Gazprom: Η Κίνα θα ξεκινήσει πληρωμές φυσικού αερίου με ρούβλια και γουάν - Τέλος το δολάριο

Gazprom: Η Κίνα θα ξεκινήσει πληρωμές φυσικού αερίου με ρούβλια και γουάν - Τέλος το δολάριο Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Η κορυφαία ρωσική ενεργειακή εταιρεία, Gazprom ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία για πληρωμές του φυσικού αερίου που προμηθεύει την Κίνα με γουάν και ρούβλια αντί για δολάρια. 

Η εν λόγω εξέλιξη έρχεται ως ακόμα μια προσπάθεια της Μόσχας να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο την εξάρτησή της από το αμερικανικό δολάριο, το ευρώ και άλλα «σκληρά» δυτικά νομίσματα μετά τις οικονομικές κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία. 

Στο πλαίσιο αυτό, η ρωσική εξωτερική οικονομική πολιτική ενισχύει τη συνεργασία με την  Κίνα και άλλες μη δυτικές χώρες ψάχνοντας νέες σημαντικές αγορές για την εξαγωγή των υδρογονανθράκων της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, δήλωσε ότι το να πραγματοποιούνται οι πληρωμές σε ρωσικά ρούβλια και κινεζικα γουάν αποτελεί μια «αμοιβαία επωφελή» κίνηση τόσο για την Gazprom όσο και για την κρατική εταιρεία China National Petroleum Corporation του Πεκίνου.

«Θα απλοποιήσει τους υπολογισμούς, θα γίνει ένα εξαιρετικό παράδειγμα για άλλες εταιρείες και θα δώσει επιπλέον ώθηση για την ανάπτυξη των οικονομιών μας», είπε χαρακτηριστικά. 

Η Gazprom δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο ούτε είπε πότε οι πληρωμές θα μεταπηδούσαν από τα δολάρια στα ρούβλια και γιουάν.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία υπέγραψε μια συμφωνία-ορόσημο 37,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Κίνα για προμήθεια φυσικού αερίου λίγες μέρες πριν την επίθεση στην Ουκρανία. Το Πεκίνο είχε ήδη αρχίσει να προμηθεύεται μεγάλες ποσότητες ρωσικού αερίου από τα τέλη του 2019 μέσω του αγωγού «Power of Siberia» μήκους 3.000 χιλιομέτρων.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Δεν θα κάνουμε ευκολότερη τη ζωή τους» - Το Ισραήλ απαντά για τις συνθήκες σίτισης των Παλαιστίνιων κρατουμένων

Διεθνή / Γάζα: «Δεν θα κάνουμε ευκολότερη τη ζωή τους» - Το Ισραήλ για τις συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστίνιων κρατουμένων

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι ισραηλινές φυλακές δεν παρέχουν στους κρατούμενους τροφή που να καλύπτει τις ελάχιστες απαιτήσεις του νόμου για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και διέταξε τη βελτίωσή τους
LIFO NEWSROOM
Δημοσκόπηση - ανατροπή στις ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί αγαπούν τον σοσιαλισμό και απορρίπτουν τον καπιταλισμό

Διεθνή / Δημοσκόπηση - ανατροπή στις ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί αγαπούν τον σοσιαλισμό και απορρίπτουν τον καπιταλισμό

Νέα δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι η πλειοψηφία των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ προτιμούν τον σοσιαλισμό έναντι του καπιταλισμού – Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον του κόμματος;
LIFO NEWSROOM
Βασανιστήρια, σκλάβοι και τεράστια κέρδη: Τα σκοτεινά μυστικά πίσω από τα κέντρα απάτης της Μιανμάρ

Διεθνή / Βασανιστήρια, σκλάβοι και τεράστια κέρδη: Τα σκοτεινά μυστικά πίσω από τα κέντρα απάτης της Μιανμάρ

H αλήθεια πίσω από το ΚΚ Παρκ και άλλες παράνομες εγκαταστάσεις στη Μιανμάρ - Πώς οι εγκληματικές συμμορίες εκμεταλλεύονται τους σκλάβους για απάτες και τεράστια κέρδη
LIFO NEWSROOM
«Δεν με νοιάζει αν είναι έγκλημα πολέμου»: Ο Βανς υπερασπίζεται το φονικό drone strike στην Καραϊβική

Διεθνή / «Δεν με νοιάζει αν είναι έγκλημα πολέμου»: Ο Βανς υπερασπίζεται το φονικό drone strike στην Καραϊβική

Σχολιάζοντας κατά πόσο η αμερικανική επιχείρηση στην Καραϊβική, όπου drone κατέστρεψε ταχύπλοο, σκοτώνοντας έντεκα Βενεζουελάνους, συνιστά έγκλημα πολέμου, ο Βανς απάντησε «Δεν με νοιάζει πώς το αποκαλείτε» «I don’t give a sh*t what you call it»
LIFO NEWSROOM