Αποτεφρωτήριο μικρών ζώων στη Θεσσαλονίκη εντός Φεβρουαρίου

Αποτεφρωτήριο μικρών ζών στη Θεσσαλονίκη από τα μέσα Φερβουαρίου Facebook Twitter
ΑΠΕ/Βασίλης Ψυχογιός
0

Ένα αποτεφρωτήριο μικρών ζώων αναμένεται να εγκατασταθεί το επόμενο διάστημα στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Το αποτεφρωτήριο θα βρίσκεται στον χώρο όπου λειτουργεί από το 2009 το μοναδικό νεκροταφείο ζώων στην περιοχή.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να καλύψει ακόμη περισσότερο την ανάγκη των ανθρώπων που «χάνουν» τα κατοικίδιά τους και σε πολλές περιπτώσεις δεν γνωρίζουν ποια είναι τα βήματα τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν, αφού σύντομα θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα στην ταφή και την καύση.

αποτεφρωτήριο θεσσαλονίκη Facebook Twitter
ΑΠΕ/Βασίλης Ψυχογιός

«Θα είναι ένα αποτεφρωτήριο χαμηλής δυναμικότητας, που σημαίνει ότι θα γίνεται καύση μικρόσωμων ζώων. Έρχεται από την Αγγλία σε περίπου δύο εβδομάδες από τώρα, ενώ παράλληλα αναμένω να λάβω στα χέρια μου και την τελική αδειοδότηση», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κτηνίατρος Βασίλης Ψυχογιός.

Ο ίδιος, θέλοντας να εξυπηρετήσει τους πελάτες της κλινικής του πριν από σχεδόν είκοσι χρόνια, άρχισε να αναζητά λύσεις για το πρόβλημα της ταφής των ζώων που έφευγαν από τη ζωή.

αποτεφρωτήριο θεσσαλονίκη Facebook Twitter
ΑΠΕ/Βασίλης Ψυχογιός

«Η νομοθεσία επιτρέπει την ταφή ζώου μόνο σε ιδιωτικό χώρο. Είναι λογικό πως στην περιοχή μας, όπου οι περισσότεροι ζουν σε διαμερίσματα, δεν διαθέτουν κάποιο χωράφι και το να καταφύγει κάποιος -για παράδειγμα- στο Σέιχ Σου για να θάψει τον σκύλο του. Είναι και παράνομο και πιθανό να το ξεθάψει κάποιο άγριο ζώο, όπως αλεπού», εξηγεί ο κ. Ψυχογιός.

Έτσι άρχισε την έρευνα και το 2005 βρήκε μια έκταση στην Κάτω Περιστερά, λίγο έξω από τα Βασιλικά του δήμου Θέρμης, όπου μετά από μία τετραετία νομικών ενεργειών και σχετικών αδειοδοτήσεων, κατάφερε να θέσει σε λειτουργία το πρώτο νεκροταφείο ζώων στη Θεσσαλονίκη.

αποτεφρωτήριο θεσσαλονίκη Facebook Twitter
ΑΠΕ/Βασίλης Ψυχογιός

«Καθώς ήταν κάτι πολύ καινούργιο για μένα και δεν ήξερα πώς να το οργανώσω, επισκέφτηκα ένα αντίστοιχο στο Αμβούργο της Γερμανίας στο πλαίσιο ενός συνεδρίου που παρακολούθησα και πήρα ιδέες, για να τις υλοποιήσω εδώ», αναφέρει.

Ήδη, στα 15 χρόνια λειτουργίας του έχουν ταφεί περίπου 400 ζώα, που συνήθως είναι σκυλιά και γάτες, αλλά και κουνέλια ή ακόμη και παπαγαλάκια. «Στη διάρκεια της ταφής, αν επιθυμούν, είναι παρόντες οι ιδιοκτήτες του ζώου, οι οποίοι στη συνέχεια αναλαμβάνουν τη φροντίδα του χώρου. Εκταφή γίνεται το νωρίτερο σε δύο χρόνια, ενώ το μέγιστο διάστημα παραμονής είναι τα πέντε έτη. Το κόστος για τη μικρότερη διάρκεια παραμονής ανέρχεται στα 150 ευρώ», επισημαίνει ο κ. Ψυχογιός.

Αποτεφρωτήριο μικρών ζών στη Θεσσαλονίκη από τα μέσα Φερβουαρίου Facebook Twitter
ΑΠΕ/Βασίλης Ψυχογιός

Μετά την εκταφή όσοι θέλουν διατηρούν τα οστά, ενώ οι περισσότεροι ζητούν την καύση τους, όπου μέχρι τώρα γινόταν σε άλλο αδειοδοτημένο αποτεφρωτήριο, με το οποίο συνεργάζεται ο κ. Ψυχογιός. Το επόμενο διάστημα θα μπορούν να γίνονται όλες οι διαδικασίες στον ίδιο χώρο.

Με πληροφορίες του ΑΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ ΑΘΗΝΑ ΕΝΟΙΚΙΟ

Ελλάδα / Η «ακτινογραφία» της στεγαστικής κρίσης στην Ελλάδα: «Πρωταθλητές» στην ΕΕ στο κόστος στέγασης

Η μελέτη της διαΝΕΟσις και του ΙΟΒΕ καταγράφει την εκτίναξη του κόστους κατοικίας, τη μείωση της ιδιοκατοίκησης και την αυξανόμενη πίεση σε ενοικιαστές και νέους
THE LIFO TEAM
ΦΙΔΙ ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ελλάδα / Ναύπακτος: Οδηγός βρήκε φίδι 2 μέτρων μέσα στο αυτοκίνητό της - «Ήταν τεράστιο, τρόμαξα πολύ»

«Το αυτοκίνητο έβγαζε καπνούς, το σταμάτησα στην άκρη, άνοιξα το καπό και ξαφνικά είδα το φίδι, το οποίο μόλις με είδε άρχισε να στριφογυρίζει», περιγράφει η οδηγός
THE LIFO TEAM
ΟΣΜΗ ΑΕΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗ ΕΛΕΓΧΟΣ

Ελλάδα / Οσμή αερίου στην Αττική: Άγνωστη η αιτία και η προέλευσή της - Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες της Πυροσβεστικής

Η τελευταία ενημέρωση για την οσμή που έγινε αισθητή από το Λαγονήσι μέχρι τη Δραπετσώνα και από τη Γλυφάδα μέχρι τη Νέα Σμύρνη, την Καλλιθέα και τον Άγιο Δημήτριο
THE LIFO TEAM