Το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά ενάμιση χρόνο το 2020 στις ΗΠΑ: Η μεγαλύτερη πτώση από τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο

Το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά ενάμιση χρόνο το 2020 στις ΗΠΑ: Η μεγαλύτερη πτώση από τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο Facebook Twitter
EPA
0

Το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών μειώθηκε κατά ενάμιση έτος το 2020, η μεγαλύτερη ετήσια πτώση μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), της κύριας ομοσπονδιακής υπηρεσίας δημόσιας υγείας των ΗΠΑ, η οποία απέδωσε την πτώση αυτή κυρίως στην πανδημία της Covid-19.

Αυτή η ανησυχητική τάση είναι πολύ πιο έντονη στις εθνοτικές μειονότητες των μαύρων και των ισπανόφωνων, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσαν σήμερα στα δημοσιότητα τα CDC.

Το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών κατά τη γέννηση μειώθηκε από 78,8 χρόνια το 2019 σε 77,3 χρόνια το 2020, το χαμηλότερο από το 2003.

Για τους Αφροαμερικανούς το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά 2,9 χρόνια, από 74,7 έτη το 2019 σε 71,8 έτη το 2020. Για τους Ισπανόφωνους Αμερικανούς η μείωση ήταν κατά τρία χρόνια, από 81,8 έτη το 2019 σε 78,8 έτη το 2020. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στους ισπανόφωνους Αμερικανούς άνδρες, στους οποίους η πτώση του προσδόκιμου ζωής κατά τη γέννηση ήταν 3,7 έτη, γεγονός που μπορεί να εξηγηθεί κατά 90% στην καταστροφική επέλαση της Covid-19.

Περισσότεροι από 3,3 εκατομμύρια Αμερικανοί πέθαναν πέρυσι, ένας αριθμός ρεκόρ στην ιστορία της χώρας, με περίπου το 11% αυτών των θανάτων να αποδίδεται στην Covid-19.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η αύξηση των θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών, μια κρίση προϋπάρχουσα από το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού, η οποία όμως έχει επιδεινωθεί: περισσότεροι από 93.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών στις ΗΠΑ το 2020, ένα πρωτοφανές επίπεδο που συνδέεται με την αύξηση της κατανάλωσης οπιούχων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Από το 2014 έως το 2018, το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ μειώθηκε ως αποτέλεσμα της υπερδοσολογίας οπιούχων, ιδίως συνθετικά οπιούχα, όπως η φαιντανύλη.

Ένα άλλο ενδιαφέρον συμπέρασμα που αντλείται από την έκθεση που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα τα CDC είναι η διεύρυνση του χάσματος στο προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών κατά τη γέννηση μεταξύ ανδρών και γυναικών, το οποίο μειώθηκε από 5,1 χρόνια το 2019 σε 5,7 χρόνια το 2020.

Συγκεκριμένα, το προσδόκιμο ζωής των γυναικών μειώθηκε κατά ένα έτος από 81,4 σε 80,2 χρόνια. Το προσδόκιμο ζωής των ανδρών έπεσε από 76,3 σε 74,5 χρόνια.

Με πληροφορίες από CDC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MI6: Για πρώτη φορά γυναίκα επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Βρετανίας – Ποια Είναι η Blaise Metreweli

Διεθνή / MI6: Για πρώτη φορά γυναίκα επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Βρετανίας – Ποια Είναι η Blaise Metreweli

Η Blaise Metreweli γίνεται η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη διοίκηση της MI6, της βρετανικής εξωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών - Ποια είναι και γιατί η ανάδειξή της θεωρείται ιστορική για το Ηνωμένο Βασίλειο
LIFO NEWSROOM
Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Ο τελευταίος αγώνας ενός σκληρού ηγέτη σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για το Ιράν

Ανάλυση / Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Ο τελευταίος αγώνας ενός σκληρού ηγέτη σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για το Ιράν

Μετά από δεκαετίες απόλυτης εξουσίας, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ βρίσκεται αντιμέτωπος με γεωπολιτική απομόνωση, εσωτερική αναταραχή και κατάρρευση της περιφερειακής στρατηγικής. Το Ιράν στο χείλος αλλαγής
LIFO NEWSROOM
Ρωσία: Οι Ουκρανοί χτύπησαν εργοστάσιο ιρανικών drone – Σκληρές μάχες και χτυπήματα σε ενεργειακές υποδομές

Διεθνή / Ρωσία: Οι Ουκρανοί χτύπησαν εργοστάσιο ιρανικών drone – Σκληρές μάχες και χτυπήματα σε ενεργειακές υποδομές

Ο ουκρανικός στρατός έπληξε εργοστάσιο drones στη Ρωσία, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε διυλιστήριο στην Πολτάβα. Μάχες και εξελίξεις σε Σούμι, Ντονέτσκ και Κίεβο, με φόντο επιστροφές σορών και πλήγματα στην υποδομή
THE LIFO TEAM