Αλί Χαμενεΐ: ΗΠΑ και Ισραήλ πίσω από τις «εξεγέρσεις» στο Ιράν

Αλί Χαμενεΐ: ΗΠΑ και Ισράηλ πίσω από τις «εξεγέρσεις» στο Ιράν Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/Iranian supreme leader office Handout
0

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που είναι σε εξέλιξη στη χώρα το τελευταίο διάστημα.

Οι «εξεγέρσεις», όπως τις χαρακτήρισε, έχουν «σχεδιαστεί» από τους αρχι-εχθρούς του Ιράν και τους συμμάχους τους, είπε και ισχυρίστηκε πως κατά τη διάρκεια των ταραχών διαδηλωτές έκαψαν Κοράνια. 

Κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας να είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν περαιτέρω διαδηλώσεις.

Υπενθυμίζεται πως το Ιράν είναι σε αναταραχή μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία έχασε τη ζωή της μετά από κακοποίηση - όπως καταγγέλλει η οικογένειά της - από την αστυνομία Ηθών, που τη συνέλαβε καθώς φέρεται να μην τηρούσε τους κανονισμούς για τη σωστή χρήση χιτζάμπ. Η νεαρή έπεσε σε κώμα και άφησε την τελευταία της πνοή τρεις μέρες αργότερα. 

Η οικογένειά της επισημαίνει πως οι αστυνομικοί τη χτύπησαν στο κεφάλι με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Ωστόσο, οι Αρχές το διαψεύδουν και σημειώνουν πως δεν υπάρχουν αποδείξεις. Ισχυρίζονται πως η νεαρή, που δεν είχε κανένα γνωστό θέμα υγείας, έπαθε «ξαφνική ανακοπή καρδιάς». 

Από την ημέρα του θανάτου της, γυναίκες έχουν βγάλει τα χιτζάμπ τους και βγαίνουν στους δρόμους για να να διαδηλώσουν. Κόβουν, μάλιστα, τα μαλλιά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας. «Ελευθερία στις γυναίκες», «Θάνατος στον Δικτάτορα» είναι μερικά από τα πιο συχνά συνθήματα. Με τον όρο «δικτάτορας» αναφέρονται στον Χαμενεΐ.

Κατά τη σημερινή του τοποθέτηση ο Ανώτατος Ηγέτης δήλωσε πως ο θάνατος της 22χρονης «μας πλήγωσε». Αλλά, συμπλήρωσε πως «δεν είναι φυσιολογικό το ότι μερικοί άνθρωποι, χωρίς αποδείξεις ή έρευνα, έχουν κάνει τους δρόμους μας επικίνδυνους, καίνε Κοράνια, βγάζουν τα χιτζάμπ από τις γυναίκες και βάζουν φωτιές σε τεμένη και οχήματα». 

Ο ίδιος υπογράμμισε πως ξένες δυνάμεις έχουν σχεδιάσει τις «εξεγέρσεις» γιατί δεν μπορούν να ανεχθούν ότι το Ιράν «έχει ισχυροποιηθεί σε όλους τους τομείς». 

«Λέω ξεκάθαρα ότι αυτές οι ταραχές και η ανασφάλεια σχεδιάστηκαν από την Αμερική και το κατοχικό, ψεύτικο σιωνιστικό καθεστώς [σ.σ. Ισραήλ], καθώς και από τους πληρωμένους πράκτορές τους, με τη βοήθεια κάποιων προδοτών Ιρανών στο εξωτερικό». 

Παράλληλα, στήριξε πλήρως τις δυνάμεις ασφαλείας που, όπως είπε, αντιμετωπίζονται «άδικα». 

Η Iran Human Rights, μια ομάδα με έδρα τη Νορβηγία, δήλωσε την Κυριακή ότι τουλάχιστον 133 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας μέχρι στιγμής. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 41 διαδηλωτές, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις στο Ζαχεντάν την Παρασκευή.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM
Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

Διεθνή / Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

«Η κυβέρνηση αυτή επιλέγει να επιτεθεί στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, κλιμακώνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM