Έρνο Ρούμπικ: «Μισό αιώνα μετά την εφεύρεση του κύβου, ο κόσμος είναι χειρότερος από πολλές απόψεις»

Έρνο Ρούμπικ: «Μισό αιώνα μετά, ο κόσμος είναι χειρότερος από πολλές απόψεις» λέει ο εφευρέτης του διασημότερου κύβου Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Image
0

Σχεδόν μισό αιώνα από την ίδρυση του εμβληματικού κύβου του Ρούμπικ, ο κόσμος έχει αλλάξει προς το χειρότερο με πολλούς τρόπους: μαστίζεται από την κλιματική αλλαγή, τον υπερπληθυσμό και τη σπατάλη, λέει ο Ούγγρος εφευρέτης του πιο διάσημου κύβου.

Το πολύχρωμο παζλ, το οποίο έχει γίνει μια από τις πιο εξέχουσες καινοτομίες της Ουγγαρίας, εξακολουθεί να είναι δημοφιλές μεταξύ μικρών και μεγάλων, με εκατοντάδες εκατομμύρια πωλήσεις σε όλο τον κόσμο.

Ο 78χρονος αρχιτέκτονας και σχεδιαστής, Έρνο Ρούμπικ, είναι σήμερα ένας δεινός κηπουρός που καλλιεργεί παχύφυτα στο υπερσύγχρονο σπίτι του σε ένα προάστιο της Βουδαπέστης.

Μιλώντας στο Reuters είπε ότι ενώ η τεχνολογική πρόοδος είχε βελτιώσει τον κόσμο, η συνολική ισορροπία των αλλαγών είναι αρνητική.

«Η φύση έχει συστήματα που μπορούν να αποκαταστήσουν την ισορροπία εάν χαθεί», είπε στο Reuters από μια βεράντα του σπιτιού του όπου κυριαρχούν τα τετράγωνα στοιχεία, σχεδιασμένα επίσης από τον ίδιο.

«Έχουμε ανατρέψει δραματικά αυτή την ισορροπία. Για μένα, το πιο οδυνηρό είναι ότι δεν φαίνεται να ξέρουμε πια τι σημαίνει να είσαι ταπεινός, οικονομικός ή φειδωλός».

Ο Ρούμπικ, του οποίου η πιο διάσημη δημιουργία βασίζεται στην συγκέντρωση, την επίλυση προβλημάτων και την πρακτική προσέγγιση, είπε ότι ο ρόλος της εκπαίδευσης είναι πρωταρχικός στην προετοιμασία των νεότερων γενεών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων.

«Θα πρέπει να επενδυθούν πολλά περισσότερα, όχι μόνο χρήματα, αλλά προσοχή, ενέργεια και πνευματική προσπάθεια, ώστε οι επόμενες γενιές να είναι καλύτερα προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν τα λάθη μας», είπε.

Προειδοποίησε επίσης για την υπερβολική χρήση ψηφιακών παιχνιδιών και app από τα παιδιά, λέγοντας ότι αυτά περιόρισαν το εύρος των ευκαιριών μάθησής τους στον φυσικό κόσμο.

«Αν βλέπω την πραγματικότητα μόνο μέσω ενός εικονικού φακού, αυτό μειώνει δραστικά την εμπειρία», είπε. «Είναι σαν να μην διαβάζεις μόνος σου ένα βιβλίο αλλά να βάζεις κάποιον να σου πει μία σύνοψη του περιεχόμενου του βιβλίου.

»Αρχίζουμε να χάνουμε τη σύνδεσή μας με τον πραγματικό κόσμο», είπε.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά την πείνα και η δίψα: Μολυσμένα υπόγεια ύδατα και κατεστραμμένοι αγωγοί νερού στην Γάζα

Διεθνή / Μετά την πείνα και η δίψα: Μολυσμένα υπόγεια ύδατα και κατεστραμμένοι αγωγοί νερού στην Γάζα

Το περισσότερο νερό αντλείται από πηγάδια με υφάλμυρο νερό που έχει μολυνθεί περαιτέρω από λύματα και χημικά που στάζουν από τα ερείπια, εξαπλώνοντας τη διάρροια και την ηπατίτιδα.
LIFO NEWSROOM
Oasis: «Υπήρχαν μπίρες παντού, γλίστρησε προφανώς» λέει ο πατέρας του άνδρα που έχασε τη ζωή του στη συναυλία

Διεθνή / Oasis: «Υπήρχαν μπίρες παντού, γλίστρησε προφανώς» λέει ο πατέρας του άνδρα που έχασε τη ζωή του στη συναυλία

Ο πατέρας του δήλωσε πως ο γιος του ήταν «φανατικός» οπαδός του συγκροτήματος και πως ολόκληρη η οικογένεια είναι συγκλονισμένη από τον θάνατό του
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Έκθεση ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη χώρα - Απέρριψε συστάσεις Ελλάδας και Κύπρου

Διεθνή / Τουρκία: Έκθεση ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη χώρα - Απέρριψε συστάσεις Ελλάδας και Κύπρου

Μεταξύ των συστάσεων της Ελλάδας ήταν «να αντιμετωπιστεί η διάκριση και η βία κατά των γυναικών και των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ και τη διασφάλιση της προστασίας των μειονοτήτων»
LIFO NEWSROOM