Βίντεο-ντοκουμέντο: Επέμενε ο Τραμπ μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο: «Δεν θέλω να πω ότι οι εκλογές τελείωσαν»

Επιμένει ο Τραμπ, μία μέρα μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο: "Δεν θέλω να πω ότι οι εκλογές τελείωσαν" Facebook Twitter
Το βίντεο-ντοκουμέντο προβλήθηκε σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνά την επίθεση στο Καπιτώλιο. Φωτ: EPA/Al Drago/POOL
0

Την επομένη της εισβολής στο Καπιτώλιο, τον Ιανουάριο του 2021, ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε πεισματικά να αναγνωρίσει σε ομιλία του την ήττα στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, σύμφωνα με νέο βίντεο που προβλήθηκε σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνά την επίθεση.

«Δεν θέλω να πω ότι οι εκλογές τελείωσαν», φαίνεται να λέει ο Τραμπ σε βίντεο που τραβήχτηκε καθώς έκανε πρόβα για μια ομιλία στις 7 Ιανουαρίου 2021. Την ομιλία είχε ετοιμάσει το προσωπικό του Λευκού Οίκου, με την ελπίδα ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ να απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση και ηρεμία. Λίγες ώρες νωρίτερα εξαγριωμένοι υποστηρικτές του Τραμπ είχαν εξαπολύσει τη φονική επίθεση στο Καπιτώλιο, αρνούμενοι να αποδεχθούν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές.

Το βίντεο-ντοκουμέντο, που δεν είχε δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας, προβλήθηκε κατά τη διάρκεια ακρόασης της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνά την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021.

«Θέλω απλώς να πω ότι το Κογκρέσο επικύρωσε τα αποτελέσματα χωρίς να πω ότι οι εκλογές τελείωσαν, εντάξει;» λέει ο Ντόναλντ Τραμπ. Αν και δεν διακρίνεται στα πλάνα, ακούγεται η Ιβάνκα Τραμπ (η μεγαλύτερη κόρη του) να βοηθάει στην αλλαγή του κειμένου.

Στην ομιλία που μεταδόθηκε τότε, ο Τραμπ είπε τα εξής: «Τώρα το Κογκρέσο έχει επικυρώσει τα αποτελέσματα. Μια νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου».

Η ακρόαση της Πέμπτης επικεντρώθηκε στις καταγγελίες περί αποτυχίας του Τραμπ να αναλάβει δράση στα 187 λεπτά που μεσολάβησαν από το τέλος της εμπρηστικής ομιλίας του σε συγκέντρωση υποστηρικτών του - κατά την οποία τους παρότρυνε να πραγματοποιήσουν πορεία προς το Καπιτώλιο - και τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο με το οποίο τους ζητούσε να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Διεθνή / Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Η νέα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς δίνει ελπίδα για το τέλος του διετούς πολέμου που στάθηκε αφορμή για την καταστροφή της Γάζας - Τι προβλέπει η συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Διεθνή / Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων συμβουλεύει τους κατοίκους των παράκτιων πόλεων στα κεντρικά και νότια της χώρας να εκκενώσουν αμέσως τις περιοχές τους και να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία
LIFO NEWSROOM
Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

LiFO politics / Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τον ρόλο του ΟΗΕ, την κατάσταση στη Γάζα, και εξηγεί γιατί το Ισραήλ χάνει τη δημόσια στήριξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM
Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Διεθνή / Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Η επιστροφή εκτοπισμένων στη Συρία φέρνει νέες τραγωδίες: εγκαταλελειμμένα εκρηκτικά σκοτώνουν παιδιά και ενήλικες στο Mrei’iyeh, καθιστώντας την εκκαθάριση νάρκων άμεση προτεραιότητα για την ανοικοδόμηση
LIFO NEWSROOM