No.1

45ο Φεστιβάλ Δράμας: Στην ταινία «5 p.m. Seaside» ο Χρυσός Διόνυσος

45ο Φεστιβάλ Δράμας: Στην ταινία «5 p.m. Seaside» ο Χρυσός Διόνυσος Facebook Twitter
Φωτ.: Imdb
0

Αυλαία χθες για το 45ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, με την ταινία «5 pm seaside» του Valentin Stejskal να κερδίζει τον Χρυσό Διόνυσο, στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Αντώνης Παπαδόπουλος» του Δημοτικού Ωδείου Δράμας.

O Valentin Stejskal είναι Αυστριακός σκηνοθέτης και κινηματογραφιστής µε έδρα την Αθήνα, όπου μετακόμισε το 2019. Στην ταινία του πρωταγωνιστούν ο Κίμωνας Κουρής και ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, ο οποίος κέρδισε και το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας του 45ου DISFF.

Στα 40α γενέθλιά του, ο Νίκος, ένας μοναχικός οδηγός φορτηγού, φτάνει σε µία απομακρυσμένη παραλία για να συναντήσει τον Χρήστο, τον οποίο έχει να δει από το στρατό. Μέσα από ένα παράξενο τελετουργικό πνιγμού, τα καταπιεσμένα αισθήματά τους βγαίνουν και πάλι στην επιφάνεια… «Η ταινία μου μιλά για δύο άντρες που δεν μπορούν να εκφράσουν τα όσα νιώθουν -και ομολογώ πως δυσκολεύομαι κι εγώ αυτή τη στιγμή», είπε συγκινημένος ο σκηνοθέτης. «Όμως από την αρχή ένιωσα πως βρίσκομαι στο σωστό μέρος…».

Το βραβείο σκηνοθεσίας Τώνια Μαρκετάκη απέσπασε η ευφάνταστη ταινία «Kiddo» του Μιχάλη Κίμωνα, που απέσπασε και τα βραβεία μακιγιάζ και σκηνογραφίας ενώ με το βραβείο σεναρίου τιμήθηκε η αυτοαναφορική ταινία «Tokakis ή What's My Name» του ηθοποιού Θάνου Τοκάκη (ο οποίος κέρδισε και το βραβείο ενδυματολογίας).

Το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας πήγε στην ηθοποιό Νιόβη Χαραλάμπους για την τολμηρή ερμηνεία της στην ταινία «Δάφνη» της Τώνιας Μισιαλή, ενώ ο «Θρόνος του Ξέρξη» της Εύης Καλογηροπούλου απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής.

O Νάσος Γκατζούλης κέρδισε το βραβείο ντοκιμαντέρ για το «Toxic Magnus», ενώ το βραβείο Drama Queer απέσπασε ο Δημήτρης Ζούρας για την ταινία «Κάκτος».

Το βραβείο του νεοσύστατου Εθνικού Σπουδαστικού Τμήματος πήγε στα «Τσουλάκια» της Δέσποινας Μαυρίδου. Το «Pendulus» του Δημήτρη Γκότση απέσπασε το βραβείο κοινού, το βραβείο ήχου, αλλά και τα βραβεία της ΠΕΚΚ και της ΕΤΕΚΤ, ενώ το βραβείο της ΟΚΛΕ πήγε στην ταινία της Αμέρισσας Μπάστα «Όχι αύριο». Το βραβείο GSC της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών κέρδισε η Φίλη Ολσέφσκι για το «Γιάμα» του Ανδρέα Βακαλιού.

Το Grand Prix, τη μεγάλη διάκριση του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος, απέσπασε η ταινία «Techno, mama» του Σαούλιους Μπαραντίσκας (Λιθουανία) που, όπως υπογράμμισε ο Βασίλης Κεκάτος, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, «κάνει ακόμα την καρδιά μου να χτυπάει από τότε που την είδα».

Όσο για το Λιθουανό νικητή του βραβείου, είπε πως το σημαντικό είναι «τα αδέρφια μου στην Ουκρανία που κερδίζουν τον αγώνα για ελευθερία». Το βραβείο σκηνοθεσίας κέρδισε ο Φινλανδός Άνσιι Κασιτόνι για το ευρηματικό φιλμ του «The Saboteur», ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως στο Διεθνές Τμήμα τιμήθηκε με το βραβείο Νοτιοανατολικής Ευρώπης η ταινία του Έλληνα Θανάση Τρουμπούκη «Under the Lake» που απέσπασε επίσης το βραβείο FIPRESCI, αλλά και το βραβείο ανάπτυξης -Onassis Film Development Grant.

Η ταινία «On the edge» του Ματέο Σάντερς (Αυστρία) απέσπασε το Grand Prix του Διεθνούς Σπουδαστικού, αλλά και το βραβείο «Ανθρώπινες αξίες» της Βουλής των Ελλήνων, ενώ το Πράσινο Βραβείο της Δράμας (Short and Green) πήγε στην ταινία «Απολιθωμένοι κήποι» του Aλί Καμπάρ από την Τουρκία. Με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων ASIFA HELLAS - ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ τιμήθηκε η ταινία «A Garbage Man» της Λορ Γκονκάλβες από την Πορτογαλία.

Ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του ελληνικού διαγωνιστικού, διάβασε το γενικό σκεπτικό της επιτροπής, υπογραμμίζοντας την επιτυχημένη προσπάθεια των δημιουργών να καταπιαστούν με επίκαιρα κοινωνικά θέματα αλλά και με διάφορα genres του κινηματογράφου. 

O καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Γιάννης Σακαρίδης είπε πως η εμπειρία του 45ου DISFF απέδειξε πως «το σινεμά και τα φεστιβάλ δεν πέθαναν» και αφού ευχαρίστησε «τη μεγάλη οικογένεια της κινηματογραφικής κοινότητας που αγκάλιασε το φεστιβάλ», ανέβασε στη σκηνή όλους τους συντελεστές.

Απονέμοντας το Χρυσό Διόνυσο στο τέλος της βραδιάς, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Γιώργος Τσεμπερόπουλος τόνισε πως «όλα ξεκινούν από το σενάριο», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου -«διαφορετικά θα υπάρχουν συνέπειες στις ελληνικές ταινίες».

Με πληροφορίες του ΑΠΕ

Πολιτισμός
0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Met βγάζει τη Lee Krasner από τη σκιά του Pollock

Πολιτισμός / Pollock και Krasner ως ισότιμοι: η νέα έκθεση του Met αναθεωρεί έναν μύθο

Το Metropolitan Museum of Art παρουσιάζει το φθινόπωρο την έκθεση «Krasner and Pollock: Past Continuous», αφιερωμένη και στους δύο καλλιτέχνες σε όλο το εύρος της πορείας τους. Η επιμέλεια τονίζει την ισότιμη συμβολή της Lee Krasner στον Αφηρημένο Εξπρεσιονισμό, αναθεωρώντας το κυρίαρχο αφήγημα γύρω από τον Pollock.
THE LIFO TEAM
Η Isabelle Adjani κάλεσε τους άνδρες να σηκωθούν όρθιοι στα Césars για τη βία κατά των γυναικών

Πολιτισμός / Η Ιζαμπέλ Ατζανί κάλεσε τους άνδρες να σηκωθούν όρθιοι στα Σεζάρ για τη βία κατά των γυναικών

Στα βραβεία Σεζάρ 2026, η Isabelle Adjani κάλεσε τους άνδρες στην αίθουσα να σηκωθούν όρθιοι σε ένδειξη αλληλεγγύης προς όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί βία, ενώ η Golshifteh Farahani μίλησε για την αιματηρή καταστολή στο Ιράν.
THE LIFO TEAM
«Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Πολιτισμός / «Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Στο Perth Festival, ο 26χρονος καλλιτέχνης Hugo Flavelle μετατρέπει τη διαμαρτυρία για την προσβασιμότητα σε κινητή performance–rave έξω από μουσεία και θέατρα που ο ίδιος δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει.
THE LIFO TEAM
Η Chloë Sevigny γυρίζει ντοκιμαντέρ για τους Deadheads και για την Αμερική που επιμένει

Πολιτισμός / Η Chloë Sevigny γυρίζει ντοκιμαντέρ για τους Deadheads χωρίς τους Grateful Dead

Χωρίς τους Grateful Dead στο κάδρο, το «Summer Tour» εστιάζει αποκλειστικά στους Deadheads. Το ντοκιμαντέρ, με τη στήριξη της Chloë Sevigny, κυκλοφορεί σε μια συγκυρία συμβολική για τη σκηνή, μετά τον θάνατο του Bob Weir.
THE LIFO TEAM
Η Robyn επιστρέφει με το Sexistential: επιθυμία, μοναξιά και η “mother” φάση της ποπ

Πολιτισμός / Η Robyn επιστρέφει με το Sexistential: επιθυμία, μοναξιά και μητρότητα στην ποπ

Η Robyn ανακοίνωσε ότι το νέο της άλμπουμ Sexistential κυκλοφορεί στις 27 Μαρτίου, επτά χρόνια μετά το Honey, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται για ένα “self-help” project αλλά για μια καταγραφή αντιφάσεων , ανάμεσα στην επιθυμία, την υπαρξιακή αγωνία και τη μητρότητα.
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΝΗ ΤΖΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ

Πολιτισμός / Τζένη Τζένη: Οι πρώτες φωτογραφίες από την πολυαναμενόμενη παραγωγή σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου

Με νοσταλγία για την χαμένη αυτή αφέλεια των καλοκαιρινών βραδιών, και με ένα θίασο “σκιών”, φαντασμάτων των ηρώων της κλασικής ταινίας, ο Νίκος Καραθάνος στήνει ένα καλοκαιρινό, ηλιόλουστο ρέκβιεμ, έναν θρήνο για το τέλος αυτής της εποχής
THE LIFO TEAM
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Πολιτισμός / Ο Park Chan-wook γίνεται ο πρώτος Νοτιοκορεάτης πρόεδρος του Φεστιβάλ των Καννών

«Η απλή πράξη του να συγκεντρωνόμαστε σε μια αίθουσα για να παρακολουθήσουμε μαζί μια ταινία, με τις ανάσες και τους παλμούς μας να συγχρονίζονται, αποτελεί από μόνη της μια συγκινητική και οικουμενική έκφραση αλληλεγγύης», δηλώνει
THE LIFO TEAM