No.1

Στα 101 της, η «κυρία των αστακών» συνεχίζει να ψαρεύει: «Θα το κάνω μέχρι να πεθάνω»

ΗΠΑ - Στα 101 της, η «κυρία των αστακών» συνεχίζει να ψαρεύει: «Θα το κάνω μέχρι να πεθάνω» Facebook Twitter
0

Έχουν περάσει πάνω από 90 χρόνια από τότε που η Βιρτζίνια Όλιβερ ξεκίνησε να ψαρεύει αστακούς στα νερά του Μέιν, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

Σήμερα, στα 101 της, δεν δείχνει ακόμη αποφασισμένη να βγει στη σύνταξη.

Η υπεραιωνόβια γυναίκα είναι η γηραιότερη επαγγελματίας αλιέας αστακών στο Μέιν – ενδεχομένως και σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τους ντόπιους ιστορικούς.

Τρεις ημέρες την εβδομάδα η Βιρτζίνια –«Τζίνι» για τους φίλους της– βγαίνει στη θάλασσα μαζί με τον γιο της, τον 78χρονο Μαξ, που την βοηθά να κυβερνά το πλοίο. «Θα το κάνω μέχρι να πεθάνω. Ο κόσμος με ρωτάει, γιατί το κάνω; Επειδή το θέλω. Είμαι αρκετά ηλικιωμένη για να είμαι αφεντικό του εαυτού μου», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι φίλοι της την αποκαλούν Τζίνι, για τους υπόλοιπους είναι «η κυρία με τους αστακούς». Ζει στο Ρόκλαντ, μια κωμόπολη του Μέιν και κατοικεί ακόμη στο δρόμο όπου γεννήθηκε.

«Η Τζίνι αποτελεί έμπνευση», είπε ο Ντέιβιντ Κούζενς, ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Αλιέων Αστακού του Μέιν. «Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, η Τζίνι πάντα ψάρευε, προφανώς», πρόσθεσε.

Στις 3.30 το πρωί η Τζίνι έχει ήδη ξυπνήσει και στις 5 ακριβώς βρίσκεται πάνω στο αλιευτικό της. Με τον γιο της, συνεργάζονται στο ψάρεμα: εκείνος μαζεύει τις παγίδες των αστακών και η μητέρα του αναλαμβάνει να τους ζυγίσει και να περάσει στις δαγκάνες τους λαστιχάκια. Φορώντας γαλότσες και γάντια από καουτσούκ, η Τζίνι εξετάζει τους αστακούς, ώστε να βεβαιωθεί ότι έχουν το κατάλληλο μέγεθος και πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, ώστε να προστατεύονται οι φυσικοί πόροι της περιοχής. Μερικές φορές παίζει και τον ρόλο του καπετάνιου, όμως αποφεύγει να πιάνει το τιμόνι όταν πέφτει ομίχλη.

«Δεν σταματάει ποτέ», διαβεβαίωσε ο Μαξ. «Πάντα κινείται, πάντα ασχολείται με κάτι. Μερικές φορές κουράζομαι και που το σκέφτομαι», χαριτολόγησε.

Στο τέλος της ημέρας, οι αστακοί μεταφέρονται στον τοπικό συνεταιρισμό για να προωθηθούν στην αγορά.

Η «κυρία με τους αστακούς» δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει σύντομα το σκάφος της και να συνταξιοδοτηθεί: αντιθέτως, διαβεβαιώνει ότι δεν βλέπει να σταματά τη δραστηριότητά της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Διεθνή / Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Mέσα ενημέρωσης στο Μαρόκο είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ο Έπσταϊν ενδέχεται να έβλεπε τη χώρα ως ασφαλές καταφύγιο, δεδομένου ότι δεν υφίσταται συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ισραήλ: «Όσοι θέλουν να φύγουν να το κάνουν ΣΗΜΕΡΑ» λέει ο Αμερικανός πρέσβης στο προσωπικό

Εντείνεται η ανησυχία για πιθανό πλήγμα κατά του Ιράν - Ο πρέσβης υπογράμμισε ότι όσοι θέλουν να αποχωρήσουν θα πρέπει να οργανώσουν γρήγορα τα σχέδιά τους, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πτήσεις τις επόμενες ημέρες
THE LIFO TEAM
«Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Πολιτισμός / «Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Στο Perth Festival, ο 26χρονος καλλιτέχνης Hugo Flavelle μετατρέπει τη διαμαρτυρία για την προσβασιμότητα σε κινητή performance–rave έξω από μουσεία και θέατρα που ο ίδιος δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει.
THE LIFO TEAM
ILGA-Europe: Η Ευρώπη σε «νέο χαμηλό» – από bans στο Pride σε νόμους “propaganda”

Διεθνή / ΙLGA-Europe: Από τις απαγορεύσεις των Pride στους νόμους «προπαγάνδας»: το νέο μοτίβο καταστολής

Η ILGA-Europe, σττην ετήσια εκθεσή της για το 2026, καταγράφει κλιμάκωση ποινικοποίησης, Pride bans και «propaganda laws» σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία, προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις κατά LGBTI ανθρώπων εντάσσονται πλέον σε ένα ευρύτερο μοντέλο αυταρχικής διακυβέρνησης.
THE LIFO TEAM