Υπο αμφισβήτηση η συμμετοχή της Ρωσίας στη G20 λόγω της εισβολής στην Ουκρανία

Υπο αμφισβήτηση η συμμετοχή της Ρωσίας στη G20 λόγω της εισβολής στην Ουκρανία Facebook Twitter
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε σύνοδο G20 το 2018 - Φωτ.: Getty Images.
0

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί σύμμαχοί τους εξετάζουν το εάν η Ρωσία πρέπει να παραμείνει στην οικονομική ομάδα των G20 μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες. 

«Υπήρξαν συζητήσεις για το εάν είναι θεμιτό η Ρωσία να είναι μέλος της G20», δήλωσε ανώτερη πηγή της G7. «Εάν η Ρωσία παραμείνει μέλος, θα γίνει ένας λιγότερο χρήσιμος οργανισμός [η G20]».

Την ίδια στιγμή, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν απάντησε σε ερώτηση για το αν ο Μπάιντεν θα επιχειρήσει να αποκλείσει τη Ρωσία από την ομάδα λέγοντας ότι «δε γίνεται να μην αλλάξει τίποτα για τη Ρωσία στους διεθνείς οργανισμούς και τη διεθνή κοινότητα».  

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να συζητήσουν με τους συμμάχους τους πριν προβούν σε οποιεσδήποτε άλλες ανακοινώσεις, πρόσθεσε.

Πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσε με τη σειρά της τις συζητήσεις για το καθεστώς της Ρωσίας στις προσεχείς συνεδριάσεις της G20, που θα λάβουν χώρα στην Ινδονησία. 

«Έγινε πολύ σαφές στην Ινδονησία ότι η παρουσία της Ρωσίας στις προσεχείς υπουργικές συναντήσεις θα ήταν εξαιρετικά προβληματική για τις ευρωπαϊκές χώρες», είπε η πηγή, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει σαφής διαδικασία για τον αποκλεισμό μιας χώρας.

Παράλληλα, η Πολωνία έκανε γνωστό εχθές ότι πρότεινε σε Αμερικανούς αξιωματούχους να αποκλειστεί η Ρωσία από την G20 και ότι η πρόταση αυτή έτυχε «θετικής ανταπόκρισης».

Αρνητική η Κίνα στον αποκλεισμό της Ρωσίας

Πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πρόθεση να συμμετάσχει στη σύνοδο της G20 όπως διαβεβαίωσε σήμερα η Ρωσίδα πρεσβεύτρια στην Τζακάρτα.

Παράλληλα, η Κίνα τάχθηκε σήμερα κατά του αποκλεισμού της Ρωσίας από την επόμενη σύνοδο της G20, κάτι που εξετάζουν οι ΗΠΑ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία είναι μια σημαντική χώρα μέλος (της G20), κανένα μέλος δεν έχει δικαίωμα να αποκλείσει μια άλλη χώρα», εκτίμησε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Ουάνγκ Ουένμπιν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανατροπή τουριστικού λεωφορείου στις ΗΠΑ: Πέντε τουρίστες νεκροί - Επέστρεφαν από τους Καταρράκτες του Νιαγάρα

Διεθνή / Ανατροπή τουριστικού λεωφορείου στις ΗΠΑ: Πέντε τουρίστες νεκροί - Επέστρεφαν από τους Καταρράκτες του Νιαγάρα

Τουλάχιστον 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δυστύχημα τουριστικού λεωφορείου στη Νέα Υόρκη. Οι επιβάτες, κυρίως τουρίστες από Ινδία, Κίνα και Φιλιππίνες, επέστρεφαν από το Νιαγάρα στη Νέα Υόρκη
LIFO NEWSROOM
Ο ΟΗΕ κηρύσσει λιμό στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ συνεχίζει να το αρνείται

Διεθνή / Ο ΟΗΕ κηρύσσει λιμό στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ συνεχίζει να το αρνείται

Ο «λιμός της Γάζας» θα «μπορούσε να είχε αποφευχθεί» αν δεν υπήρχε «η συστηματική παρεμπόδιση του Ισραήλ», τόνισε ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών, ο Τομ Φλέτσερ
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Μενέντεζ: Ο Λάιλ ενώπιον της επιτροπής λίγο μετά την απόρριψη αποφυλάκισης στον Έρικ

Διεθνή / Υπόθεση Μενέντεζ: Ο Λάιλ ενώπιον της επιτροπής λίγο μετά την απόρριψη αποφυλάκισης στον Έρικ

Μετά από 30 χρόνια στη φυλακή, ο Έρικ Μενέντεζ είδε την αίτηση αποφυλάκισής του να απορρίπτεται. Ο αδελφός του, Λάιλ, ετοιμάζεται τώρα να αντιμετωπίσει το συμβούλιο αποφυλάκισης
LIFO NEWSROOM