No.1

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε αύξηση κατώτατου μισθού κατά 50%, εν μέσω της κρίσης της λίρας

Turkey hikes minimum wage by 50% in face of lira crisis Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50% για την αντιμετώπιση της κατρακύλας της λίρας και της αύξησης του πληθωρισμού. 
 

Ο κατώτατος μισθός στην Τουρκία θα αυξηθεί την επόμενη χρονιά σε 4.250 λίρες (275,44 δολάρια). Η αξία του κατώτατου μισθού (2.825 λίρες) σε δολάρια φέτος βυθίστηκε από 380 σε 185 δολάρια, εξαιτίας της νομισματικής κρίσης, τη δεύτερη στη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η λίρα έχει χάσει το 40% της αξίας της μόνο από τις αρχές Νοεμβρίου. 

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι θα τελειώσει σύντομα η αβεβαιότητα που προκαλείται από την αστάθεια της αγοράς και τον πληθωρισμό. «Με αυτή την αύξηση πιστεύω ότι έχουμε δείξει την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τους εργαζομένους μας από τις αυξήσεις των τιμών», δήλωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι ο μισθός θα είναι υψηλότερος από ποτέ. 
 

Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα άρει τη φορολόγηση του κατώτατου μισθού, για να μειωθεί η επιβάρυνση των εργαζομένων. Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε 21% τον προηγούμενο μήνα και αναμένεται να φτάσει στο 30% την επόμενη χρονιά, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της πτώσης της λίρας. 


Οι ανακοινώσεις του Ερντογάν έγιναν μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να μειώσει κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 14%, το βασικό επιτόκιο. Η λίρα υποχώρησε έως και 5,6%, στο ιστορικό χαμηλό των 15,6890 έναντι του δολαρίου, μετά τη μείωση του επιτοκίου. 

«Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε το ταχύτερο δυνατό ένα τέλος στην αβεβαιότητα που έχει προκύψει εξαιτίας των αυξομειώσεων της ισοτιμίας και των εξωφρενικών αυξήσεων των τιμών», δήλωσε ο Ερντογάν. Συμπλήρωσε ότι η σταθερότητα θα διασφαλιστεί με νέα μέτρα τις προσεχείς ημέρες, χωρίς να διευκρινίσει ποια θα είναι αυτά. 
 

Με πληροφορίες από Reuters 

Διεθνή
0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Διεθνή / Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Mέσα ενημέρωσης στο Μαρόκο είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ο Έπσταϊν ενδέχεται να έβλεπε τη χώρα ως ασφαλές καταφύγιο, δεδομένου ότι δεν υφίσταται συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ισραήλ: «Όσοι θέλουν να φύγουν να το κάνουν ΣΗΜΕΡΑ» λέει ο Αμερικανός πρέσβης στο προσωπικό

Εντείνεται η ανησυχία για πιθανό πλήγμα κατά του Ιράν - Ο πρέσβης υπογράμμισε ότι όσοι θέλουν να αποχωρήσουν θα πρέπει να οργανώσουν γρήγορα τα σχέδιά τους, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πτήσεις τις επόμενες ημέρες
THE LIFO TEAM
«Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Πολιτισμός / «Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Στο Perth Festival, ο 26χρονος καλλιτέχνης Hugo Flavelle μετατρέπει τη διαμαρτυρία για την προσβασιμότητα σε κινητή performance–rave έξω από μουσεία και θέατρα που ο ίδιος δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει.
THE LIFO TEAM
ILGA-Europe: Η Ευρώπη σε «νέο χαμηλό» – από bans στο Pride σε νόμους “propaganda”

Διεθνή / ΙLGA-Europe: Από τις απαγορεύσεις των Pride στους νόμους «προπαγάνδας»: το νέο μοτίβο καταστολής

Η ILGA-Europe, σττην ετήσια εκθεσή της για το 2026, καταγράφει κλιμάκωση ποινικοποίησης, Pride bans και «propaganda laws» σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία, προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις κατά LGBTI ανθρώπων εντάσσονται πλέον σε ένα ευρύτερο μοντέλο αυταρχικής διακυβέρνησης.
THE LIFO TEAM