Pandora Papers: Βρέθηκαν 1.600 έργα τέχνης που έχουν «διακινηθεί κρυφά» σε φορολογικούς παραδείσους

Pandora Papers: Βρέθηκαν 1.600 έργα τέχνης που έχουν «διακινηθεί κρυφά» σε φορολογικούς παραδείσους Facebook Twitter
Banksy, Girl With Balloon (Pink). Φωτο: Sotheby's Ltd.
0

Περισσότερα από 1.600 έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν από περισσότερους από 400 καλλιτέχνες φέρεται να έχουν «διαπραγματευτεί κρυφά» χρησιμοποιώντας υπεράκτιες εταιρείες και φορολογικούς παραδείσους, σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις από τα Pandora Papers.

Τα δεδομένα αποκαλύφθηκαν από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ), η οποία συνεργάζεται με μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως για να διερευνήσει 11,9 εκατομμύρια χρηματοοικονομικά έγγραφα που διέρρευσαν από άγνωστη πηγή το 2021. Είναι η τελευταία ανάλυση από την έρευνα που σχετίζεται άμεσα με τον κόσμο της τέχνης.

«Τα έγγραφα δείχνουν πώς η αδιαφάνεια του υπεράκτιου κόσμου επιτρέπει στους πλούσιους ανθρώπους να κρύβουν τον πλούτο και τα περιουσιακά τους στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της τέχνης, και πιθανώς να αποφεύγουν φόρους σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία», λέει η Scilla Alecci, μια δημοσιογράφος που έχει εργαστεί στο έργο για περισσότερο από δύο χρόνια. «Εμπειρογνώμονες έχουν πει στο ICIJ ότι, έως ότου επιβληθούν τα μητρώα δικαιούχων ιδιοκτησίας και άλλα μέτρα διαφάνειας, οι κανονισμοί για το εμπόριο έργων τέχνης από μόνοι τους δεν μπορούν να σταματήσουν τη χρήση της τέχνης για ξέπλυμα χρήματος και άλλους παράνομους σκοπούς».

Στα έργα που έχουν γίνει γνωστά περιλαμβάνονται «πάνω από μια ντουζίνα» έργα του Μπάνκσι που αγόρασε ο χρηματιστής του Λονδίνου, Maurizio Fabris, ξεκινώντας το 2009 μέσω ενός υπεράκτιου καταπιστεύματος στη Νέα Ζηλανδία, το οποίο πρόσφερε ανωνυμία στους ιδιοκτήτες έργων με την υποστήριξη των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Asiaciti Trust.

Σύμφωνα με την έκθεση ICIJ, τα έργα περιελάμβαναν παραδείγματα του Μπάνκσι «Girl with Balloon», «Flower Thrower» και δύο εκδοχές του «Rude Copper». Η έκθεση υποστηρίζει ότι ο Fabris υπέγραψε συμβόλαιο με τους διευθυντές της Asiaciti Trust που του επέτρεψε να εκθέτει την τέχνη στο σπίτι του, χωρίς κόστος. «Όταν ένα καταπίστευμα γίνεται ο νόμιμος κάτοχος περιουσιακών στοιχείων, ο συλλέκτης μπορεί να αποφύγει ή να αναβάλει να πληρώσει φόρους για τα έσοδα την περιουσία και τα κέρδη κεφαλαίου, γράφει η ICIJ, προσθέτοντας ότι «το καταπίστευμα του Φάμπρις πούλησε αργότερα τρία από τα έργα του Μπάνκσι σε γκαλερί του Λονδίνο που διαχειρίζεται ο πρώην ατζέντης του καλλιτέχνη.

Pandora Papers: Βρέθηκαν 1.600 έργα τέχνης που έχουν «διακινηθεί κρυφά» σε φορολογικούς παραδείσους Facebook Twitter
Μία από τις εκδοχές του Rude Copper.

Όπως ανέφερε η Art Newspaper τα έγγραφα προσφέρουν μια σπάνια εικόνα για τις οικονομικές συναλλαγές των εκατομμυριούχων και ενώ πολλές από τις ρυθμίσεις που αφορούν την τέχνη είναι φαινομενικά νόμιμα παραδείγματα χρήσης υπεράκτιων εταιρειών, δεν είναι, παρά αποδείξεις παράνομης δραστηριότητας.

1.600 έργα τέχνης είναι μια σταγόνα στον ωκεανό σύμφωνα με τον όγκο των έργων τέχνης που έχουν διακινηθεί με αυτό τον τρόπο τα δέκα τελευταία χρόνια είπε η Rena Neville της Corinth Consulting.

Τα στοιχεία που υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς περί παράνομης δραστηριότητας εντοπίστηκαν από τα έγγραφα που αφορούσαν τον έμπορο αρχαιοτήτων, Ντάγκλας Λάτσφορντ, ο οποίος κατηγορήθηκε το 2019 για παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων. Ενώ ο Λάττσφορντ αρνιόταν τους ισχυρισμούς μέχρι τον θάνατό του το 2020, έγγραφα από αυτή τη διαρροή δεδομένων έδειξαν πώς χρησιμοποιήθηκαν λογαριασμοί offshore για να συγκαλυφθεί η πώληση λεηλατημένων αντικειμένων από την Καμπότζη.

