Μουσεία της Ιταλίας επιστρέφουν έργα δανεισμένα από ρωσικές πινακοθήκες

Μουσεία της Ιταλίας επιστρέφουν έργα δανεισμένα από ρωσικές πινακοθήκες Facebook Twitter
Το «Πορτρέτο νεαρής γυναίκας με καπέλο με φτερό» του Τιτσιάνο.
0

Δύο μουσεία στο Μιλάνο θα επιστρέψουν έργα τέχνης που δανείστηκαν από τη Ρωσία μετά από αιτήματα για πρόωρη επιστροφή τους, σε μια περαιτέρω ένδειξη των ευρύτερων εντάσεων που προκαλεί η εισβολή στην Ουκρανία.

Το Μουσείο Ερμιτάζ με έδρα την Αγία Πετρούπολη έγραψε στο Παλάτσο Ρεάλε του Μιλάνου ζητώντας να επιστραφούν δύο πίνακες ζωγραφικής -ένα είναι το «Πορτρέτο νεαρής γυναίκας με καπέλο με φτερό» του Τιτσιάνο- τους οποίους είχε δανείσει για την έκθεση με τίτλο «Ο Τιτσιάνο και η εικόνα των γυναικών στη Βενετία του 16ου αιώνα».

«Πιστεύω ότι τα δύο έργα θα επιστραφούν μέχρι το τέλος Μαρτίου. Το έργο του Τιτσιάνο είναι σίγουρα σημαντικό, όμως η έκθεση μπορεί να προχωρήσει και χωρίς αυτό», δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου Ντομένικο Πιραΐνα, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αντιταχθεί στο αίτημα.

«Όταν διάβασα την επιστολή πικράθηκα, επειδή ο πολιτισμός θα πρέπει να προστατεύεται από τον πόλεμο, όμως οι καιροί είναι δύσκολοι», πρόσθεσε.

Η έκθεση άρχισε στις 23 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει ως τις 5 Ιουνίου.

Ο οργανισμός Galerie d' Italia, ο οποίος διευθύνει ένα άλλο μουσείο στο Μιλάνο, ανακοίνωσε ότι δέχθηκε αίτημα για την επιστροφή 23 έργων -από τα σχεδόν 200 που περιλαμβάνει η τρέχουσα έκθεση με τίτλο «Μεγάλη Περιοδεία, Όνειρο της Ιταλίας από τη Βενετία στην Πομπηία»- τα οποία είναι δάνεια από τρία ρωσικά μουσεία.

«Θα επιστραφούν πριν κλείσει η έκθεση στις 27 Μαρτίου», δήλωσε εκπρόσωπος της τράπεζας Intesa Sanpaolo στην οποία ανήκει η συλλογή στην πινακοθήκη.

Το Ίδρυμα Fendi, που έχει την έδρα του στη Ρώμη, καθώς και ένα άλλο μουσείο στη βόρεια πόλη Ούντινε έχουν δεχθεί παρόμοια αιτήματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΕ περιμένει τη Σύνοδο Τουρκίας πριν πιέσει τις ΗΠΑ για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Διεθνή / Η ΕΕ περιμένει τη Σύνοδο Τουρκίας πριν πιέσει τις ΗΠΑ για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η ευρωπαϊκή αναμονή μέχρι τη σύνοδο της Πέμπτης και η αβεβαιότητα γύρω από τις προθέσεις του Πούτιν εντάσσονται σε ένα ευρύτερο διπλωματικό παιχνίδι, με τις Βρυξέλλες να επιδιώκουν τρία πράγματα
LIFO NEWSROOM
Εκτελέσεις αμάχων και παιδιών σε Ιράκ και Αφγανιστάν - Βρετανοί βετεράνοι των ειδικών δυνάμεων κατηγορούν συναδέλφους τους

Διεθνή / Εκτελέσεις αμάχων και παιδιών σε Ιράκ και Αφγανιστάν - Βρετανοί βετεράνοι κατηγορούν συναδέλφους τους

Σοκαριστικές κατηγορίες εναντίον των Βρετανικών Ειδικών Δυνάμεων για εγκλήματα πολέμου, περιλαμβανομένων εκτελέσεων αμάχων και παιδιών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν - Στοιχεία από πρώην στρατιώτες και προειδοποιήσεις για κάλυψη από την κυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Χασάν Πικέρ: Ο YouTuber και επικριτής του Τραμπ λέει ότι συνελήφθη και ανακρίθηκε από συνοριακούς πράκτορες στις ΗΠΑ

Διεθνή / Χασάν Πικέρ: Ο YouTuber και επικριτής του Τραμπ λέει ότι συνελήφθη και ανακρίθηκε από συνοριακούς πράκτορες στις ΗΠΑ

Ο Hasan Piker, αριστερός πολιτικός σχολιαστής που έχει 2,8 εκατομμύρια οπαδούς στο Twitch, υποστηρίζει ότι ρωτήθηκε για την πολιτική του τοποθέτηση, τη γνώμη του για τον Τραμπ και αν έχει διασυνδέσεις με τρομοκρατικές ομάδες.
LIFO NEWSROOM