LIVE!

Σύνοδος ΗΠΑ-ΕΕ: Ανάγκη «βιώσιμης» αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο

Σύνοδος ΗΠΑ-ΕΕ: Ανάγκη «βιώσιμης» αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο Facebook Twitter
0

Την ανάγκη μιας «βιώσιμης» αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο υπογραμμίζει η κοινή δήλωση της Συνόδου ΕΕ-ΗΠΑ, μετά τη δίωρη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο.

Ήταν η πρώτη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ από το 2014 και η πρώτη επίσκεψη προέδρου των ΗΠΑ στα θεσμικά όργανα της ΕΕ από το 2017.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε για βιώσιμη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου οι διαφορές θα πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου με καλή πίστη και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Στοχεύουμε σε μια συνεργασία και αμοιβαία ευεργετική σχέση με μια δημοκρατική Τουρκία», αναφέρεται συγκεκριμένα στα συμπεράσματα της Συνόδου.

Συνεργασία σε 4 πύλωνες

Στην κοινή δήλωση ΕΕ-ΗΠΑ, με τον τίτλο «Προς μια ανανεωμένη διατλαντική εταιρική σχέση», οι δύο πλευρές του Ατλαντικού επισημαίνουν ότι θέλουν να συνεργαστούν πάνω σε τέσσερις πυλώνες:

-στον τερματισμό της πανδημίας της COVID-19 και στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων στην παγκόσμια υγεία

-στην προστασία του πλανήτη και την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης

-στην ενίσχυση του εμπορίου, των επενδύσεων και της τεχνολογικής συνεργασίας και

-στην οικοδόμηση ενός περισσότερο δημοκρατικού, ειρηνικού κόσμου

«Ο τερματισμός της πανδημίας COVID-19 μέσω της διεθνούς συνεργασίας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα», επισημαίνεται στην κοινή δήλωση ΕΕ-ΗΠΑ. Στόχος είναι η προώθηση της δίκαιης και προσιτής πρόσβασης και παράδοσης ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων, διαγνωστικών COVID-19, και θερεπειών. ΕΕ και ΗΠΑ δεσμεύονται να στηρίξουν το μηχανισμό COVAX και να ενθαρρύνουν περισσότερους δωρητές να διαθέσουν 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου παγκοσμίως μέχρι τα τέλη του 2021. «Φιλοδοξούμε να εμβολιάσουμε τουλάχιστον τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού ως το τέλος του 2022», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, συγκροτήθηκε μια κοινή ειδική ομάδα ΕΕ-ΗΠΑ για την επίλυση ζητημάτων σχετικά με την επέκταση της παραγωγής εμβολίων και θεραπευτικών δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων παραγωγής, της διατήρησης μιας ανοιχτής και ασφαλούς αλυσίδας εφοδιασμού, αποφεύγοντας τυχόν περιττούς περιορισμούς στις εξαγωγές και ενθαρρύνοντας την εθελοντική ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τεχνολογίας. Αποφασίστηκε, επίσης, να ενισχυθεί η συνεργασία για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Για την Κίνα και τη Ρωσία

Στο κεφάλαιο για την οικοδόμηση ενός «περισσότερο δημοκρατικού, ειρηνικού κόσμου», οι ΕΕ και ΗΠΑ τονίζουν ότι θέλουν να συνεργαστούν στενά σε όλο το φάσμα των θεμάτων που αφορούν την Κίνα, θέματα τα οποία περιλαμβάνουν «στοιχεία συνεργασίας, ανταγωνισμού και συστημικής αντιπαλότητας». «Σκοπεύουμε να συντονίσουμε την εποικοδομητική μας συνεργασία με την Κίνα σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και σε ορισμένα περιφερειακά ζητήματα», αναφέρεται στη δήλωση.

Αναφορικά με τη Ρωσία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ δηλώνουν «ενωμένοι» έναντι της Μόσχας και «έτοιμοι να ανταποκριθούν αποφασιστικά στο επαναλαμβανόμενο μοτίβο αρνητικής συμπεριφοράς και επιβλαβών δραστηριοτήτων, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσει η Ρωσία για να αποτρέψει την περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων, συμπεριλαμβανομένου του καταλόγου των λεγόμενων εχθρικών κρατών». Τονίζουν, επίσης, ότι σκοπεύουν να καθιερώσουν έναν διάλογο υψηλού επιπέδου ΕΕ-ΗΠΑ για τη Ρωσία.

