WMO: Δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού για το στρώμα του όζοντος

WMO: Δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού για το στρώμα του όζοντος Facebook Twitter
0

Εμπειρογνώμονες και ειδικοί ερευνητές του όζοντος από όλο τον κόσμο τόνισαν σε πρόσφατη συνάντηση τη σημασία των συστηματικών παρατηρήσεων της στοιβάδας του όζοντος.

Παράλληλα υπογράμμισαν την ανάγκη καταγραφής και παρουσίας ουσιών που καταστρέφουν το όζον, συμβάλλοντας στην κατανόηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην προστατευτική αυτή ασπίδα της Γης.


Το στρώμα του όζοντος της στρατόσφαιρας βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης χάρη στις ενέργειες που έγιναν βάσει του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ για τις ουσίες που το καταστρέφουν. Αλλά δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό, σύμφωνα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση των Διευθυντών Έρευνας για το Όζον.

Υπάρχουν ανησυχίες για τον αντίκτυπο της αύξησης της θερμοκρασίας της επιφάνειας στις πολικές περιοχές, στο στρατοσφαιρικό όζον, καθώς και των απρόσμενων εκπομπών της απαγορευμένης ουσίας γνωστής ως CFC-11.

Έχει αναπτυχθεί ωστόσο διεθνής δράση για τη σταδιακή μείωση της παραγωγής και κατανάλωσης υδροφθορανθράκων (HFC), τα οποία είναι ισχυρά αέρια του θερμοκηπίου και βλάπτουν το κλίμα.


Το 2020 σημειώθηκαν τρύπες όζοντος ρεκόρ τόσο στην Αρκτική όσο και στην Ανταρκτική. Αυτές οφείλονταν στον συνδυασμό της συνεχούς παρουσίας ουσιών που καταστρέφουν το όζον στην ατμόσφαιρα και σε έναν ισχυρό, σταθερό και ψυχρό πολικό στρόβιλο που απέτρεψε την ανάμειξη των αέριων μαζών με εξαντλημένο όζον πάνω από τους Πόλους, με άλλες πλούσιες σε όζον από άλλα γεωγραφικά πλάτη.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM