Συνομιλία Μακρόν – Ερντογάν για το «βέτο» της Τουρκίας στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο NATO

Συνομιλία Μακρόν – Ερντογάν για το «βέτο» της Τουρκίας στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο NATO Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: ΕΡΑ
0

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συζητήσει σήμερα με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την απειλή του τελευταίου να ασκήσει βέτο στην εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO, εν μέσω της κρίσης που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η συνδιάλεξη θα γίνει στις 11:30 (ώρα Παρισιού· στις 12:30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, η οποία διευκρίνισε πως ο κ. Μακρόν θα βρίσκεται στο φρούριο Μπρεγκανσόν, μία από τις κατοικίες των γάλλων αρχηγών του κράτους στην Κυανή Ακτή, όπου θα παραμείνει λίγες ημέρες, καθώς η σημερινή ημέρα είναι αργία στη Γαλλία.

Η Άγκυρα διεμήνυσε την Τετάρτη ότι δεν θα συναινέσει στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού εάν δεν δει πρώτα «συγκεκριμένα μέτρα» από πλευράς τους για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες της όσον αφορά ζητήματα ασφαλείας, αφού υποδέχθηκε διπλωματικές αντιπροσωπείες των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Η Τουρκία προκαλεί πρόβλημα στο NATO με την απειλή να εναντιωθεί στην επέκτασή του, μετά την υποβολή αιτημάτων από τα δύο κράτη να ενταχθούν στην ατλαντική συμμαχία που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τα αιτήματά τους υποστηρίζονται από τη μεγάλη πλειοψηφία των κρατών-μελών της στρατιωτικής συμμαχίας.

Η Φινλανδία ειδικά μοιράζεται χερσαία σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία.

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τις δύο σκανδιναβικές χώρες, ιδίως τη Σουηδία, που φιλοξενεί μεγάλη κοινότητα τούρκων εξορίστων, ότι προσφέρει καταφύγιο σε αυτονομιστές κούρδους αντάρτες του PKK, του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, που θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, καθώς και σε οπαδούς του ιεροκήρυκα Φετουλά Γκιουλέν, που κατηγορεί πως ενορχήστρωσε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Αξιώνει από το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη να προχωρήσουν άμεσα σε «συγκεκριμένα μέτρα» για την «παρουσία σε οργανωτικό, χρηματοδοτικό και μιντιακό επίπεδο των τρομοκρατικών οργανώσεων», σύμφωνα με εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας και στενό συνεργάτη του προέδρου Ερντογάν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εγγονή του Τζον Κένεντι που έχει καρκίνο ξεσπά κατά του εξάδελφού της RFK Jr: «Είναι ντροπή για την οικογένεια»

Διεθνή / Η εγγονή του Τζον Κένεντι που έχει καρκίνο ξεσπά κατά του εξάδελφού της RFK Jr: «Είναι ντροπή για την οικογένεια»

Η κατάρρευση του συστήματος Υγείας στις ΗΠΑ μέσα από την εμπειρία της εξαδέλφης του ίδιου του υπουργού - Η Τατιάνα Σλόσμπεργκ έχει λιγότερο από ένα χρόνο ζωής
LIFO NEWSROOM
Το κρυμμένο στολίδι της Ευρώπης: Αυτή είναι η πιο αυθεντική χριστουγεννιάτικη αγορά

Διεθνή / Το κρυμμένο στολίδι της Ευρώπης: Αυτή είναι η πιο αυθεντική χριστουγεννιάτικη αγορά

Επτά χώρες, ένας νικητής. Μια οικογένεια που κουράστηκε από τις πολυσύχναστες χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης είχε μία αναπάντεχη εμπειρία στο κρυμμένο «στολίδι» της ηπείρου.
LIFO NEWSROOM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αντιπρόταση στο σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ - Οι «κόκκινες γραμμές»

Τι λένε τρεις πηγές στο Reuters - Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να υπογράψει - «Παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με αυτές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» έχει το αμερικανικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM