ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Φαντάζεσαι o Rick Astley να γίνει ο νέος frontman των Smiths;

Φαντάζεσαι o Rick Astley να γίνει ο νέος frontman των Smiths; Facebook Twitter
O Rick Astley είχε γνωρίσει τον Morrissey to 1989 στο «Top of the Pops» και είχαν τραβήξει μια φωτογραφία μαζί. Είναι από τις σπάνιες φορές που ο Moz χαμογελάει με κάποιον δίπλα του.
0

Όνομα: Rickrolling

Ηλικία: 14 χρονών.

Εμφάνιση: Μια μορφή διαδικτυακού τρολαρίσματος. Στην ουσία ένα λινκ που φαίνεται σχετικό με το θέμα μιας διαδικτυακής συζήτησης, όταν όμως πατήσεις, σε οδηγεί στο βιντεοκλίπ του «Never gonna give you up»  από το 1987, του κομματιού που ερμήνευε ο Rick Astley. Δεν είναι τυχαίο που ξεκίνησε σαν πρωταπριλιάτικο αστείο. Όταν τα θύματα του συγκεκριμένου meme κλικάρουν στο λινκ, λέγεται ότι έγιναν rickrolled.

Νόμιζα ότι γλιτώσαμε μια και καλή από τον Rick Astley τη δεκαετία του ’80. Όχι. Είδες πώς τα φέρνει η τύχη. H καριέρα του αναβίωσε μετά από 40 χρόνια και γνωρίζει τώρα, στα 55 του, μεγάλες δόξες ενώ τον παραδέχεται μέχρι και η νεότερη γενιά.

Τι εννοείς δηλαδή; Εννοώ ότι μετά από αυτή την ιστορία με το λεγόμενο Rickrolling, το βίντεο κλιπ του Never gonna give you up έκανε ένα δισεκατομμύριο προβολές στο YouTube, 34 χρόνια μετά την κυκλοφορία του. Είναι το τέταρτο κομμάτι από τη δεκαετία του ’80 που πέτυχε κάτι τέτοιο.  

Το μισούσα το συγκεκριμένο κομμάτι στο σχολείο. Εντάξει, ο περισσότερος κόσμος το μισούσε επειδή ήταν ποπ, αλλά παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα χιτ εκείνης της εποχής. Ήταν το πρώτο single με την υπογραφή των Stock Aitken Waterman και κυκλοφόρησε στις 27 Ιουλίου 1987 από το άλμπουμ με το οποίο έκανε το ντεμπούτο του ο τραγουδιστής, το «Whenever You Need Somebody». Έγινε τεράστια επιτυχία, ήταν Νο1 στη Βρετανία για πέντε εβδομάδες και ανέβηκε στην κορυφή των τσαρτ σε 25 χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ. Την επόμενη χρονιά βραβεύθηκε ως το καλύτερο βρετανικό single στα Brit Awards.

Τέλος πάντων, δεν του κάθισε και άσχημα του Rick. Καθόλου! Τώρα ό,τι κάνει γίνεται viral, ακόμη κι όταν απλά βγάζει το παλτό του ή, όπως πρόσφατα, που αποφάσισε να κάνει μια σειρά από συναυλίες με διασκευές στα κομμάτια των Smiths. Έγινε πανζουρλισμός!

Τι; Smiths; Πώς; Ναι, αποφάσισε με τους Blossoms, ένα σχετικά καινούργιο indie ποπ σχήμα από το Μάντσεστερ (sic) να πει κομμάτια των Smiths. Ήδη έχουν ανέβει βίντεο στο YouTube που εμφανίζεται με κοκάλινα γυαλιά και ένα χαβανέζικο πουκάμισο να λέει το «This Charming Man». Και βασικά είναι αξιολάτρευτος! 

