Χερσώνα: Χαμόγελα ξανά μετά από 8 μήνες κατοχής- «Ορκ και φασίστες οι Ρώσοι στρατιώτες»

Χερσώνα: Τα χαμόγελα επέστρεψαν μετά από 8 μήνες κατοχής - «Ορκ και φασίστες οι Ρώσοι στρατιώτες» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

«Slava Ukrayini» (δόξα στην Ουκρανία): Το σύνθημα αυτό κυριαρχεί στη Χερσώνα από την ημέρα αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων και την είσοδο των Ουκρανών στρατιωτών στην πόλη, μετά από 8 μήνες στα χέρια των εισβολέων.

Οι πολίτες της στρατηγικά σημαντικής αυτής πόλης αναγκάστηκαν να ζήσουν υπό τη βίαιη ρωσική κατοχή. Αλλά, από την Παρασκευή η Χερσώνα πέρασε και πάλι σε ουκρανικά χέρια καθώς οι Ρώσοι μετακινήθηκαν προς ανατολάς. 

Δεν έχουν νερό, ίντερνετ και ο ηλεκτρισμός κόντευε να αποτελέσει πολυτέλεια, αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις ένα κύμα ευφορίας έχει κατακλύσει την πόλη, που υποδέχθηκε τους στρατιώτες σαν ήρωες. 

Το συνεργείο του CNN βρέθηκε στην περιοχή και κατέγραψε τους πανηγυρισμούς, ενώ μίλησε και με κατοίκους για τους 8 μήνες κατοχής και τη ζωή υπό τον ρωσικό ζυγό. 

«Είμαστε ελεύθεροι, δεν είμαστε σκλάβοι, είμαστε Ουκρανοί» λέει η Olga. 

Οι ουκρανικές σημαίες κυματίζουν, και πάλι, σε δημόσια κτήρια, πλατείες και κατοικίες και το αίσθημα της ελευθερίας έχει διαδεχθεί την απόγνωση για το δραματικό παρόν και το αβέβαιο μέλλον.

Η σημερινή εικόνα δεν θυμίζει σε τίποτα την κατάσταση που εξελισσόταν στην περιοχή στην αρχή του πολέμου, όταν οι Ρώσοι στρατιώτες συνελάμβαναν πολίτες και καταγράφοντας εξαφανίσεις, λένε οι ντόπιοι.

«Ήμασταν τρομοκρατημένοι από τον ρωσικό στρατό, ήμασταν τρομοκρατημένοι από τους στρατιώτες που μπορεί να έρχονταν ανά πάσα στιγμή στο σπίτι μας, να ανοίξουν την πόρτα, λες και ζουν εκεί, να κλέψουν, απαγάγουν και βασανίσουν» αναφέρει η Olga. 

Οι Ρώσοι χαρακτηρίζονται από τους ντόπιους ως «ορκ» και «φασίστες» και η αποχώρησή τους γράφει μία νέα σελίδα στην Ιστορία του τόπου. 

«Αυτή είναι η καλύτερη μέρα της ζωής μου. Η πόλη μας είναι ελεύθερη, ο δρόμος μου είναι ελεύθερος» σημειώνει η Katerina, ενώ ο άλλος δηλώνει ευτυχής που βλέπει τους Ουκρανούς στρατιώτες. 

Στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας, ο οποίος συστήθηκε μόνο με το μικρό του όνομα, Daniel, είπε στο αμερικανικό δίκτυο πως η μονάδα του ήταν η πρώτη που έφτασε στην πόλη. «Ο διοικητής μου έβαλε τη σημαία στην κορυφή του κτηρίου».

«Ήταν μεγάλη χαρά για μας, επιτέλους. Πριν από την 11η Νοεμβρίου, είχαν προηγηθεί πέντε μέρες σκληρής δουλειάς, πραγματικά σκληρής δουλειάς. Οι Ουκρανοί στρατιώτες, όπως πάντα, επιβεβαίωσαν και πάλι πως είναι πιο δυνατοί από τους Ρώσους».

Αλλά, συμπληρώνει, πως οι «αληθινοί ήρωες» είναι οι άμαχοι που άντεξαν για τόσο μεγάλο διάστημα τη ρωσική κατοχή. «Δεν μπορώ ούτε να φανταστώ πόσο ευτυχισμένοι είναι αυτή τη στιγμή». 

Προσπάθειες για επιστροφή στην κανονικότητα

Οι ουκρανικές Αρχές καταβάλλουν προσπάθειες για να επιστρέψει η ζωή στην πόλη σε «κανονικούς ρυθμούς» δήλωσε το Σάββατο ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης. 

«Η εθνική αστυνομία και η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας έχουν αναλάβει τα καθήκοντά τους. Η κρατική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων καθαρίζει τις νάρκες. Εργαζόμαστε για την επιστροφή της πόλης στην κανονική ζωή» ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Περίπου 200 αστυνομικοί εργάζονται αυτή τη στιγμή στην πόλη, ανέφερε η εθνική αστυνομία της Ουκρανίας σε ανακοίνωσή της. «Οδοφράγματα έχουν στηθεί γύρω και στο έδαφος της Χερσώνας. Η περιφερειακή αστυνομία συνεχίζει να καταγράφει τα εγκλήματα των Ρώσων κατακτητών».

Η κύρια απειλή προέρχεται από νάρκες, ανέφερε η αστυνομία, προσθέτοντας ότι πυροτεχνουργοί εργάζονται για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωσή τους.

Στους κατοίκους που έχουν εγκαταλείψει τη Χερσώνα συνιστάται «να μη βιαστούν να επιστρέψουν μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες για την σταθεροποίηση της κατάστασης».

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα αρχεία για τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Διεθνή / ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα αρχεία για τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Οι 230.000 σελίδες των αρχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες προέρχονται κυρίως από την έρευνα του FBI για τα ταξίδια στο εξωτερικό του φερόμενου ως δολοφόνου του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ή ακόμη την κατάθεση συγκρατουμένου του
LIFO NEWSROOM
SAFE: Η Βρετανία θα πληρώνει την ΕΕ για κάθε πώληση βρετανικών όπλων μέσω του νέου αμυντικού ταμείου

Διεθνή / SAFE: Η Βρετανία θα πληρώνει την ΕΕ για κάθε πώληση βρετανικών όπλων μέσω του νέου αμυντικού ταμείου

Η Βρετανία θα συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο SAFE, αλλά θα πρέπει να πληρώνει ποσοστό στην ΕΕ για κάθε συμβόλαιο που κερδίζουν βρετανικές εταιρείες
LIFO NEWSROOM
Αιματηρές συγκρούσεις στη Συρία μετά την πτώση Άσαντ – Παρέμβαση Ισραήλ και ΗΠΑ

Διεθνή / Αιματηρές συγκρούσεις στη Συρία μετά την πτώση Άσαντ – Παρέμβαση Ισραήλ και ΗΠΑ

Έξι μήνες μετά την ανατροπή του Άσαντ, η Συρία βυθίζεται ξανά στη βία - Οι συγκρούσεις μεταξύ Δρούζων και Βεδουίνων, η εμπλοκή Ισραήλ και οι νέες ισορροπίες υπό την ηγεσία του Αχμέτ αλ-Σαράα
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία καταργεί συμφωνία αγωγού πετρελαίου με το Ιράκ – Πώς μεταφράζεται αυτό για τις εξαγωγές

Διεθνή / Η Τουρκία καταργεί συμφωνία αγωγού πετρελαίου με το Ιράκ – Πώς μεταφράζεται αυτό για τις εξαγωγές

Η Τουρκία τερματίζει τη συμφωνία 52 ετών για τον αγωγό πετρελαίου με το Ιράκ - Η απόφαση συνδέεται με διεθνείς διενέξεις, αποζημιώσεις και το πάγωμα των ροών από το Κουρδιστάν
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Εντοπίστηκε το ναυάγιο του βρετανικού πολεμικού πλοίου HMS Nottingham, 110 χρόνια μετά τη βύθισή του

Διεθνή / Εντοπίστηκε το ναυάγιο του βρετανικού πολεμικού πλοίου HMS Nottingham, 110 χρόνια μετά τη βύθισή του

Το HMS Nottingham χαρακτηρίζεται ως το καλύτερα διατηρημένο καταδρομικό τύπου Town που έχει εντοπιστεί παγκοσμίως, καθώς τα περισσότερα πλοία της κλάσης διαλύθηκαν τις δεκαετίες του 1920 και του 1940
LIFO NEWSROOM
Σατιρικό τραγούδι κατά του AfD διακόπτει live συνέντευξη της ακροδεξιάς Άλις Βάιντελ στη Γερμανία

Διεθνή / Σατιρικό τραγούδι κατά του AfD διακόπτει live συνέντευξη της ακροδεξιάς Άλις Βάιντελ στη Γερμανία

Διαδηλωτές κρατούσαν ομπρέλες και φορούσαν γιλέκα με αντικυβερνητικά συνθήματα, ενώ σε στιγμές η Βάιντελ φαινόταν να δυσκολεύεται να ακούσει τις ερωτήσεις
LIFO NEWSROOM
Η μπανάνα-έργο τέχνης αξίας 6 εκατ. καταναλώθηκε για άλλη μία φορά από επισκέπτη μουσείου

Διεθνή / Η μπανάνα-έργο τέχνης αξίας 6 εκατ. καταναλώθηκε για άλλη μία φορά από επισκέπτη μουσείου

Ο δημιουργός του έργου δήλωσε απογοητευμένος από το γεγονός ότι ο επισκέπτης εξέλαβε την ίδια την μπανάνα ως το έργο τέχνης, αντί να φάει τη φλούδα και την ταινία που τη συγκρατούσε
LIFO NEWSROOM
Ανακαλούνται πάνω από 5,2 εκατ. παιδικές πισίνες σε ΗΠΑ και Καναδά μετά από 9 θανάτους μικρών παιδιών

Διεθνή / Ανακαλούνται πάνω από 5,2 εκατ. παιδικές πισίνες σε ΗΠΑ και Καναδά μετά από 9 θανάτους μικρών παιδιών

Οι πισίνες που πωλούνταν από το 2002 έως και το 2025 διαθέτουν ιμάντες συμπίεσης που δημιουργούν σημείο ανάβασης για τα παιδιά – Δωρεάν κιτ επιδιόρθωσης προσφέρουν οι εταιρείες
LIFO NEWSROOM
Ένοχος για διπλή ανθρωποκτονία στο Λονδίνο: Τα πτώματα του ζευγαριού βρέθηκαν σε βαλίτσες στη γέφυρα του Μπρίστολ

Διεθνή / Ένοχος για διπλή ανθρωποκτονία στο Λονδίνο: Τα πτώματα του ζευγαριού βρέθηκαν σε βαλίτσες στη γέφυρα του Μπρίστολ

Το φρικιαστικό έγκλημα που κατέγραψαν κάμερες ασφαλείας στο εσωτερικό ενός σπιτιού στο Λονδίνο και αποκαλύφθηκε όταν αιμόφυρτες βαλίτσες εντοπίστηκαν δίπλα στη γέφυρα Clifton Suspension Bridge συγκλονίζει το Ηνωμένο Βασίλειο
LIFO NEWSROOM