Το Κόσοβο θέλει ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στη χώρα- Μετά την κρίση με τη Σερβία

Το Κόσοβο θέλει ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ- Μετά την κρίση με τη Σερβία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/VALDRIN XHEMAJ
0

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι ζήτησε από το ΝΑΤΟ να ενισχύσει την ειρηνευτική του δύναμη στη χώρα, μετά την τελευταία έξαρση εθνοτικών εντάσεων με τη Σερβία.

«Μια σημαντική αύξηση των στρατιωτών του ΝΑΤΟ και του στρατιωτικού εξοπλισμού στη χώρα μας θα βελτιώσει την ασφάλεια και την ειρήνη στο Κόσοβο και σε ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων» δήλωσε ο Κούρτι στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Η KFOR, η νατοϊκή αποστολή στο Κόσοβο έχει επιφορτιστεί με την εγγύηση της ασφάλειας σε όλη τη χώρα από το 1999, μετά από έναν πόλεμο που έληξε την ίδια χρονιά. Η αποστολή περιλαμβάνει σχεδόν 3.800 στρατιώτες από περισσότερες από δώδεκα χώρες.

Οι Σέρβοι του βορείου Κοσόβου προχώρησαν στο αποκλεισμό δρόμων με οδοφράγματα στον βορρά στις 10 Δεκεμβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την σύλληψη ομοεθνών τους πρώην αστυνομικών που κατηγορούνται για τρομοκρατική δράση.

Η κρίση έφτασε στα όρια της ένοπλης σύρραξης όταν η Σερβία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση μάχιμης ετοιμότητας, την Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου. Δύο ημέρες αργότερα ύστερα από κοινή παρέμβαση της ΕΕ και των ΗΠΑ που εγγυήθηκαν την ασφάλεια του σερβικού πληθυσμού, οι Σέρβοι του Κοσόβου σε συνεννόηση με το Βελιγράδι αποφάσισαν να τερματιστεί ο αποκλεισμός των δρόμων και να αποσυρθούν τα οδοφράγματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα συνάντηση για το Κυπριακό: «Θετική προοπτική προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», λέει ο Μακρόν

Διεθνή / Νέα συνάντηση για το Κυπριακό: «Θετική προοπτική προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», λέει ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρει πως ενθαρρύνει τον γενικό Γραμματέα να κινηθεί «προς την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο μία δίκαιη και διαρκή ρύθμιση του Κυπριακού»
LIFO NEWSROOM
ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Διεθνή / Σλοβενία: Το κοινοβούλιο νομιμοποίησε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, έχουν διαύγεια και η κατάσταση της υγείας τους είναι τέτοια που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τους πόνους, έχουν το δικαίωμα να βάλουν τέλος στη ζωή τους
LIFO NEWSROOM