Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν λένε ότι πήραν τον έλεγχο του Πανσίρ και όλης της χώρας- Διαψεύδει το κίνημα αντίστασης

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν λένε ότι πήραν τον έλεγχο του Πανσίρ και όλης της χώρας Facebook Twitter
EPA/STRINGER
0

Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν έθεσαν υπό πλήρη έλεγχο το Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένης της κοιλάδας Πανσίρ, ανέφεραν τρεις πηγές των Ταλιμπάν, με εκκωφαντικούς πανηγυρικούς πυροβολισμούς να ηχούν στην Καμπούλ.

Το Πανσίρ είναι η επαρχία που αντιστεκόταν ακόμη στους Ταλιμπάν, μετά την ανατροπή της υποστηριζόμενης από τη Δύση κυβέρνησης.

«Με τη χάρη του Αλλάχ του Παντοδύναμου, έχουμε τον έλεγχο ολόκληρου του Αφγανιστάν. Οι ταραχοποιοί νικήθηκαν και η Πανσίρ βρίσκεται τώρα υπό τη δική μας διοίκηση», δήλωσε διοικητής των Ταλιμπάν. Δεν ήταν άμεσα δυνατό να επιβεβαιωθούν οι αναφορές.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ισλαμιστικού κινήματος Μπιλάλ Καρίμι τόνισε επίσης ότι οι Ταλιμπάν έχουν τον πλήρη έλεγχο της αφγανικής επαρχίας Πανσίρ στο Αφγανιστάν. «Η Πανσίρ εισήλθε στον πλήρη έλεγχο του Ισλαμικού Εμιράτου», είπε με ανάρτηση στο Τwitter. Δεν ήταν άμεσα δυνατό να επιβεβαιωθούν οι αναφορές.

Ο πρώην αντιπρόεδρος Αμρουλάχ Σάλεχ, ένας από τους ηγέτες των δυνάμεων της αντίστασης, τόνισε στον τηλεοπτικό σταθμό Tolo News ότι είναι ψευδείς οι αναφορές ότι εγκατέλειψε τη χώρα. Μιλώντας σε άλλο τηλεοπτικό κανάλι, το Shamshad News, διέψευσε επίσης ότι η Πανσίρ έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter από δημοσιογράφο του BBC World, ο οποίος είπε ότι του το έστειλε ο Σάλεχ, ο τελευταίος δήλωσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση. Βρισκόμαστε υπό εισβολή των Ταλιμπάν... Κρατήσαμε τις θέσεις μας, αντισταθήκαμε».

Επίσης έγραψε στο Τwitter: «Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ συνεχίζεται και θα συνεχιστεί. Είμαι εδώ στη γη μου, για τη γη μου και υπερασπίζομαι την αξιοπρέπειά της».

Ο γιος του, Εμπαντουλάχ Σάλεχ διέψευσε επίσης την πτώση της Πανσίρ, λέγοντας με μήνυμά του «Όχι, αυτό είναι ψέμα».

Υπάρχουν αναφορές για σφοδρές μάχες και θύματα στην Πανσίρ, μια κακοτράχαλη κοιλάδα όπου αρκετές χιλιάδες μαχητές από περιφερειακές πολιτοφυλακές και πρώην μέλη των ενόπλων δυνάμεων της πρώην κυβέρνησης είχαν συγκεντρωθεί υπό την ηγεσία του Αχμάντ Μασούντ, γιου του άλλοτε ισχυρού διοικητή των Μουτζαχεντίν Αχμάντ Σαχ Μασούντ.

Η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, επικαλούμενη τον ανταποκριτή της στην Καμπούλ, μετέδωσε επίσης την πτώση της Πανσίρ στους Ταλιμπάν, τονίζοντας ότι νωρίτερα σημειώθηκαν στην επαρχία σφοδρές μάχες.

Μια πηγή στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Καμπούλ τόνισε επίσης ότι η Πανσίρ καταλήφθηκε από τους Ταλιμπάν. «Η επαρχία Πανσίρ έπεσε, όλοι οι άνθρωποι ή στρατιώτες της αντίστασης αιχμαλωτίστηκαν από τους μαχητές, ο (αντιπρόεδρος) Αμρουλάχ Σάλεχ και ο (αρχηγός της αντίστασης) Αχμάντ Μασούντ τράπηκαν σε φυγή», είπε η πηγή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS, Sputnik, Reuters    

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε ποτέ αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Διεθνή / Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επιπλέον πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που απέστειλαν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε πόλεις με πολυάριθμη ελληνική διασπορά
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Τα email στάλθηκαν πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ο οποίος εξέτισε 13 μήνες φυλάκισης, μεταξύ άλλων για απόπειρα εμπλοκής ανηλίκου σε πορνεία
THE LIFO TEAM
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM
«Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

Διεθνή / «Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

«Η σχέση με την Κίνα και με τον πρόεδρο Σι είναι εξαιρετική, και οι δύο καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να παραμείνει έτσι», έγραψε σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου-Τζέφρι Έπσταϊν: Φέρονται να ζήτησαν από χορεύτρια ερωτική συνεύρεση και με τους δύο

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου-Τζέφρι Έπσταϊν: Φέρονται να ζήτησαν από χορεύτρια ερωτική συνεύρεση και με τους δύο

Οι δικηγόροι της αναφέρουν ότι είχε δεχτεί πρόταση αμοιβής 10.000 δολαρίων για να χορέψει σε ιδιωτικό πάρτι στην κατοικία του Έπσταϊν - Της είπε ότι θα πληρωνόταν επιπλέον και την πίεσαν να εμπλακεί σε σεξουαλικές πράξεις μαζί τους
THE LIFO TEAM