Ουκρανία: Η Ρωσία χτύπησε πυρηνικό σταθμό στο Μικολάιβ

Ουκρανία: Η Ρωσία χτύπησε πυρηνικό σταθμό στο Μικολάιβ, δεν έχουν υποστεί ζημιές ζημιά οι αντιδραστήρες Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ρωσικά στρατεύματα έπληξαν τον πυρηνικό σταθμό Pivdennoukrainsk στη νότια περιοχή του Μικολάιβ στην Ουκρανία νωρίς σήμερα το πρωί.

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία της Ουκρανίας Energoatom, οι αντιδραστήρες του σταθμού δεν έχουν υποστεί ζημιές και λειτουργούν κανονικά.

Μια έκρηξη σημειώθηκε 300 μέτρα μακριά από τους αντιδραστήρες και προκάλεσε ζημιές στα κτίρια των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Energoatom.

Η επίθεση προκάλεσε επίσης ζημιές σε κοντινό υδροηλεκτρικό σταθμό και γραμμή μεταφοράς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

«Αυτή τη στιγμή και οι τρεις μονάδες παραγωγής ενέργειας του PNPP (Πυρηνικός Σταθμός Πυρηνικής Ενέργειας Pivdennoukrainsk) λειτουργούν κανονικά. Ευτυχώς, δεν υπήρξαν θύματα στο προσωπικό του σταθμού», ανέφερε η Energoatom.

Η εταιρεία δημοσίευσε δύο φωτογραφίες που δείχνουν έναν κρατήρα, όπου φέρεται να προκλήθηκε η έκρηξη. Σε μια από τις εικόνες ένας άνδρας στέκεται στον κρατήρα για να δείξει το μέγεθός της.

Σχολιάζοντας το χτύπημα ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι «Οι εισβολείς ήθελαν να πυροβολήσουν ξανά, αλλά ξέχασαν τι είναι ένας πυρηνικός σταθμός. Η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο τον κόσμο. Πρέπει να τη σταματήσουμε πριν να είναι πολύ αργά»

Από την πλευρά της Ρωσίας δεν υπήρξε καμία αντίδραση στις ουκρανικές κατηγορίες.

Η περιοχή του Μικολάιβ δέχεται συνεχείς επιθέσεις με ρουκέτες από τις ρωσικές δυνάμεις τις τελευταίες εβδομάδες. Ο ουκρανικός πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια που βρίσκεται περίπου 250 χιλιόμετρα ανατολικά ου Μικολάιβ έκλεισε νωρίτερα αυτό το μήνα λόγω ρωσικών βομβαρδισμών, προκαλώντας ανησυχίες για πιθανή πυρηνική καταστροφή.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το οποίο βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή, αλλά το χειρίζεται ουκρανικό προσωπικό. 

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Η αποξένωση από τη βασιλική οικογένεια και ο μονόλογος της συμφιλίωσης

Ο πρίγκιπας Χάρι, σε νέα συνέντευξή του, εκφράζει την επιθυμία του για συμφιλίωση με τη βασιλική οικογένεια, ωστόσο οι δηλώσεις του περιέχουν θυμό, αιχμές και επιθέσεις κατά του πατέρα του, του θεσμικού κατεστημένου και του δικαστικού σώματος
LIFO NEWSROOM
ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΡΑΜΠ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Διεθνή / Νέο διάταγμα Τραμπ απειλεί την οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών στις ΗΠΑ

Το νέο εκτελεστικό διάταγμα Τραμπ, με επίφαση την αξιοκρατία και την «ουδετερότητα», αμφισβητεί κρίσιμες προστασίες κατά των έμφυλων και φυλετικών διακρίσεων
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Δεν θα επιτρέψουμε να αγγίξετε τις μαντίλες των κοριτσιών μας»

Διεθνή / Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Δεν θα επιτρέψουμε να αγγίξετε τις μαντίλες των κοριτσιών μας»

Την Παρασκευή, χιλιάδες Τουρκοκύπριοι κατέκλυσαν τους δρόμους της Λευκωσίας διαδηλώνοντας ενάντια στο νομοθέτημα που επιτρέπει τη χρήση μαντίλας στα σχολεία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από τον τόπο μας»
LIFO NEWSROOM