Επιπλέον, καταδικάζονται οι συνεχιζόμενες ενέργειες της Ρωσίας για την υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της κυριαρχίας της Ουκρανίας και της Γεωργίας. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των ανατολικών εταίρων της ΕΕ και τη μεταρρυθμιστική πορεία της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. «Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε για μια μακροπρόθεσμη ειρήνη, ανθεκτικότητα και σταθερότητα στο Νότιο Καύκασο», τονίζουν επίσης.

Ο Λουκασένκο θα λογοδοτήσει

«Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Λευκορωσίας και τα αιτήματά τους για ανθρώπινα δικαιώματα και Δημοκρατία. Είμαστε αποφασισμένοι να ζητήσουμε από το καθεστώς Λουκασένκο να λογοδοτήσει για τις επιθέσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και για το ότι έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των αερομεταφορών, μέσω μιας άνευ προηγουμένου και απαράδεκτης αναγκαστικής εκτροπής ενός επιβατικού αεροπλάνου της ΕΕ με ψευδή δικαιολογία, και την επακόλουθη σύλληψη ενός δημοσιογράφου ως μέρος των συνεχών επιθέσεων κατά της αντιπολίτευσης και της ελευθερίας του τύπου.

Τέλος, αναφορικά με τα Δυτικά Βαλκάνια, η ΕΕ και οι ΗΠΑ τονίζουν ότι σκοπεύουν να ενισχύσουν περαιτέρω την κοινή τους δέσμευση στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του διαλόγου που διευκολύνεται από την ΕΕ μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, και υποστηρίζοντας βασικές μεταρρυθμίσεις για την ένταξη στην ΕΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καναδάς: Σταματά η διαφημιστική εκστρατεία με τον Ρίγκαν, ώστε να αρχίσουν ξανά οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Διεθνή / Καναδάς: Σταματά η διαφημιστική εκστρατεία με τον Ρίγκαν, ώστε να αρχίσουν ξανά οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη διαφήμιση «ψεύτικη» και «παραπλανητική», κατηγορώντας την καναδική πλευρά ότι «παραποίησε τα λόγια του Ρίγκαν για να επηρεάσει τα αμερικανικά δικαστήρια που εξετάζουν τη νομιμότητα των δασμών του»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «παγώνει» τις εμπορικές συνομιλίες με τον Καναδά λόγω διαφήμισης με τη φωνή του Ρίγκαν

Διεθνή / Ο Τραμπ «παγώνει» τις εμπορικές συνομιλίες με τον Καναδά λόγω διαφήμισης με τη φωνή του Ρίγκαν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον τερματισμό των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τον Καναδά, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Οντάριο για «ψεύτικη» διαφήμιση που χρησιμοποίησε τη φωνή του Ρόναλντ Ρίγκαν
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο:

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Είδα έναν από τους εγκληματίες» - Οι πρώτες μαρτυρίες των υπαλλήλων

«Για εμάς ήταν απίστευτο ότι οι προθήκες θα μπορούσαν να σπάσουν... ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι υπήρχε τέτοιος κίνδυνος... κανείς δεν μπορεί να είναι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο», δήλωσε μία υπάλληλος
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς: «Καμία αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο έδαφος της Γάζας»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: «Καμία αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο έδαφος της Γάζας»

Ο Τζέι Ντι Βανς επισκέφθηκε το Ισραήλ για να ενισχύσει την κατάπαυση πυρός με τη Χαμάς, τονίζοντας ότι μια διεθνής δύναμη ασφαλείας θα αναλάβει τον αφοπλισμό της οργάνωσης, χωρίς αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Πώς ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέτρεψε το «τρελό» σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ

Διεθνή / Ουκρανία: Πώς ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέτρεψε το «τρελό» σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ

Το Βέλγιο μπλοκάρει το σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, λόγω νομικών και οικονομικών κινδύνων. Διαβάστε πώς καθυστερεί η απόφαση και τι σημαίνει για το Κίεβο
LIFO NEWSROOM