Γερμανικό δικαστήριο ενισχύει τα δικαιώματα των ΑμεΑ στις ΜΕΘ

Γερμανικό δικαστήριο ενισχύει τα δικαιώματα των ΑμεΑ στις ΜΕΘ Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / GETTY IMAGES
0

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία των ΑμεΑ σε περίπτωση διαλογής (triage)  λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ζητά από τη γερμανική Βουλή το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο με απόφαση που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Σύμφωνα με το ανώτατο γερμανικό δικαστήριο, ο νομοθέτης παραβίασε το άρθρο 3, παράγραφος 3 του συντάγματος, επειδή παρέλειψε να λάβει προληπτικά μέτρα, που θα διασφαλίζουν ότι κανένας δεν θα υφίσταται δυσμενέστερη διάκριση λόγω αναπηρίας, σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη ζωτικής σημασίας και σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται πως «κανένας δεν ευνοείται ή αδικείται λόγω φύλου, γένους, φυλής, γλώσσας, καταγωγής, πίστης, θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Κανένας δεν αδικείται λόγω σωματικής μειονεξίας».

Δεν τηρείται το Σύνταγμα

Οι προσφεύγοντες στο δικαστήριο, εννέα άτομα με αναπηρία και ιατρικό ιστορικό, υποστήριξαν πως στη δική τους περίπτωση το Σύνταγμα παραβιάζεται. Στην προσφυγή τους εξέφραζαν την ανησυχία ότι λόγω της κατάστασης της υγείας τους θα είχαν λιγότερη ιατρική βοήθεια στα νοσοκομεία απ’ ότι άλλοι ασθενείς. Ειδικά δε στην περίπτωση που οι γιατροί καλούνται να αποφασίσουν ποιοι ασθενείς θα εισαχθούν στις ΜΕΘ και ποιοι όχι, όταν ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος από ό,τι οι διαθέσιμες κλίνες. Συνέπεια αυτής της διαλογής είναι κατά κανόνα ότι εκείνοι που δεν θα εισαχθούν στις ΜΕΘ δεν πρόκειται να επιζήσουν.

Στην απόφασή του το δικαστήριο τονίζει ότι άτομα με ειδικές ανάγκες και ιατρικό ιστορικό διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης. Από την απαγόρευση διακρίσεων εις βάρος τους, όπως διατυπώνεται στο Σύνταγμα, προκύπτει πως  θα πρέπει να προστατευθούν με αποτελεσματικό τρόπο. Αυτό δεν διασφαλίζεται με το υπάρχον καθεστώς. Οι δικαστές υιοθετούν την άποψη των προσφευγόντων για ενδείξεις πως διατρέχουν κίνδυνο να αδικηθούν.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Το ανώτατο γερμανικό δικαστήριο ζητά από τη Βουλή να λάβει, και υπό το πρίσμα της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (ΣΗΕΔΑΑ), άμεσα τα αναγκαία μέτρα που θα αποτρέπουν διακρίσεις λόγω αναπηρίας. Σε μία πρώτη αντίδραση βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων ( Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι) χαιρετίζουν την απόφαση του δικαστηρίου και εκφράζουν την πρόθεση να αναλάβουν πρωτοβουλίες, προκειμένου το όλο θέμα να συζητηθεί στη βουλή. Για «ξεκάθαρη εντολή προς τον νομοθέτη», κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών, Ντιρκ Βίζε, ενώ η πρόεδρος της ΚΟ των Πρασίνων, Μπρίτα Χάσελμαν, δηλώνει ότι η βουλή θα εξετάσει «προσεκτικά» την απόφαση του δικαστηρίου και θα συζητήσει τον τρόπο με τον οποίο θα την υλοποιήσει.

Πηγή: Deutsche Welle

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Δημήτρης Οικονομόπουλος έλαβε εξιτήριο από το «Λαϊκό» - Σταματά την απεργία πείνας

Ελλάδα / Ο Δημήτρης Οικονομόπουλος έλαβε εξιτήριο από το «Λαϊκό» - Σταματά την απεργία πείνας

Ο Δημήτρης Οικονομόπουλος συμμετείχε στην κινητοποίηση χωρίς να έχει συγγενική σχέση με τα θύματα, θέλοντας, όπως είχε δηλώσει, να στηρίξει το αίτημα του Πάνου Ρούτσι για εκταφή της σορού του γιου του
LIFO NEWSROOM
Αυλώνας: Συνελήφθησαν οι ιδιοκτήτες βρεφονηπιακού σταθμού μετά από καταγγελίες ότι έλειπε τούφα από τα μαλλιά παιδιού

Ελλάδα / Αυλώνας: Συνελήφθησαν οι ιδιοκτήτες βρεφονηπιακού σταθμού μετά από καταγγελίες ότι έλειπε τούφα από τα μαλλιά παιδιού

Η μητέρα κατήγγειλε ότι, παραλαμβάνοντας το παιδί της το μεσημέρι της Πέμπτης 25 Σεπτεμβρίου, διαπίστωσε τραυματισμούς στο κεφάλι και στο χείλος του
LIFO NEWSROOM
Ευλογιά αιγοπροβάτων: Συναγερμός μετά τη νέα έξαρση - «Lockdown» αν δεν τηρηθούν τα μέτρα

Ελλάδα / Ευλογιά αιγοπροβάτων: Συναγερμός μετά τη νέα έξαρση - «Lockdown» αν δεν τηρηθούν τα μέτρα

Δυστυχώς, εκεί που τα πηγαίναμε καλά από Μάρτιο μέχρι Μάιο, τώρα έχουμε μία εκτίναξη των κρουσμάτων και νέες εστίες, κάτι που είναι πολύ ανησυχητικό, λέει ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης
LIFO NEWSROOM
Καιρός σήμερα: Πέφτει στους 22 βαθμούς η θερμοκρασία - Καταιγίδες σε Ιόνιο, Αιτωλοακαρνανία και δυτική Πελοπόννησο

Ελλάδα / Καιρός σήμερα: Πέφτει στους 22 βαθμούς η θερμοκρασία - Καταιγίδες σε Ιόνιο, Αιτωλοακαρνανία και δυτική Πελοπόννησο

«Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από αργά το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και το βράδυ της Κυριακής, στο Ιόνιο, την Αιτωλοακαρνανία και τη δυτική Πελοπόννησο», αναφέρει το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ
LIFO NEWSROOM