ/Le Soir

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΓΕΦΥΡΑ ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ

Διεθνή / Βαλτιμόρη: Διώξεις στην εταιρεία του πλοίου για την κατάρρευση της γέφυρας

Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι η εταιρεία απέκρυψε κρίσιμες πληροφορίες από τους ερευνητές και δεν ενημέρωσε επαρκώς την αμερικανική ακτοφυλακή για τεχνικά προβλήματα και κινδύνους ασφαλείας στο πλοίο
THE LIFO TEAM
ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης του είναι άφαντος, τη στιγμή που οι διαπραγματευτές τον χρειάζονται περισσότερο

Η απουσία του σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ επηρεάζει τις εσωτερικές ισορροπίες στην Τεχεράνη, καθώς η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εμφανίζεται διχασμένη ως προς τη στάση στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΑΡΜΕΝΙΑ ΝΙΚΟΛ ΠΑΣΙΝΙΑΝ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Διεθνή / Ο Νικόλ Πασινιάν δήλωσε πως το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν ανήκε στην Αρμενία

Σε μια απρόσμενη παραδοχή, ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν αποτελούσε έδαφος της Αρμενίας και ότι η προσπάθεια για την κατάκτησή του ήταν «ένα μοιραίο λάθος»
THE LIFO TEAM