ΗΠΑ: Ο Κινέζος πρέσβης κλήθηκε στον Λευκό Οίκο για τις «προκλητικές ενέργειες» στο Στενό της Ταϊβάν

Στον Λευκό Οίκο ο Κινέζος πρέσβης – Επίπληξη σχετικά με τις προκλητικές ενέργειες του Πεκίνου Facebook Twitter
0

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον Κινέζο πρέσβη στις ΗΠΑ ώστε να καταδικάσει τις κλιμακούμενες ενέργειες της χώρας του και να επαναλάβει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν κρίση στην περιοχή, ύστερα από την επίσκεψη της Αμερικανίδας προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν.

«Μετά τις ενέργειες της Κίνας κατά τη διάρκεια της νύχτας, καλέσαμε τον πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στον Λευκό Οίκο για διάλογο σχετικά με τις προκλητικές ενέργειες της ΛΔΚ» είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι σε δήλωση που δόθηκε στην Washington Post.

«Καταδικάσαμε τις στρατιωτικές ενέργειες της ΛΔΚ, οι οποίες είναι ανεύθυνες και έρχονται σε αντίθεση με τον μακροχρόνιο στόχο μας για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο στενό της Ταϊβάν». 

Η Κίνα έκανε επίδειξη δύναμης την Πέμπτη, μόλις μία ημέρα μετά την αποχώρηση της Πελόζι από την περιοχή, αρχίζοντας στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας

Η Ταϊβάν δήλωσε το Πεκίνο εκτόξευσε 11 βαλλιστικούς πυραύλους στα ύδατα ανοικτά των βορειοανατολικών και νοτιοδυτικών ακτών της και Ιάπωνες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πέντε κινεζικοί πύραυλοι προσγειώθηκαν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας.

Ο Λευκός Οίκος υπογράμμισε στον διπλωμάτη ότι θέλει να διατηρήσει όλες τις γραμμές επικοινωνίας ανοιχτές και ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα σχετικά με την πολιτική της μίας Κίνας που ακολουθούν Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή ορίζει ότι υπάρχει μία ενιαία κινεζική οντότητα και δεν υπάρχουν ανεξάρτητοι θύλακες. Ωστόσο, η αμερικανική πλευρά επεσήμανε ότι θεωρεί απαράδεκτες τις ενέργειες του Πεκίνου και ότι θα υπερασπιστεί τις αξίες της στον Ινδο-Ειρηνικό.

Η ίδια η Νάνσι Πελόζι, σε δηλώσεις την από την Ιαπωνία, επεσήμανε πως ο στόχος της ασιατικής της περιοδείας δεν ήταν να αλλάξει το status quo της περιοχής, ούτε και της Ταϊβάν. Εξέφρασε θερμά λόγια για τη νήσο, ενώ εξαπέλυσε βολές κατά της Κίνας σχετικά με την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Με πληροφορίες από Washington Post

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΡΜΠΑΝ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Ουγγαρία: 100.000 νέοι σε συναυλία-κάλεσμα για την απομάκρυνση του Όρμπαν

Το πλήθος φώναζε αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως το«Ρώσοι, φύγετε!», ένα σύνθημα από την εξέγερση του 1956 που επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς ο Όρμπαν έχει ενισχύσει τις σχέσεις του με τη Μόσχα.
THE LIFO TEAM
ΝΗΣΙΑ ΤΣΑΓΚΟΣ ΗΠΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ βάζουν «φρένο» στη συμφωνία για την παραχώρηση των νήσων Τσάγκος

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ αρχικά είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως «την καλύτερη δυνατή επιλογή», στη συνέχεια προειδοποίησε ότι το Λονδίνο κάνει «μεγάλο λάθος» παραχωρώντας τα νησιά
THE LIFO TEAM
ΤΖΟΓΟΣ ΖΑΡΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΥΧΗΣ

Διεθνή / Μελέτη: Οι ιθαγενείς της Αμερικής έπαιζαν παιχνίδια τύχης πριν από 12.000 χρόνια

Τα πρώτα ζάρια εμφανίστηκαν πριν από περίπου 12.000 χρόνια στις Μεγάλες Πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής, δηλαδή περισσότερα από 6.000 χρόνια πριν από τα παλαιότερα γνωστά παραδείγματα, σύμφωνα με τη μελέτη
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΒΑΝΣ

Διεθνή / Στο Πακιστάν οι συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν με Βανς – Οι όροι της Τεχεράνης και οι «κόκκινες γραμμές»

Παρά ορισμένα συγκρατημένα θετικά μηνύματα από τη διαδικασία, οι διαφορές παραμένουν βαθιές, με τις δύο πλευρές να προσέρχονται με διαφορετικές προτεραιότητες
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ

Διεθνή / Βασίλισσα Ελισάβετ: Ποια ήταν η τελευταία επιθυμία που είχε και αφορούσε τα δισέγγονά της

Αν και το παλάτι δεν αποκάλυψε ποτέ λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας της, φέρεται να επιδεινώθηκε το καλοκαίρι του 2022 και σύμφωνα με τις πληροφορίες υπήρχε μια αίσθηση αποχαιρετισμού στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις της
THE LIFO TEAM