Ουκρανή βουλευτής: Ρώσοι στρατιώτες βιάζουν γυναίκες

Ουκρανή βουλευτής: Ρώσοι στρατιώτες βιάζουν και κάνουν σεξουαλικές επιθέσεις σε γυναίκες Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Ουκρανή βουλευτής προειδοποίησε για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις από Ρώσους στρατιώτες σε βάρος γυναικών, κατά τη διάρκεια του πολέμου. 

Η Μαρία Μεζέντσεβα, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, έκανε ειδική αναφορά σε περιστατικό στο Μπροβαρί, ανατολικό προάστιο του Κιέβου, όπου μία γυναίκα βιάστηκε μπροστά στο παιδί της. 

Την περασμένη Τετάρτη η γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα δήλωσε ότι η επίθεση διερευνάται από τις αρχές και πως η Ουκρανία ενημέρωσε τη Ρωσία για την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του στρατιώτη. 

«Υπάρχει μία περίπτωση που συζητήθηκε ευρέως πρόσφατα, επειδή καταγράφηκε και προχώρησε από την εισαγγελία. Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες, αλλά είναι αρκετά τρομακτική σκηνή. Ένας πολίτης πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο σπίτι του σε μία μικρή πόλη κοντά στο Κίεβο. Η σύζυγός του, λυπάμαι που το λέω, βιάστηκε πολλές φορές μπροστά στο ανήλικο παιδί της», δήλωσε η Μεζέντσεβα μιλώντας στο Sky News. Μετά την επίθεση ο στρατιώτης φέρεται να απείλησε το παιδί. 

Τα περιστατικά πρέπει να καταγραφούν, γιατί «η δικαιοσύνη πρέπει να υπερισχύσει», υπογράμμισε η Μεζέντσεβα, επικεφαλής της ουκρανικής μόνιμης αντιπροσωπείας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο βιασμός και η σεξουαλική επίθεση αποτελούν εγκλήματα πολέμου και παραβίαση του διεθνούς δικαίου. 

Η βουλευτής υπογράμμισε ότι πολλά από τα περιστατικά αυτά δεν αναφέρονται στις αρχές. «Υπάρχουν πολλά περισσότερα θύματα από αυτή την περίπτωση που έχει δημοσιοποιηθεί από τη γενική εισαγγελέα. Και βέβαια, περιμένουμε πολλά περισσότερα, που θα δημοσιοποιηθούν μόλις τα θύματα νιώσουν έτοιμα να μιλήσουν για αυτό», δήλωσε και έκανε έκκληση για συνδρομή από άλλες χώρες, προκειμένου η Ουκρανία να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτές τις περιπτώσεις, με ψυχολόγους, για να βοηθηθούν τα θύματα να προχωρήσουν τη ζωή τους. «Σίγουρα δεν θα μείνουμε σιωπηλοί», τόνισε. 

Την ίδια καταγγελία είχε κάνει στις αρχές Μαρτίου η Ουκρανή βουλευτής Λέσια Βασιλένκο, η οποία επίσης είχε αναφερθεί σε βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις από Ρώσους στρατιώτες. 

«Έχουμε αναφορές για ομαδικούς βιασμούς γυναικών. Αυτές οι γυναίκες είναι συνήθως εκείνες που δεν μπορούν να φύγουν. Μιλάμε για ηλικιωμένες. Οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες είτε εκτελέστηκαν μετά το έγκλημα του βιασμού, είτε έβαλαν οι ίδιες τέλος στη ζωή τους», είπε δηλώσει η Βασιλένκο. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζόχραν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζοχράν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Γνώρισε μέσω dating app τον Μαμντάνι και παντρεύτηκαν το 2024 - Σε αναρτήσεις της έχει εκφράσει αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους και έχει επικρίνει την αμερικανική εξωτερική πολιτική
LIFO NEWSROOM
«Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

Διεθνή / «Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

O 48χρονος Σαμίρ Ζιτούνι τραυματίστηκε σοβαρά προσπαθώντας να εμποδίσει τον δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο που ταξίδευε από το Ντόνκαστερ προς το Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου
LIFO NEWSROOM
Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Διεθνή / Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Η οικογένεια Hinduja, με χαμηλό δημόσιο προφίλ αλλά τεράστια επιχειρηματική δραστηριότητα, βρέθηκε φέτος στην κορυφή της λίστας πλουσίων των Sunday Times με περιουσία που εκτιμάται στα 35,3 δισ. λίρες
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Διεθνή / Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Η αστυνομία είχε ήδη ταυτοποιήσει τον δράστη ως ύποπτο για προηγούμενη επίθεση με μαχαίρι στο δίκτυο του Λονδίνου, όμως δεν κατάφερε να τον εντοπίσει προτού ξεσπάσει το αιματηρό περιστατικό στο τρένο
LIFO NEWSROOM