ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Ενεργειακή κρίση: Η Νορβηγία πρόθυμη να βοηθήσει την ΕΕ με τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο

Ενεργειακή κρίση: Η Νορβηγία πρόθυμη να βοηθήσει την ΕΕ με τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Η Νορβηγία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου δεν είναι προς το συμφέρον της και ως εκ τούτου θα συνεργαστεί με την ΕΕ για τη σταθεροποίηση της αγοράς.

Η ανακοίνωση έρχεται σε μια περίοδο που Ευρωπαϊκή Ένωση παλεύει με τον αντίκτυπο της αλματώδους αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου που έχουν οδηγήσει τον πληθωρισμό στα ύψη και έχουν κάνει πιθανό το ενδεχόμενο ύφεσης. 

«Δεν είναι προς το συμφέρον της Νορβηγίας να έχουμε αυτές τις έκτακτες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στόερε σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με εταιρείες ενέργειας για να συζητήσουν τρόπους μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου που πωλείται προς την Ευρώπη. 

Η εκτίναξη των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου, που αυξήθηκαν κατά 250% τον τελευταίο χρόνο, έχει ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα της Νορβηγίας από τις εξαγωγές, αλλά πίεσε σημαντικά τις δυνατότητες των ενεργειακών εταιρειών της χώρας. Από τότε που η Ρωσία έκοψε τμήματα των ροών προς την Ευρώπη, η Νορβηγία έχει γίνει ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της Γηραιάς ηπείρου.

Η Νορβηγία αναμένεται να παράξει περίπου 122 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου φέτος, σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις του Μαΐου, ποσότητα αυξημένη κατά 8% από το 2021. Η παραγωγή αυξήθηκε όσο το δυνατόν περισσότερο. 

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε σήμερα ότι οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ θα μειωθούν κατά 50 δισ. κυβικά μέτρα φέτος, όπως ανέφερε το Interfax. Ενδεικτικά, το 2021 η Ρωσία είχε εξαγάγει περίπου 150 δισ. κυβικά μέτρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Όλεγκ Αξιούτιν, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom, δήλωσε σε συνέδριο στη Ρωσία ότι η Ευρώπη δεν έχει εναλλακτική λύση στο ρωσικό αέριο. Την ίδια στιγμή, η Μόσχα επεκτείνει τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου σε άλλες χώρες, όπως η Κίνα.

Από την πλευρά τους, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα προσπαθήσουν να εγκρίνουν νέα μέτρα για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου και της ενέργειας στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 30 Σεπτεμβρίου και ζήτησαν βοήθεια από τη Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Συγκεντρώσεις νεοφασιστών για τα 79 χρόνια από την εκτέλεση του Μουσολίνι

Διεθνή / Ιταλία: Συγκεντρώσεις νεοφασιστών για τα 79 χρόνια από την εκτέλεση του Μουσολίνι

Περίπου 200 νεοφασίστες, ντυμένοι στα μαύρα, ταξίδεψαν στη Λίμνη Κόμο για να γιορτάσουν την επέτειο των 79 χρόνων από την εκτέλεση του Μουσολίνι - Διαδηλωτές απάντησαν με το αντιφασιστικό «Bella Ciao» στους φασιστικούς ύμνους
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Επέτειος γάμου για πρίγκιπα Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον: Η γνωριμία, ο αρραβώνας, ο γάμος και η μάχη με τον καρκίνο

Διεθνή / Επέτειος γάμου για πρίγκιπα Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον: Η γνωριμία, ο αρραβώνας, ο γάμος και η μάχη με τον καρκίνο

Ιδιωτικά αναμένεται να γιορτάσουν τα 13 χρόνια του γάμου τους ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας - Το ζευγάρι ένωσε τις ζωές του στις 29 Απριλίου του 2011 στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