Φινλανδία: Συνελήφθησαν πέντε νεαροί που σχεδίαζαν «ακροδεξιά τρομοκρατική επίθεση»

Φινλανδία: Συνελήφθησαν πέντε νεαροί που σχεδίαζαν «ακροδεξιά τρομοκρατική επίθεση» Facebook Twitter
Πηγή: Getty Images / Αρχείου.
0

Πέντε νεαροί άνδρες συνελήφθησαν στη Φινλανδία με την κατηγορία ότι «σχεδίαζαν μια τρομοκρατική ενέργεια» με βόμβες και πυροβόλα όπλα, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας (Supo), οι συλληφθέντες, όλοι τους ηλικίας «περίπου 25 ετών», ήταν υποστηρικτές του «επιταχυντισμού», ενός ακροδεξιού κινήματος που συνδέεται με τους υπέρμαχους της ανωτερότητας της λευκής φυλής και με μαζικές δολοφονίες στις ΗΠΑ. Στόχος τους ήταν να σπείρουν τον φυλετικό διχασμό στην κοινωνία.

Οι αρχές επισημαίνουν ότι πρόκειται για τις πρώτες συλλήψεις στη Φινλανδία για μια απόπειρα ακροδεξιάς τρομοκρατικής ενέργειας.

Οι ύποπτοι συνελήφθησαν την Τρίτη. Ζούσαν όλοι στην Κανκαανπάα, μια κωμόπολη 13.000 κατοίκων και σήμερα οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστή και προφυλακίστηκαν. Δεν έχει αποκαλυφθεί προς το παρόν ποιος ήταν ο στόχος τους. Και οι πέντε ήταν υπό παρακολούθηση εδώ και δύο χρόνια, αφότου είχε γίνει μια πρώτη σύλληψη, ανέφερε η αστυνομία.

Από τις έρευνες που έγιναν τον Δεκέμβριο του 2019 εντοπίστηκε «σημαντική ποσότητα όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών», ανέφερε ο αστυνομικός διευθυντής Τόνι Σιέμπλομ. Στην κατοχή τους βρέθηκε επίσης «τρομοκρατικό υλικό», γεγονός που «ενισχύει την πεποίθηση ότι ριζοσπαστικοποιήθηκαν και υπήρχε λόγος να θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατικά εγκλήματα».

Νωρίτερα το απόγευμα ανακοινώθηκε η σύλληψή τους για την κατηγορία της «προετοιμασίας τρομοκρατικής ενέργειας», χωρίς να δοθούν άλλες διευκρινίσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΙΑΛΙΤΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / Βρετανία: Η «συγγνώμη» του Channel 4 για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης σε ριάλιτι

Η επικεφαλής του βρετανικού καναλιού δήλωσε ότι πιστεύει ότι το κανάλι ενήργησε σωστά, αλλά ότι «λυπάται βαθιά» για την ταραχή που προκάλεσε στις συμμετέχουσες
THE LIFO TEAM
ΜΠΑΡΝΕΪ ΦΡΑΝΚ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΠΑ

Διεθνή / Πέθανε ο Μπάρνεϊ Φρανκ, ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος βουλευτής των ΗΠΑ, σε ηλικία 86 ετών

Ο Φρανκ υπηρέτησε στο Κογκρέσο από το 1981 έως το 2013 και υπήρξε βασικός «αρχιτέκτονας» του Dodd-Frank Act, του νομοσχεδίου που δημιούργησε νέους εποπτικούς μηχανισμούς και επέβαλε αυστηρότερους περιορισμούς στις τράπεζες μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 2008
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟ

Διεθνή / «Η πόρτα προς το μέλλον της Γάζας παραμένει κλειστή»: Οι υποσχέσεις Τραμπ για ανοικοδόμηση «κολλάνε»

H Γάζα παραμένει χωρίς σαφή ορίζοντα αποκατάστασης, με τους κατοίκους να συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες κρίσης και το πολιτικό μέλλον της περιοχής να παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο
THE LIFO TEAM