Άλλες αποκαλύψεις που σχετίζονται με την τέχνη που διακινείται παράνομα που προέκυψαν από τα Pandora Papers περιλαμβάνουν την εξέχουσα οικογένεια Rajapaksa της Σρι Λάνκα που αγόραζε έργα τέχνης μέσω μιας εταιρείας, της Vedovi Gallery με έδρα τις Βρυξέλλες, της οποίας ο κατάλογος του 2017 (που φέρεται ότι είχε αξία άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ) καταχωρήθηκε στο Χονγκ Κονγκ, αποφεύγοντας έτσι τους φόρους, όπως και τη χρήση υπεράκτιων εταιρειών από τον ινδικό οίκο δημοπρασιών Saffronart. Μέχρι σήμερα κανένας δεν έχει κατηγορηθεί για παράνομη δραστηριότητα.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2025: Ο Ούγγρος συγγραφέας Λάσλο Κρασναχορκάι τιμήθηκε με το βραβείο

Πολιτισμός / Νόμπελ Λογοτεχνίας 2025: Ο Ούγγρος συγγραφέας Λάσλο Κρασναχορκάι τιμήθηκε με το βραβείο

Η επιτροπή σημείωσε ότι ο Κρασναχορκάι βραβεύεται «για τη μαγνητική, εκτενή πρόζα του που με υπομονετική ένταση και φιλοσοφική οξύτητα αποκαλύπτει το χάος, την ειρωνεία και τη μοναξιά του ανθρώπινου πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον προβάλεται ξανά μετά από 50 χρόνια

Πολιτισμός / «Με παρακολουθούν»: Η ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον που βρέθηκε 50 χρόνια μετά

Μια συνέντευξη του Τζον Λένον που χάθηκε για 50 χρόνια, όπου μιλά για την παρακολούθηση από την κυβέρνηση Νίξον και αποκαλύπτει σκέψεις για τη μουσική και τη ζωή του, προβάλλεται στο Boom Radio για τα 85α γενέθλιά του
LIFO NEWSROOM
To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Πολιτισμός / To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Ο οίκος Christie's το κατατάσσει στις πιο πολυτελείς αυτοκρατορικές δημιουργίες των Φαμπερζέ. Το σχεδίασε μια γυναίκα και δικαίως η προσθήκη του σε οποιαδήποτε συλλογή θεωρείται ανεκτίμητη.
LIFO NEWSROOM
Μια καλόψυχη Α.Ι. κι ένας αλαφροΐσκιωτος σκύλος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Μια ταινία τρόμου με πρωταγωνιστή ένα σκύλο, Τζάρεντ Λέτο αλλά και Έμα Τόμσον από αύριο στα σινεμά

Η τρίτη και χειρότερη κατάθεση στο σύμπαν του «Tron», η πολυσυζητημένη ταινία τρόμου «Good Boy», το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ και η Έμα Τόμσον ως ένοπλη προστάτιδα στο κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Πολιτισμός / Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Η Ντόλι Πάρτον αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και αναβάλει τη μεγάλη της περιοδεία στο Λας Βέγκας. Η αδελφή της ζητά προσευχές από τους θαυμαστές, ενώ η τραγουδίστρια παραμένει αισιόδοξη πως «ο Θεός απλώς της ζητά να επιβραδύνει»
LIFO NEWSROOM
Τέιλορ Σουίφτ: Eκτός υποψηφιοτήτων στα Grammy για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια

Πολιτισμός / Τέιλορ Σουίφτ: Η απάντησή της στα σχόλια για το νέο της άλμπουμ

«Ο καθένας έχει δικαίωμα να νιώθει ακριβώς όπως θέλει, ο στόχος μας ως καλλιτέχνες είναι να λειτουργούμε σαν καθρέφτης», αναφέρει για τα σχόλια που απέσπασε το νέο της άλμπουμ, «The Life of a Showgirl»
LIFO NEWSROOM
Yohji Yamamoto: «Η μόδα έχει γίνει αστείο, όλα περιστρέφονται γύρω από τα χρήματα»

Πολιτισμός / Yohji Yamamoto: «Η μόδα έχει γίνει αστείο, όλα περιστρέφονται γύρω από τα χρήματα»

Ο αντισυμβατικός Ιάπωνας που εξυμνεί την avant-garde αισθητική μέσα από υπερμεγέθεις, ασύμμετρες σιλουέτες και τη διαχρονική του αφοσίωση στο μαύρο, συνεχίζει στα 82 του χρόνια να παλεύει «θυμωμένος αλλά ακούραστος» για την ουσία και την αλήθεια της μόδας
LIFO NEWSROOM
Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Πολιτισμός / Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Ο Βασίλης Μπισμπίκης αναβιώνει το αριστούργημα του Τζον Στάινμπεκ στο νέο Cartel στο Αιγάλεω, υπογράφοντας μια ωμή, ρεαλιστική και συναισθηματικά φορτισμένη σκηνοθεσία που φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον αγώνα των απλών ανθρώπων για αξιοπρέπεια και ελπίδα
LIFO NEWSROOM