Μα, καλά, τι σχέση έχει ο Rick Astley με τους Smiths; Καμία. Είναι όμως μεγάλος φαν. Το ίδιος και ο αδερφός του, που του έβαλε να ακούσει Smiths για πρώτη φορά. Μάλιστα, μια μέρα στο Μάντσεστερ, πέτυχαν στον δρόμο τον μπασίστα του γκρουπ Andy Rourke και τη φίλη του και τους πήραν από πίσω. Σήμερα ντρέπεται γι’ αυτό που έκαναν τότε, αλλά ένας θεός ξέρει τι θα έκανε αν έβλεπε τον Johnny Marr ή τον Morrissey. Πάντως, είχε γνωρίσει τον Morrissey το 1989 στο «Top of the Pops» και είχαν τραβήξει μια φωτογραφία μαζί. Είναι από τις σπάνιες φορές που ο Moz χαμογελάει με κάποιον δίπλα του. Ήθελε να βγει με τον Bowie, αλλά ο Bowie δεν ήθελε, έτσι τη θέση του πήρε ο Rick. Ο Rick αγαπάει τόσο πολύ τα κομμάτια των Smiths που τα τραγουδάει στο ντους και ξέρει τα λόγια απ’ έξω. Σε όλα. Είχε υποσχεθεί στον εαυτό του ότι κάποια στιγμή θα κάνει μια συναυλία όπου θα τραγουδάει μόνο Smiths. Μόνο θα τραγουδάει, όμως, χωρίς τις ρατσιστικές σαχλαμάρες που λέει συχνά ο Morrissey. 

Α, τον καλούλη. Αλήθεια, οι Smiths τι λένε για όλα αυτά; Ο μόνος που έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής είναι ο Johnny Marr μετά από τον χαμό που έγινε με την είδηση στο Twitter: «Είναι αστείο και φρικτό ταυτόχρονα» τουίταρε ο 57χρονος κιθαρίστας. 

Κακιασμένος. Σκύλιασε σίγουρα επειδή γράφουν κάτω από τα σχόλια στο ΥοuTube ότι η κιθάρα των Blossoms πλησιάζει το μεγαλείο του παιξίματός του. Τι σημασία έχει, ο κόσμος έχει εκστασιαστεί και γράφει διθυραμβικά σχόλια κάτω από τα βίντεο, από την πρώτη εμφάνιση τους, του στυλ «Ο Rick Astley μπορεί να τραγουδήσει το This Charming Man πολύ καλά, αλλά αμφιβάλλω αν μπορεί ο Morrissey να τραγουδήσει ή να χορέψει το Never gonna give you up το ίδιο καλά…». 

Τι να πεις: Ζω για τη στιγμή που ο Morrissey θα διασκευάσει το  Together Forever.

Τι να μην πεις: Morrissey; Ποιος;

Blossoms and Rick Astley • The Smiths - This Charming Man

Μουσική
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τόλγκα Τουζούν

Μουσική / Τόλγκα Τουζούν: «Ξέρω ότι η μουσική που γράφω δεν θα γίνει ποτέ δημοφιλής»

Ο δημιουργός του ορατορίου «Φάλαινα στην πόλη ή Γιατί το έκανες αυτό;» που παρουσιάζεται στο 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής μιλάει για τη σχέση του με τη σύγχρονη μουσική σκηνή τόσο στη χώρα του, την Τουρκία, όσο και διεθνώς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τα Κατά Ματθαίον Πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Τα κατά Ματθαίον πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο του μπαρόκ και ξεδιπλώνει τα μυστικά των Παθών του «σημαντικότερου μουσικού επιστήμονα», του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Μουσική / Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Ανταγωνισμός πάντοτε υπήρχε, αλλά ποτέ δεν σοβάρεψαν τόσο τα πράγματα όσο τώρα. Στον χορό μπήκε και ο Kanye West, το κερασάκι στην τούρτα όμως το έβαλε η Taylor Swift. Τα beefs έχουν επανέλθει επειδή μάλλον είναι κάτι που πουλάει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM